Vaste bubbel van vijf verdwijnt, nog geen beslissing over kleurcodes

'We beginnen nu aan een fase van risicobeheer', zei premier Sophie Wilmès ©BELGA

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist de vaste bubbel van vijf te schrappen. Maar het blijft voorlopig wachten op het systeem van kleurcodes dat in de plaats moet komen.

De federale topministers en de ministers-presidenten van de deelstaten hebben zich woensdagochtend tijdens een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad gebogen over het aanpassen van de coronaregels. Een aanpassing van de vaste contactbubbel van steeds dezelfde vijf mensen per persoon stond centraal.

In de plaats van vijf vaste mensen per gezin mag iedereen nu met vijf mensen close contact hebben.

De bubbel, die heel omstreden was geworden, gaat op de schop. In de plaats van vijf vaste mensen per gezin mag iedereen per maand met vijf mensen nauw contact hebben buiten het eigen gezin. Nauw contact, dat betekent fysiek contact of contact waarbij geen rekening wordt gehouden met de afstandsregels.

Een juridisch afdwingbare regel wordt dat niet, wel een advies aan de bevolking. 'Het is belangrijk dat de richtlijnen worden gevolgd', zei premier Sophie Wilmès (MR) na afloop van de Veiligheidsraad. 'Het is geen verplichting, maar gebruik uw gezond verstand.'

Voor minder nauwe contacten zijn er geen beperkingen. 'We mogen iedereen zien die we willen zien als we afstand houden en, indien dat niet mogelijk is, een masker dragen', zei Wilmès.

Mondmaskers

Op het openbaar vervoer, in winkels en in de bioscoop blijven mondmaskers verplicht, net als op andere plaatsen waar onvoldoende afstand kan worden gehouden. Wilmès riep de lokale besturen op de kapjesplicht te lossen op plaatsen waar die afstand wel kan worden gegarandeerd. In heel wat stadscentra, zoals in Gent en Brussel, is zo'n mondmaskerplicht van kracht.

De richtlijnen zijn geen verplichting, maar gebruik uw gezond verstand.
Sophie Wilmès
Premier

Ook voor bepaalde evenementen komen versoepelingen. Wie zelf een evenement organiseert, mag nog steeds maximaal tien mensen ontvangen. Professioneel georganiseerde evenementen, zoals feesten of een huwelijk, worden onderworpen aan de regels voor de horeca. Er is niet langer een limiet voor het maximale aantal gasten - de maximumlimiet wordt afhankelijk van de grootte van de zaal. Dansen blijft uit den boze.

Voor evenementen met publiek, denk aan concerten of theatervoorstellingen, blijft de limiet op 200 mensen als die indoor plaatsvinden. Als ze buiten plaatsvinden, ligt het maximale aantal toeschouwers op 400. Die regels worden op de korte termijn wel aangepast in lijn met het systeem van kleurencodes waar experten aan werken.

Kleurencode

We willen geleidelijk terugkeren naar een zo normaal mogelijke situatie terwijl het virus er nog altijd is.
Sophie Wilmès
Premier

Celeval, het expertenorgaan dat de Nationale Veiligheidsraad bijstaat, pleitte voor het invoeren van zulke kleurencodes. Wilmès sprak over een 'epidemiebarometer'. Het aantal mensen met wie we contact mogen hebben en de overige regels zouden afhankelijk worden van die barometer.

De Nationale Veiligheidsraad oordeelde evenwel dat het systeem dat Celeval heeft uitgewerkt nog niet voldoende op punt staat. De expertengroep moet het met het wetenschappelijke instituut Sciensano verder uitwerken. Allicht wordt het systeem in oktober ingevoerd.

Ziekenhuisopnames

De experts moeten vooral kijken naar het aantal ziekenhuisopnames. 'In tegenstelling tot andere indicatoren is dat een onbetwistbaar criterium dat ons toelaat de ernst van de situatie in te schatten', zei Wilmès. Het nieuwe systeem moet tot meer voorspelbaarheid rond de coronaregels leiden.

'We beginnen nu aan een fase van risicobeheer', zei Wilmès. 'We willen geleidelijk terugkeren naar een zo normaal mogelijke situatie terwijl het virus er nog altijd is. We willen erover waken dat we niet te snel en te vaak moeten ingrijpen.'

Nieuwe regels voor quarantaine

De overheid voert een nieuw systeem voor quarantaines in. Wie symptomen heeft, moet nog altijd zo snel mogelijk een arts raadplegen, zich laten testen en in voorlopige afzondering gaan. Als de test positief is, is vanaf 1 oktober een quarantaine van zeven dagen verplicht. Als de test negatief is, dan wordt de quarantaine opgegeven.

Wie nauw contact heeft gehad met iemand die positief heeft getest op corona, moet zeven dagen in quarantaine. Op de vijfde dag moet die persoon een test ondergaan. Is die positief, dan volgen zeven extra dagen quarantaine. Is die negatief, dan wordt de quarantaine op de zevende dag opgeheven.

Wie terugkeert uit een rode zone, moet eveneens zeven dagen in quarantaine. Na de vijfde dag volgt een test. Is die positief, dan zijn zeven bijkomende dagen quarantaine nodig. Is de test negatief, dan wordt de quarantaine op de zevende dag opgeheven. Via een zelfevaluatieformulier kan wie naar een rode zone is geweest wel van onder de quarantaine uitkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie