Vandenbroucke raadt gebruik overheidsmondmaskers af

Frank Vandenbroucke. ©Photo News

De mondmaskers die de overheid in juni gratis ter beschikking stelde, zijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid.

Na de eerste coronagolf bestelde de regering-Wilmès II via Defensie 15 miljoen mondmaskers van het Luxemburgse bedrijf Avrox. Sinds juni konden burgers de mondmaskers gratis afhalen bij de apotheek. Het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) raadt het gebruik van die maskers nu af.

Mensen hoeven de maskers voorlopig nog niet meteen weg te gooien.
Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid

Uit een vertrouwelijk rapport van het wetenschappelijk kenniscentrum Sciensano blijkt dat de mondmaskers kleine deeltjes zilver en titaniumdioxide bevatten. De Hoge Gezondheidsraad concludeert op basis van het rapport dat de maskers mogelijk een gezondheidsrisico inhouden en ze beter even niet meer gebruikt worden.

'Maar er is momenteel geen enkel gezondheidsrisico aangetoond', benadrukt het kabinet-Vandenbroucke. Het gaat om een 'voorzorgsmaatregel'. 'Mensen hoeven de maskers voorlopig ook nog niet meteen weg te gooien', klink het. Vandenbroucke heeft bijkomend onderzoek gevraagd aan Sciensano en de Hoge Gezondheidsraad.

Ophef

Het gesteggel over de miljoenen overheidsmaskers is niet nieuw. In juni waarschuwden sectororganisaties al dat de maskers niet voldeden aan de aanbevelingen van het Belgische Bureau voor Normalisatie (NBN). Daarin staat dat de mondmaskers 30 minuten lang op minstens 60°C gewassen moeten worden, terwijl die van Avrox met de hand gewassen worden met water van 30°C.

Ook over de aanbeveling van het contract ontstond controverse. Het Belgische bedrijf Illbebag stapte naar de Raad van State om de gunning van het contract aan te klagen. 'Ik betwist de motieven die gegeven zijn om mijn offerte te weigeren. En ik zou graag hebben dat de selectie transparant verloopt en dat er gekeken wordt naar de leveringsmogelijkheden', zei Patrick Van der Vliet van Illbebag toen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie