netto

Vanaf vandaag is covidcertificaat beschikbaar voor reizen

Bezitters van een certificaat kunnen vrij reizen binnen Europa. ©EPA

Vanaf vandaag kunt u uw covidcertificaat aanvragen. Daarmee moet het makkelijker worden om in Europa te reizen.

Het certificaat wordt in het leven geroepen om te reizen binnen Europa zonder in quarantaine te moeten gaan bij aankomst of terugkeer.

Met zo’n certificaat kunt u aantonen dat u volledig gevaccineerd bent, recent negatief testte of de ziekte in de voorbije zes maanden hebt gehad en antistoffen hebt.

De aanvraag van het certificaat verloopt via de website covidsafe.be of de app CovidSafeBE. Langs die weg ontvangt u na authentificatie een QR-code die u vrijheid om te reizen geeft binnen Europa.

België is al klaar met het certificaat, maar tussen nu en 1 juli heeft het nog niet overal nut. Sommige Europese landen zijn nog niet klaar om de certificaten en QR-codes te scannen en controleren. De Europese Commissie legde die deadline op 1 juli.

Kinderen jonger dan zes jaar hoeven binnen Europa geen certificaat voor te leggen.

Geldigheid

Een vaccinatiecertificaat is een jaar geldig, te tellen vanaf de dag van de vaccinatie. Een testcertificaat is 72 uur geldig, te tellen vanaf het moment van de test. Een herstelcertificaat is geldig vanaf elf dagen na het moment van een positieve test, en blijft 180 dagen geldig.

Belangrijk is dat u het vaccintraject volledig hebt doorlopen. Wie bijvoorbeeld het Moderna-vaccin krijgt en nog maar één prik heeft gehad, heeft een testcertificaat nodig.

Het certificaat - officieel het EU Digital Covid Certificate - is geldig binnen de Europese Unie en vier andere landen uit de Schengenzone: IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie