Grafiek van de dag

Veel meer coronadoden in landen met veel overgewicht

Zware mensen lopen meer risico om te sterven aan Covid-19. Negen op de tien coronadoden vallen in een land met hoge obesitascijfers.

Leeftijd staat algemeen bekend als een belangrijke parameter in de coronastatistieken. Hoe ouder je bent, hoe meer kans om te overlijden aan de gevolgen van Covid-19. Het werd het uitgangspunt van de Belgische vaccinatiestrategie. Maar ook gewicht speelt een rol. In landen met veel coviddoden kampt meer dan de helft van de bevolking met overgewicht.

Dat blijkt uit een onderzoek van de World Obesity Federation (WOF), dat onderschreven wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). De WOF noemt obesitas als de op een na grootste risicofactor, na leeftijd, en roept op om mensen met overgewicht voorrang te geven bij de vaccinatie.

9/10
obesitas
Negen op de tien coronadoden vallen in een land met hoge obesitascijfers.

Vietnam heeft het laagste aantal coronadoden ter wereld (slechts 0,04 per 100.000) en het op één na laagste percentage mensen met overgewicht (18,3 procent van de volwassenen).

Daartegenover staat het Verenigd Koninkrijk, met het op twee na hoogste sterftecijfer ter wereld (184 per 100.000) en het op drie na hoogste obesitascijfer (63,7 procent van de volwassenen). Daarna volgen de Verenigde Staten, met 152 op 100.000 en bijna 68 procent zwaarlijvigen.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de WGO, noemt de correlatie tussen obesitas en de coronasterftecijfers 'duidelijk en dwingend'. 'Er zijn investeringen in de volksgezondheid nodig en gecoördineerde, internationale actie om de onderliggende oorzaken van obesitas aan te pakken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie