Advertentie

Vaccins beschermen prima, maar hogere viruscirculatie strooit roet in eten

©Kristof Vadino

Niet-gevaccineerden belanden tot tien keer vaker in de Belgische ziekenhuizen dan inwoners die volledig gevaccineerd zijn. Wel worden 65-plussers kwetsbaarder als het virus feller om zich heen grijpt.

Voor het eerst hebben we zicht op de vaccinatiestatus van de coronapatiënten in onze ziekenhuizen. Sinds een tweetal weken verzamelen alle ziekenhuizen die data en versturen ze ze naar het gezondheidsinstituut Sciensano en het coronacommissariaat.

Uit de eerste cijfers blijkt dat niet-gevaccineerden tussen 18 en 64 jaar verhoudingsgewijs vier tot tien keer vaker in het ziekenhuis belanden dan mensen die wel gevaccineerd zijn. Terwijl er vorige week in Vlaanderen 0,9 opnames waren per 100.000 gevaccineerde inwoners, ligt dat aantal bij de niet-gevaccineerden op 9,8 opnames. 'Dit toont aan dat de vaccins prima werken', zegt coronacommissaris Pedro Facon. 'Ze bieden ongeveer 90 procent tegen ernstige ziekte of hospitalisatie.'

Dit toont aan dat de vaccins prima werken. Ze bieden ongeveer 90 procent tegen ernstige ziekte of hospitalisatie.
Pedro Facon
Coronacommissaris

Maar 90 procent is geen 100 procent, ook niet bij het krijgen van een booster. Dat betekent dat ook gevaccineerden nog in het ziekenhuis kunnen belandden.

Tussen 12 en 18 oktober werden 614 besmette personen opgenomen in de ziekenhuizen, 55 procent van hen is volledig gevaccineerd. Dat is op zich logisch. De groep gevaccineerden in de samenleving veel groter is dan de niet-gevaccineerden. In een scenario met 100 procent gevaccineerden zullen alleen gevaccineerden in het ziekenhuizen belanden.

Gevaccineerde 65-plussers kwetsbaarder

Wel maken de nieuwe cijfers duidelijk dat gevaccineerde 65-plussers kwetsbaarder zijn voor een ziekenhuisopname dan de groep gevaccineerden tussen 18 en 64. Gevaccineerde 65-plussers hebben drie keer minder kans om in het ziekenhuis te belanden: 25,3 opnames bij de niet-geprikten tegenover 8,8 bij de 65-plussers die twee dosissen kregen.

In praktijk gaat het om 75-plussers, met onderliggende aandoeningen. Niet zelden wonen ze in een woonzorgcentrum. Ook een zwak immuunsysteem speelt parten, zowel voor mensen boven de 65 jaar als voor mensen met een verminderde immuniteit, zowel aangeboren of door behandeling.

Wanneer er een hoge viruscirculatie is, exact de situatie vandaag, verhoogt dat voor iedereen de kans op besmetting. Een bepaalde groep - ouderen en mensen met een zwakker immuun - belandden daarom gevaccineerd in het ziekenhuis. Ook de gevaccineerden op intensieve zorg, een 60-tal, is de meerderheid ouder dan 65.

In de andere regio's valt in grote lijnen een gelijkaardig beeld te schetsen. De vaccins beschermen tegen een ziekenhuisopname, maar een hoge viruscirculatie laat ook oudere gevaccineerden in de ziekenhuizen belandden. 'Een verdubbeling van het aantal besmettingen vertaalt zich in 35 tot 44 procent meer ziekenhuisopnames', zegt Facon.

De groep niet-gevaccineerden in de ziekenhuizen toont een totaal ander profiel dan de gevaccineerden patiënten. Vaak gaat het om vijftigers. 'Als ze gevaccineerd waren, zouden ze daar niet liggen', zegt viroloog Steven Van Gucht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie