Veel onduidelijkheid over plexischermen op terrassen

©Photo News

Mogen plexischermen de sociale afstand op de terrassen vervangen? Coronacommissaris Pedro Facon en het protocol dat verspreid werd onder de horecazaken spreken elkaar tegen.

Minder dan twee dagen voor de heropening van de terrassen is het voor cafés en restaurants nog onduidelijk of ze plexischermen mogen plaatsen tussen tafels om ze zo dichter tegen elkaar te zetten. Dat meldde de openbare omroep VRT donderdagavond.

Het protocol voor de heropstart van de horeca, dat eerder deze week goedgekeurd werd, geeft aan dat er anderhalve meter afstand tussen de tafels moet zijn. 'Tenzij de tafelgezelschappen worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter', staat er te lezen.

De schermen zouden in strijd zijn met de beslissingen van het Overlegcomité, waardoor het protocol mogelijk nog wordt aangepast.

Coronacommissaris Pedro Facon liet daarop aan minister van Middenstand David Clarinval (MR) weten dat die zin over de plexiwanden niet afgesproken was op het Overlegcomité, de powwow van federale en regionale topministers over de coronamaatregelen. De schermen zouden zelfs in strijd zijn met de beslissingen van het Overlegcomité, waardoor het protocol mogelijk nog wordt aangepast.

Geen oplossing

Ondertussen heeft de sectorfederatie Horeca Vlaanderen het protocol wel al verspreid onder de horeca-uitbaters. Een rondvraag van de VRT geeft aan dat heel wat cafébazen en restauranthouders rekenen op de schermen, omdat ze zo meer tafeltjes kunnen plaatsen op hun terras.

Voorlopig overheerst de onduidelijkheid. Verschillende ministers verwijzen naar het ministerieel besluit, dat vrijdag wordt gepubliceerd. Het ziet er echter naar uit dat het MB weer zal verwijzen naar het horecaprotocol, waardoor de chaos blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie