Vandenbroucke, de enige minister die nog niet meedanst naar de vrijheid

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. ©Photo News

Terwijl de Wetstraat zich opmaakt om al dansend het rijk der vrijheid binnen te walsen, blijft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) waarschuwen voor een te snelle euforie. 'Eén iemand moet het belang van de volksgezondheid verdedigen.'

Na het Overlegcomité van dinsdag, waar de federale en regionale topministers het eens raakten over een versoepelingsplan voor de komende maanden, heerste een bevrijdingssfeertje in de politiek. Premier Alexander De Croo (Open VLD) stelde een haast volledige terugkeer naar een normaal leven in september in het vooruitzicht.

Alleen minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) plaatste een reeks bedenkingen bij de afbouw van de coronamaatregelen. Niet op de persconferentie na het Overlegcomité, want daar was hij anders dan na vorige bijeenkomsten niet aanwezig. Als excuus riep de socialist een Kamercommissie in, al ging die niet door. Vanuit verschillende hoeken werd gespind dat Vandenbroucke te kwaad was over wat werd beslist.

's Avonds verdedigde Vandenbroucke weliswaar het akkoord op 'Het journaal', maar hij wees op de voorwaardelijkheid van alle versoepelingen. Woensdag kwam hij er in 'Villa Politica' nog eens op terug. 'In het Overlegcomité moet er toch één iemand zijn die het belang van de volksgezondheid verdedigt en die de bekommernis van tienduizenden mensen die werken in onze zorg en de mensen die daarmee inzitten ter harte neemt?'

De situatie in de ziekenhuizen is bijzonder moeilijk, want ze liggen overvol met mensen met covid, waardoor andere zorgen moeten worden uitgesteld.
Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid

'Soms heb ik het gevoel dat ik de enige ben die daar nog hard voor op tafel klopt en ik ga dat ook blijven doen', zegt Vandenbroucke. 'Ik ga het personeel in de ziekenhuizen niet in de steek laten. Er is daar in het politieke debat een beetje vermoeidheid over, maar de situatie in de ziekenhuizen is bijzonder moeilijk, want ze liggen overvol met mensen met covid, waardoor andere zorgen moeten worden uitgesteld.'

Meer voorzichtigheid

Met zoveel woorden zal hij het zelf niet publiekelijk zeggen, maar Vandenbroucke had liever wat meer voorzichtigheid ingebouwd. Bij vorige Overlegcomités werd hij daarin bijgetreden door premier De Croo, maar die maakte nu de analyse dat we ons door de vaccinatiecampagne wat meer risico kunnen permitteren. Daardoor stond Vandenbroucke helemaal alleen tijdens het Overlegcomité.

Ook Vandenbroucke gelooft dat de vaccinatiecampagne het virus zal terugdringen, maar door snel te veel te versoepelen bestaat het risico dat tot diep in de zomer veel besmettingen plaatsvinden en er nog altijd veel mensen in het ziekenhuis zullen belanden, waardoor die nog overbelast kunnen raken. Daarbovenop komt de Indiase variant, waarover nog veel onduidelijkheid is, maar waarvan wordt gevreesd dat de vaccins er iets minder goed tegen werken.

Om al die redenen moet volgens Vandenbroucke voorbehoud worden gemaakt bij de aangekondigde versoepelingen. Een van de voorwaarden is dat in de zomer minder dan 500 covidpatiënten in de ziekenhuizen liggen. Nu zijn dat er nog een kleine 700. Die voorwaarden hadden van de 65-jarige politicus het best wat strenger gemogen.

De 500 covidpatiënten is een strenge drempel, maar wat mij betreft, is het ook heel belangrijk dat de druk op de ziekenhuizen naar beneden gaat.
Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid

'De 500 covidpatënten is een strenge drempel, maar wat mij betreft, is het ook heel belangrijk dat de druk op de ziekenhuizen naar beneden gaat', verklaart Vandenbroucke. Nu worden dagelijks nog 156 mensen met covid in het ziekenhuis opgenomen. Volgens de Vooruit-minister mogen dat er begin juli maximaal 100 zijn en begin augustus maximaal 75. Als de opnames onvoldoende snel dalen, vreest hij dat de ziekenhuizen de hele zomer overbelast blijven.

Festivals

Vandenbroucke roept ook op tot voorzichtigheid met betrekking tot de festivals, die vanaf midden augustus weer kunnen. Hij hamert erop dat ze in veilige omstandigheden moeten kunnen doorgaan. 'De organisatoren moeten bewijzen dat het veilig kan en daar is nog werk te doen', zegt hij.

Vanaf 13 augustus kunnen evenementen met meer dan 5.000 mensen doorgaan, maar de deelnemers moeten dan wel een vaccinatiecertificaat of een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. 'Als ze dat niet kunnen, moeten ze door professionals ter plaatse worden getest', zegt Vandenbroucke. 'En dat elke dag op opnieuw. De organisatoren moeten bewijzen dat dat logistiek kan.'

Chokri Mahassine, de organisator van Pukkelpop, kondigde al aan dat hij mikt op 66.000 bezoekers per dag. Vandenbroucke: 'We gaan met de organisatoren een juridisch sluitend contract maken. Ze hebben een grote verantwoordelijkheid. Ik wil dat jonge mensen uit de bol kunnen gaan, maar Mahassine moet instaan voor hun gezondheid en veiligheid.'

Er zijn tienduizenden mensen in de gezondheidszorg die denken zoals ik. En er zijn honderdduizenden mensen die deze zorg delen. Die bezorgdheid moet ook verwoord worden.
Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid

Terwijl de rest van de Wetstraat al in feestmodus zit, blijft Vandenbroucke waarschuwen voor een te snelle euforie. Hij krijgt de steun van experts als Erika Vlieghe, die woensdag in De Tijd sprak over 'roekeloosheid'. Als alles volgens plan verloopt en er komt geen nieuwe coronaopstoot, zullen ze worden weggezet als exponenten van Dr. Doom, die het altijd veel te zwartgallig inziet.

Als het alsnog misloopt, zal de vraag worden gesteld waarom niet meer naar hen werd geluisterd. Om die reden voelt Vandenbroucke zich niet geïsoleerd. 'Er zijn tienduizenden mensen in de gezondheidszorg die denken zoals ik. En er zijn honderdduizenden mensen die deze zorg delen en die bezorgdheid moet ook verwoord worden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie