Vaker mondmasker, registratieplicht in horeca

In de Nationale Veiligheidsraad zetelen onder meer premier Sophie Wilmès (MR) en de minister-presidenten van de deelstaten. ©Photo News

Onze sociale bubbel mag nog altijd uit 15 mensen bestaan, maar we moeten vaker een mondmasker dragen en er komt een registratieplicht in de horeca.

De Nationale Veiligheidsraad, waarin de federale topministers en de minister-presidenten van de deelstaten zetelen, heeft zich donderdagochtend over de coronamaatregelen gebogen. Aanvankelijk was het de bedoeling nieuwe versoepelingen aan te kondigen, maar door de toename van het aantal besmettingen is daar geen sprake meer van.

'Hoewel het aantal besmettingen in vrijwel het hele land toeneemt, zijn er in sommige provincies veel grotere en dus zorgwekkende stijgingen', zei premier Sophie Wilmès (MR) na afloop van de Nationale Veiligheidsraad.

In de plaats van nieuwe versoepelingen komt er een aanscherping van de bestaande maatregelen. Zo worden mondmaskers vanaf zaterdag verplicht in openbare gebouwen, op markten en in winkelstraten.

De lokale autoriteiten moeten de mondmaskerplicht verder specificeren. Verschillende steden, waaronder Antwerpen en Oostende, kondigden al aan dat ze dat gaan doen.

Striktere regels in horeca

In de horeca moeten klanten mondmaskers dragen wanneer ze zich in het café of restaurant verplaatsen, bijvoorbeeld om naar hun tafel of het toilet te gaan. Tot nu moest enkel het personeel een mondmasker dragen.

Tegelijk moeten cafés en restaurants klanten vragen een aantal gegevens in te vullen. Een persoon per tafel moet een telefoonnummer of e-mailadres nalaten. Dat moet contactonderzoekers toelaten na te gaan wie op hetzelfde moment in een café of restaurant aanwezig was als een persoon die achteraf met het coronavirus besmet blijkt te zijn.

Nachtwinkels moeten de deuren voortaan om 22 uur sluiten. 'Dat moet bepaalde bijeenkomsten die tot risicogedrag kunnen leiden, beperken', zei Wilmès. Het is een maatregel die straatfeestjes moet tegengaan.

Bubbel blijft op 15

Verschillende virologen, onder wie Marc Van Ranst, hadden erop aangedrongen het aantal sociale contacten te beperken. De expertengroep die de overheid adviseert, had hetzelfde voorgesteld. Maar de Nationale Veiligheidsraad volgt die raad voorlopig niet.

De regel blijft dat we met maximaal 15 mensen per week nauw contact mogen hebben. Dat mogen elke week andere personen zijn. 'De meeste mensen volgen die regels en mogen niet gestraft worden. Maar de bubbel van 15 is niet definitief. Of we die kunnen behouden, hangt af van ieders gedrag', zei Wilmès.

Van de eerder vooropgestelde versoepelingen is geen sprake meer. Het plan om op evenementen in de openlucht 800 personen in plaats van maximaal 400 toe te laten, gaat niet door. Voor evenementen binnen blijft de regel 200 personen. De verhoging tot 400 is geschrapt.

Stijgend aantal besmettingen

De druk op de overheid om extra maatregelen te nemen is de afgelopen dagen sterk gestegen. Tussen 13 en 19 juli groeide het aantal besmettingen naar 192 per dag. Dat is een stijging met 92 procent tegenover de zeven dagen ervoor.

De jongste dagen lag het aantal besmettingen opmerkelijk hoger dan het gemiddelde van 192. Maandag waren het er 370, waardoor het gemiddelde de komende dagen verder zal stijgen. Vooral in de stad Antwerpen is de stijging zorgwekkend.

Wilmès wees erop dat de lokale besturen altijd kunnen overgaan tot drastischer maatregelen als dat nodig is. Het gaat dan bijvoorbeeld over lokale lockdowns, zoals die in andere landen in Europa al zijn doorgevoerd. Burgemeesters moeten daarvoor wel contact opnemen met de provinciegouverneur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie