Vaccinatieoproep in Gent leidt tot volkstoeloop, stad vraagt om niet meer te komen

©BELGA

Omdat er vrijdag nog 1.700 vrije plaatsen in het vaccinatiecentrum Flanders Expo waren, riep het stadsbestuur alle Gentenaars op om spontaan langs te komen voor een eerste prik. Het werd een stormloop. Vlaanderen wil het anders aanpakken.

Het Gentse vaccinatiecentrum merkte al enkele dagen dat veel inwoners dralen om een afspraak te maken, omdat ze hun vakantieplannen niet in de war willen sturen. De komende dagen zijn er veel vrije tijdssloten. Vrijdag waren dat er zelfs 1.700. Het stadsbestuur zette daarom alles op alles om de vaccins uit te delen.

'Kom vandaag spontaan naar het vaccinatiecentrum en krijg meteen een prik', riep de stad op. Alle Gentenaars ouder dan 16 hadden daarvoor tijd tussen 14.30 uur en 21 uur. De enige vereiste was je identiteitskaart meenemen. Op de oproep volgde een volkstoeloop, waardoor de slots razendsnel ingevuld waren. 'Het heeft geen zin meer vandaag nog spontaan naar Flanders Expo te gaan', kondigde de stad aan op Twitter. 'De wachtrijen zijn vol.'

Dosissen herverdelen

De Vlaamse administratie die de vaccinatiecampagne overziet, is verrast over de Gentse demarche. 'We zijn in principe niet tegen zo'n 'opendeurdag', maar we willen dat wel overleggen', zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Als alle centra opeens hun burgers oproepen om spontaan af te zakken, verdwijnt de mogelijkheid om overgebleven dosissen te herverdelen onder andere centra die er nood aan hebben. Want een aantal vaccincentra hebben nog lang niet iedereen tot 18 jaar geprikt. Daarom zou het beter zijn overschotten vanuit het ene centrum door te schuiven naar een ander waar er tekorten zijn.

Als je nu massaal Pfizer-vaccins uitdeelt, moet je maken dat je dat kan overdoen bij de tweede prik over vijf weken.
Joris Moonens
Agentschap Zorg en Gezondheid

Bovendien wijst het agentschap op een ander risico. 'Als je nu massaal Pfizer-vaccins uitdeelt, moet je maken dat je dat kunstje kan overdoen bij de tweede prik. Over vijf weken moet je dus de mogelijkheid en capaciteit hebben om een tweede dosis te zetten', klinkt het. De piek die Gent nu creëert, kan het vaccinatiecentrum over een dikke maand zuur opbreken.

Ook elders in Vlaanderen dreigen vaccinatiecentra achter te blijven met dosissen, omdat de Vlamingen hun vakantieplannen voorrang willen geven. 'In de aanloop naar de zomervakantie merken we dat het aantal no-shows en annulaties toeneemt. Ook laten almaar meer mensen hun afspraak 'in de lucht' hangen. Ze bevestigen niet meteen dat ze zullen langskomen. Dat heeft allemaal met de nakende zomervakantie te maken', zegt Moonens.

In het Gentse voorbeeld speelt nog een andere reden. 'Steden kennen doorgaans een lagere vaccinatiebereidheid en -graad. Dat zie je vooral in Brussel, maar in iets mindere mate ook in Gent of Antwerpen', zegt Moonens. Brussel probeert de vaccinatiegraad op te krikken door in te zetten op Johnson & Johnson-vaccins - waarvan één prik volstaat - of door prikmomenten zonder afspraak te organiseren.

Algemeen voor Vlaanderen blijft de vaccinatiebereidheid ongemeen hoog. Door een extra levering van het Janssen-vaccin - waarbij één prik volstaat - en het feit dat er volk is afgehaakt, maakt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zich sterk dat tegen 11 juli iedereen tot 16 jaar zich een eerste keer kan laten prikken.

In totaal blijven nog 600.000 mensen over om een eerste keer geprikt te worden - 300.000 mensen die hun uitnodiging nog moeten krijgen (5 procent van de bevolking), 200.000 mensen die niet kwamen opdagen en 70 à 80.000 weigeraars. Nu de vaccincampagne zijn staart bereikt, wordt het een kwestie van goed plannen en management om alsnog dat restant van de bevolking te bereiken. Vanaf juli start een nieuwe ronde om mensen uit te nodigen of ze op de Qvax-vaccinatielijst te krijgen.

Tweede grote opdracht in juli is het massaal zetten van tweede dosissen. Van nu 40 procent volledig ingeënte volwassen Vlamingen moet het tegen 2 augustus naar 83 procent. Dat cijfer komt neer op ongeveer de beoogde 70 procent groepsimmuniteit van de volledige bevolking. Het zou betekenen dat op een veilige manier grote festivals als Pukkelpop met tienduizenden aanwezigen veilig kunnen doorgaan. Volledige inenting van zoveel mogelijk volk is cruciaal om ellende door de opmars van de Deltavariant te vermijden. In Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Israël zorgt die variant voor een stijging van het aantal maatregelen en de herinvoering van coronamaatregelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie