1. Dossiers
 2. Coronavirus
live

Veiligheidsraad al uren bijeen

Het is wachten op nieuwe maatregelen. 'Als de situatie het vereist zullen op nationaal niveau maatregelen genomen worden', zei premier Wilmès eerder.
 • Nationale Veiligheidsraad nog steeds bijeen

  De top van de federale en regionale regeringen zitten al sinds 18 uur samen in de Wetstraat 16 om eventuele bijkomende maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het coronavirus. Vooral over een eventuele sluiting van de scholen zouden de discussies bijzonder moeilijk lopen.

  In het zuiden van het land zouden stemmen op gaan om het voorbeeld van Frankrijk en Spanje te volgen en scholen te sluiten. Aan Vlaamse zijde ligt dat moeilijk. Voor de start van de vergadering zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), net als minister van Onderwijs Ben Weyts, dat het sluiten van scholen momenteel niet aan de orde is. Iets voor 22 uur zei Weyts wel begrip te hebben voor scholen die 'zich genoodzaakt zien om geen lessen te organiseren de komende dagen zoals ze dat in gewone omstandigheden zouden doen'.

 • Burgemeester New York roept noodtoestand uit

  Bill de Blasio, de burgemeester van New York, heeft de noodtoestand uitgeroepen in zijn stad. Hij ging tot die maatregel over nadat het aantal besmettingen in de stad opgelopen was tot 95.

  'De afgelopen 24 uur waren heel erg ontnuchterend. Sinds gisteren kwamen er 42 gevallen bij', zei hij tijdens een persconferentie. 29 mensen zitten verplicht in quarantaine, meer dan 1.700 kozen voor vrijwillige isolatie.

  Grote bijeenkomsten zijn de komende tijd verboden in de stad. Ook voor bars en restaurants gelden strengere maatregelen. 'Het wordt een lange strijd. Dit gaat maanden duren.'

  De Blasio riep de federale regering ook op snel tot actie over te gaan. 'We hebben een stimulusprogramma nodig. Mensen hebben hulp nodig.' Hij brak een lans voor betaald ziekteverlof, een systeem dat de VS amper kent.

 • Skipistes in Tirol gaan dicht

  Alle skigebieden in de Oostenrijkse regio Tirol gaan dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft het provinciebestuur donderdagavond aangekondigd. De skipistes gaan op het einde van het weekend al dicht, maar de hotels pas maandag. Zo hebben de gasten de kans om op een georganiseerde manier terug te keren. 
  'Dit was geen eenvoudige beslissing, maar we nemen onze verantwoordelijkheid voor alle Tirolers en iedereen die in Tirol verblijft', zei provinciegouverneur Guenther Platter in een mededeling. In het winterseizoen van 2018-2019 kwamen 6,2 miljoen bezoekers naar Tirol, die samen bijna 1,8 miljard euro uitgaven aan toeristische accommodatie. 
 • Macron schroeft strijd tegen coronavirus op

  Frankrijk schakelt de volgende dagen een versnelling hoger om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf maandag gaan crèches, scholen en universiteiten dicht. ‘Kinderen lijken het virus het snelst te verspreiden, ook al vertonen ze zelf geen symptomen’, zei president Emmanuel Macron donderdagavond in een tv-speech die rond een thema draaide. 'De ergste gezondheidscrisis in ons land in een eeuw.'

  Medisch en verplegend personeel wordt maximaal gemobiliseerd. 'We gaan studenten en jonggepensioneerden oproepen om te helpen. Vele van hen boden zich de afgelopen dagen trouwens al spontaan aan.' Niet-essentiële operaties worden voorts uitgesteld om zoveel mogelijk capaciteit vrij te maken voor de behandeling van de ergste coronagevallen.

  'Ik ben me er goed van bewust dat de horeca, het toerisme en de cultuursector lijden. Dat ze schrik hebben voor een faillissement, job- en koopkrachtverlies. We gaan er alles aan doen om hen te beschermen', zei de Franse president.

  Kinderen lijken het virus het snelst te verspreiden, ook al vertonen ze zelf geen symptomen. Daarom gaan crèches, scholen en universiteiten vanaf maandag dicht.
  Emmanuel Macron
  Franse president


  Om de economische impact van de epidemie in te dijken voert de overheid het systeem van tijdelijke werkloosheid in. ‘De overheid betaalt de uitkeringen van wie thuis moet blijven. We gaan ook onze zelfstandigen beschermen.’ Bedrijven krijgen voorts uitstel van betaling voor sociale bijdragen en belastingen.

  Ten slotte riep Macron op tot Europese en internationale samenwerking om het virus te overwinnen. ‘Met nationalistische en individualistische reflexen gaat dat niet lukken.’

  Indirect gaf hij zijn Amerikaanse collega Donald Trump zo een sneer. Die schoof de verantwoordelijkheid voor de coronacrisis in de Verenigde Staten een dag eerder in de schoenen van Europa en voerde prompt een inreisverbod uit vrijwel heel Europa in.

 • Kinepolis sluit alle Belgische bioscopen tot eind maart

  De Belgische cinemagroep Kinepolis neemt maatregelen in reactie op de uitbraak van het coronavirus in ons land. Vanaf vrijdag 13 maart gaan alle Belgische cinemacomplexen, elf in totaal, dicht tot eind maart. 

  De bioscoopgroep doet zo meer dan de autoriteiten van haar vragen. De federale regering adviseerde dinsdag om alle evenementen met meer dan 1.000 aanwezigen af te lasten. De bioscopen van Kinepolis vielen daar in principe niet onder, want de groep heeft geen individuele zalen met meer dan 1.000 plaatsen. 

  Kinepolis stelt dat de beslissing er komt in overleg met lokale autoriteiten, om klanten en werknemers te beschermen. De maatregel geldt voorlopig alleen voor de cinema's van de groep in België. In andere landen kiest Kinepolis ervoor de capaciteit per zaal te beperken of het startuur van de films te spreiden. 

  De maatregel kan wel een zware impact hebben op de halfjaarresultaten van de groep, 'afhankelijk van de duur van de sluiting en het aantal cinema's dat betrokken is.' Sinds de publicatie van de halfjaarresultaten op 20 februari is het aandeel al gehalveerd.<

 • Corona legt Europa lam

  Het Europees parlement zette zich al begin deze week in sluimerstand. Het Comité van de Regio's en het Sociaal en Economisch Comité volgen dit voorbeeld. Ook de onderhandelingen over een nieuw brexitakkoord, in Londen volgende week, worden afgeblazen. Het virus slaat ongenadig toe in het Verenigd Koninkrijk.

  De Raad, het overlegorgaan van de lidstaten, hakt in vergaderingen en ministerraden. Blijven wel behouden: de bijeenkomst van de ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie vrijdag, die van Financiën dinsdag, die een economisch coronaplan op de rails moeten zetten. Ook de Europese top van 26 en 27 maart in Brussel blijft op de agenda, net als de bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken op 23 maart en Europese Zaken op 24 maart. Toch zal dit ongetwijfeld aangepast moeten worden als België verregaande maatregelen neemt.

  De Europese scholen en crèches gaan vanaf maandag dicht tot 29 maart. In de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie, moet het gros van het personeel telewerken. Voor wie op post blijft, gelden strenge hygiënemaatregelen. Enkel essentiële missies die niet via teleconferentie kunnen, blijven behouden.

  Europees commissaris voor Concurrentie, Margrethe Vestager, keurde donderdag al een Deens compensatieschema goed van 12 miljoen euro voor organisatoren van grote evenementen die afgelast moesten worden door de coronacrisis. Ze had er welgeteld een dag voor nodig. Het is wellicht het eerste fiat voor staatssteun in een lange coronareeks.

 • New York verbiedt bijeenkomsten met meer dan 500 aanwezigen

  De gouverneur van de Amerikaanse staat New York, Andrew Cuomo, heeft donderdag alle bijeenkomsten met meer dan 500 aanwezigen verboden. Het verbod gaat vrijdagmiddag in. Op Broadway wordt de maatregel al vandaag/donderdag van kracht. Volgens Cuomo zijn de theaters het ermee eens. De staat New York kent meer dan 300 gevallen van besmetting met het nieuwe coronavirus. 

 • Maximaal één bezoeker per dag voor patiënten in UZ Leuven

  De directie van het UZ Leuven heeft de maatregelen in het kader van het coronavirus donderdag aangepast na een crisisvergadering. Vooral de bezoekersregeling ondergaat extra beperkingen. Zo mogen patiënten maximaal één bezoeker per dag ontvangen, meldt het universitaire ziekenhuis.

  m besmettingen te vermijden werkte het UZ Leuven een nieuwe regeling uit voor bezoek aan opgenomen patiënten. Naast de beperking tot één bezoek per dag moeten bezoekers minstens 18 jaar zijn. Alleen gezonde bezoekers zijn toegelaten. Mensen die last hebben van verkoudheid, hoest, koorts, buikgriep, ademhalingsmoeilijkheden of misselijkheid wordt aangeraden om thuis te blijven.

  Op afdelingen waar risicogroepen verblijven, is geen bezoek toegelaten. De afdelingen intensieve zorg, transplantatie, oncologie, pneumologie en geriatrie gaan op slot. Hetzelfde geldt voor afdelingen waar patiënten met een onderdrukt immuunsysteem verblijven. Bezoekers op de palliatieve zorgafdeling blijven wel welkom, ook in kleine groepjes.

  In Gasthuisberg werd nog geen enkele patiënt met het coronavirus opgenomen. Het ziekenhuis werkt volop aan de voorbereidingen voor extra capaciteit, zoals gevraagd door de federale overheid. 'De inrichting van het noodziekenhuis zal op een gestructureerde manier gebeuren, met aandacht voor het welzijn van medewerkers en patiënten', stelt hoofdarts Gert Van Assche.

 • Brexit-onderhandelingen worden opgeschort

  De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk schorten hun onderhandelingen over een handelsakkoord voorlopig op. Dat heeft het Franse persagentschap AFP donderdag vernomen. Het handelsakkoord moet de relaties tussen Brussel en Londen na de brexit regelen.

  Normaal gezien had de tweede onderhandelingsronde volgende week in de Britse hoofdstad moeten plaatsvinden, maar dat gaat dus niet door. Op de eerste ronde in Brussel kwamen hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Frost vorige week allebei met een team van een honderdtal medewerkers opdagen. In het kader van de coronacrisis achtten beide partijen het nu niet opportuun om met zoveel mensen bijeen te komen.

  'Er worden nu andere manieren onderzocht om de gesprekken verder te zetten, waaronder ook de mogelijkheid van videoconferentie', zegt een Europese bron aan AFP.

  De onderhandelaars kunnen elke hapering in de onderhandelingen missen als kiespijn. Sinds de brexit op 31 januari is een overgangsperiode van kracht geworden waarbij het VK alle Europese regels blijft toepassen. De Britten willen er echter niet van weten die overgangsperiode, die op 31 december afloopt, te verlengen. Daardoor werken de onderhandelaars onder grote tijdsdruk. Die dreigt nu nog te zullen toenemen.

 • Supermarkten zien online bestellingen tot 70 procent stijgen

  Supermarktketens als Delhaize en Colruyt zien het aantal online bestellingen met 50 tot 70 procent stijgen. Sectorfederatie Comeos ziet ook een stijging van 15 procent sinds het einde van de krokusvakantie in de winkels, maar verduidelijkt dat er geen bevoorradingsproblemen zijn.

  'Wij zien dat de online verkoop gestaag stijgt aan 50 tot 60 procent, met pieken tot 70 procent', zegt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. Ook bij Colruyt zit het aantal online bestellingen sinds een aantal weken in stijgende lijn. Het gaat over een stijging van Collect&Go-bestellingen van 70 procent.

  'In het algemeen gaat het over een stijging van 40 tot 50 procent op online aankopen', zegt Hans Cardyn, woordvoerder van Comeos. Cardyn benadrukt dat de cijfers gekaderd moeten worden. 'Het gaat nog steeds om een beperkt verhaal, de online verkoop maakt slechts voor 2 procent deel uit van de totale verkoop', aldus Cardyn.

  Er zijn geen tekorten of bevoorradingsproblemen, ondanks de lege rekken die men soms online ziet
  Hans Cardyn
  Sectorfederatie Comeos

  Maar ook in de winkels wordt 15 procent meer verkocht. Vooral droge voeding, zoals pasta en koffie, maar ook toiletpapier wordt vaker ingeslagen. Bij Colruyt ziet men dat de klant 'breder' koopt, van alles een beetje meer.

  Toch willen de retailers verduidelijken dat er geen tekorten of bevoorradingsproblemen zijn, ondanks de lege rekken die men soms online ziet. 'Wat we wel merken, is dat medewerkers in de winkel keihard moeten werken om de rekken aangevuld te krijgen en dat dit niet altijd voortdurend of tijdig lukt', zegt Hanne Poppe, persverantwoordelijke van Colruyt Group.

 • Stad Brussel schaft groepsactiviteiten voor senioren af

  De stad Brussel heeft in samenspraak met de zeventien Buurthuizen op haar grondgebied en de vzw Dienst voor hulp aan Brusselse senioren besloten om tot eind maart alle groepsactiviteiten voor senioren met lange trajecten of naar risicolocaties af te schaffen.

  De senioren behoren tot de meest kwetsbare personen voor het coronavirus en dus heeft de stad Brussel besloten om deze verder te beschermen. Groepsactiviteiten zoals verre excursies of bezoeken aan scholen, zwembaden, musea en andere worden geschrapt.

  De stad Brussel en haar OCMW benadrukken evenwel dat de taak om het sociaal isolement van ouderen tegen te gaan wel blijft behouden. Alle senioren die hulp nodig hebben bij hun dagelijkse taken kunnen nog altijd, en nu zelfs nog meer, een beroep doen op de diensten van de Buurthuizen en de vzw Dienst voor hulp aan Brusselse senioren.

 • Ook Gent en Kortrijk verbieden evenementen tot 31 maart

  In Gent verbiedt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) alle evenementen die op het grondgebied zouden doorgaan, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 'We begrijpen dat dit een grote impact heeft, maar we hebben nood aan duidelijke beslissingen', argumenteert De Clercq. De maatregel is van kracht tot 31 maart.

   Het gaat om een algemeen verbod op evenementen, manifestaties, markten, foren en ambulante handel op privaat en het openbaar domein. Maar ook kleine evenementen en publieke bijeenkomsten in bibliotheken, musea en sportlokalen worden verboden. Cafés en restaurants kunnen wel open blijven, scholen sluiten voorlopig ook niet. 

  Ook de stad Kortrijk verbiedt tot en en met 31 maart alle activiteiten, manifestaties en evenementen in openbare gebouwen en op markten en pleinen. Dat bevestigt burgemeester Vincent Van Quickenborne. De gewone dienstverlening vanuit de stad blijft wel gegarandeerd en het stadhuis blijft open. Organisatoren van privé-evenementen worden sterk aangemaand deze af te schaffen.

  Ook bibliotheken, ontmoetingscentra en musea blijven dicht. Schouwburg Kortrijk en muziekcentrum Track annuleren al hun evenementen tot en met eind maart. Mensen die een ticket kochten voor deze events worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

 • Ook voor Jambon is sluiting van de scholen niet aan de orde

  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) denkt net als minister van Onderwijs Ben Weyts dat het sluiten van scholen momenteel niet aan de orde is. Dat verklaarde hij donderdag voor aanvang van de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad over de uitbraak van het coronavirus. Wel ziet Jambon heil in maatregelen om het aantal aanwezigen op evenementen te beperken.

 • Meer dan duizend doden in Italië

  In Italië zijn reeds meer dan duizend mensen aan het nieuwe coronavirus overleden, zo heeft de civiele bescherming donderdag bekendgemaakt. De ziekte eiste het leven aan 1.016 mensen.

  Woensdag was er sprake van 827 overlijdens, een stijging met 23 procent op een dag tijd. Er zijn tot nu toe 15.113 besmettingen vastgesteld, 21 procent meer dan woensdag.

  Er verblijven 1.153 mensen in afdelingen voor intensieve zorg, een stijging met 12 procent. De uitbraak blijft zich hoofdzakelijk manifesteren in het noorden, met 8.725 gevallen in Lombardije. 

  Na China is Italië duidelijk het hardst getroffen door het virus.

 • 'Blij dat ik op tijd naar huis vlieg'

  Françoise Chombar, topvrouw van chipfabrikant Melexis , bezocht afgelopen week investeerders in Boston en klanten-automotive spelers in Detroit en Chicago.

  Normaal gezien stond ook de Bay Area op het programma. Maar aangezien San Francisco net als Seattle een corona hotspot is in de VS, besliste de CEO die trip te annuleren en sneller naar huis te vliegen. 'Gelukkig daags voor president Trump het invliegverbod vanuit Europa uitvaardigde, waardoor mensen hier vast kunnen komen vast te zitten', zegt Chombar kort voor ze opstijgt vanop de luchthaven in Chicago.

  Chombar, al 17 jaar CEO van de hofleverancier van autofabrikanten, zag geen paniek op haar business trip. 'Iedereen is zich heel bewust van 'social distancing' en er worden geen handen gegeven.' En overal staat desinfecterende gel. 'Gelukkig, want in de apotheek was alle gel uitverkocht.'

  Aan de westkust zijn bezoekers bij heel wat bedrijven niet langer welkom. 

  Françoise Chombar, al 17 jaar CEO van Melexis.

 • Federal Reserve injecteert 1.500 miljard dollar

  De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, gaat 1.500 miljard dollar beschikbaar stellen om de paniek op de financiële markten over de verspreiding van het coronavirus het hoofd te bieden. Begin deze week trok de Fed al 150 miljard uit en kwam eerder ook al met een noodrenteverlaging over de brug.

  1.500 miljard
  Extra liquiditeit
  De Amerikaanse centrale bank pompt nog eens 1.500 miljard in de markt • 'Netwerken robuust genoeg voor massaal thuiswerk'

  Almaar meer mensen mijden de werkvloer en werken thuis. Maar dat zorgt niet voor een noemenswaardige stijging van de internettrafiek noch van het telefoonverkeer, zeggen Proximus   en Telenet  .

  Dat geldt ook voor Skype for Business, dat Proximus aan zijn bedrijfsklanten verkoopt. Skype -gesprekken nemen niet zo veel bandbreedte in. 

  En wat als worst case scenario 'iedereen' thuis inlogt? 'We hebben het volste vertrouwen dat onze netwerken voldoende performantie en robuust zijn om een eventuele piek in thuiswerk op te vangen', zegt de woordvoerder van Proximus.

 • UEFA stelt Manchester City-Real en Juventus-Lyon uit

  De terugwedstrijden in de achtste finales van de Champions League Manchester City - Real Madrid en Juventus - Lyon van komende week gaan niet door omdat de spelers van Real Madrid en Juventus in quarantaine zitten, zo bevestigde de Europese Voetbalconfederatie UEFA donderdag.

  Bij Juventus werd er woensdagavond melding gemaakt van een besmette speler. Daniele Rugani testte positief op het coronavirus, waarna het team in quarantaine moest. Bij Real Madrid liep een speler van het basketteam een besmetting op. Omdat het basket- en het voetbalteam de faciliteiten op Ciudad Real Madrid in Valdebebas delen, moeten beide teams in quarantaine. 

  Door de beslissing zullen Belgen Kevin De Bruyne (Manchester City), en Eden Hazard en Thibaut Courtois (Real Madrid), volgende week dus niet te zien zijn op de Europese velden.

 • Brussels Airlines kondigt bijkomende annuleringen aan

  In een perscommuniqué op zijn website kondigt Brussels Airlines bijkomende annuleringen aan voor maart en een gereduceerd vluchtaanbod voor april 2020. In totaal reduceert Brussels Airlines zijn vluchtaanbod in de laatste weken van maart met 35 procent en in april met 45 procent.

  Naar aanleiding van de aankondiging van de Amerikaanse autoriteiten over reisbeperkingen naar de VS ziet Brussels Airlines zich genoodzaakt al zijn vluchten naar New York JFK tussen 14 maart en 22 maart te annuleren. Momenteel houdt de Belgische luchtvaartmaatschappij haar vier wekelijkse vluchten naar Washington aan.

  Wegens overheidsbeperkingen voor reizen van en naar Israël en Italië moet Brussels Airlines noodgedwongen zijn vluchten van en naar die landen opschorten tot respectievelijk 28 maart en 3 april.

  Passagiers wier vlucht wordt geannuleerd, worden via e-mail op de hoogte gebracht van de wijzigingen en de omboekingsmogelijkheden. Alle recente informatie over omboekings- en terugbetalingsopties is te vinden op brusselsairlines.com.

 • Brussels Airlines voert tijdelijke werkloosheid in voor alle personeel

  De luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines voert vanaf 16 maart voor het voltallige personeel tijdelijke werkloosheid om economische redenen in. Dat melden de vakbonden donderdag na afloop van een bijzondere ondernemingsraad.

    Brussels Airlines activeert de maatregel als gevolg van de impact van het coronavirus op de luchtvaartsector. De maatregel zal gelden voor het voltallig personeel, ongeveer 4.000 werknemers. De arbeidstijd zal met 20 à 25 procent worden ingekort

 • Alle Franstalige universiteiten gaan over tot afstandsonderwijs

  Alle Franstalige universiteiten van België gaan over tot afstandsonderwijs. Dat heeft de Raad van Franstalige rectoren donderdag in een mededeling laten weten. Elke onderwijsinstelling zal op basis van de eigen specifieke situatie de exacte modaliteiten van het onlineonderwijs bepalen, verduidelijkten de rectoren.

 • UEFA roept spoedvergadering bijeen met 55 lidstaten

  De Europese Voetbalconfederatie UEFA heeft de leden van de 55 lidstaten, de European Club Association (ECA), de European Leagues en een vertegenwoordiger van de spelersvakbond FIFPro opgeroepen om op dinsdag 17 maart een videoconferentie te houden om de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus op het Europese voetbal te bespreken.

  De huidige situatie in de competities, zowel nationaal als Europees, zal er besproken worden, net als EURO 2020. Intussen is het wel duidelijk dat het toernooi dat komende zomer in twaalf Europese landen gespeeld wordt, steeds meer onder hoogspanning komt te staan. Volgens onder meer de Franse krant L'Equipe bestaat de mogelijkheid dat het toernooi uitgesteld wordt, mogelijk zelfs tot de zomer van 2021.

  De Big Five, de grootste vijf Europese competities uit Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Engeland, zouden aandringen om het toernooi uit te stellen met minstens enkele weken of een maand, of zelfs tot 2021. Bij die laatste optie zou het EK wel stevig in het vaarwater komen van de Nations League, de kwalificaties voor het WK 2022 in Qatar en het WK voor clubs van 2021. Uitstel met enkele weken of een maand wordt problematisch met het oog op de Olympische Spelen in Tokio, die eveneens ter discussie staan.

  Intussen moeten eind maart nog play-offs gespeeld worden met 16 landen, die strijden om de laatste vier EK-tickets. Of die wedstrijden doorgaan, is hoogst twijfelachtig.

  ©REUTERS

 • Saoedi-Arabië vaardigt inreisverbod uit voor heel de Europes Unie en andere landen

  Saoedi-Arabië heeft een inreisverbod voor alle 26 landen van de Europese Unie alsook landen in Azië en Afrika uitgevaardigd. Behalve de EU-landen gaat het onder meer om het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, India, Pakistan, Soedan en Ethiopië, meldde de door Ryad gefinancierde nieuwszender Al-Arabija donderdag.

  Ook reizigers die deze landen tot veertien dagen voor hun aankomst in Saoedi-Arabië bezochten, mogen het land niet in. Het koninkrijk had eerder bedevaarten naar de steden Mekka en Medina verboden voor zijn onderdanen en buitenlanders. Of het virus ook gevolgen zal hebben voor de jaarlijkse grote bedevaart, de hadj, is nog onduidelijk. De hadj begint dit jaar eind juli.

 • Stad Antwerpen gaat over tot enkel essentiële dienstverlening

  De stad Antwerpen sluit vanaf vrijdag alle stedelijke culturele instellingen (bibliotheken, cultuur- en ontmoetingscentra, musea), sportinfrastructuur (sportlocaties en zwembaden), jeugdinfrastructuur en het stadsarchief tot eind maart in de strijd tegen het coronavirus. De stad gaat over tot 'enkel essentiële dienstverlening' en vraagt haar inwoners daarmee rekening te houden.

  De maatregelen komen er volgens de stad 'in afwachting van de provinciale of federale fase van het rampenplan' en na een veiligheidsoverleg tussen burgemeester, politie, brandweer, de stedelijke dienst Maatschappelijke Veiligheid en de stedelijke rampencoördinator. De stad verwacht sterk beperkende maatregelen voor bijeenkomsten en evenementen vanuit het provinciaal of federaal rampenplan en zal ze onverwijld toepassen, klinkt het.

  Vanaf vrijdag zal aan de stedelijke loketten alleen de meest noodzakelijke dienstverlening worden verzekerd. De stad vraagt ook zo veel mogelijk het e-loket te gebruiken en om enkel langs te komen op afspraak. De afvalophaling gaat wel door en ook de recyclageparken blijven open. Parken, groendomeinen en begraafplaatsen blijven eveneens geopend.

  Ook de stedelijke scholen en kinderopvanglocaties blijven voorlopig open, al volgt de stad wat dat betreft de aanbevelingen van de hogere overheid nauw op.

  Het Zorgbedrijf Antwerpen kondigde woensdag al maatregelen aan voor de dienstencentra, thuisdiensten, serviceflats, dagverzorgingscentra, woonzorgcentra en jeugdzorg en organiseert zich tijdelijk op maximale thuiszorg. In woonzorgcentra worden voorlopig geen externe bezoekers toegelaten. Dienstencentra blijven enkel open voor bewoners van de serviceflats.

 • Centra voor dagverzorging en dagopvang voor ouderen gaan tijdelijk dicht

  De centra voor dagverzorging en de centra voor dagopvang voor ouderen sluiten de deuren vanaf zaterdag tot het einde van de paasvakantie. Dat kondigt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) donderdag aan, na overleg met vertegenwoordigers uit de sector.

  'De centra bieden overdag opvang en verzorging aan ouderen. Ze nemen tijdelijk de opvang en zorg over van mensen die normaal thuis voor een oudere zorgen (mantelzorgers of thuisverplegers)', legt de minister uit. 'Om die reden is een sluiting niet vanzelfsprekend. Er moet eerst een oplossing worden gevonden voor de zorg aan die mensen overdag'.

  Volgens Beke zijn tijdens het overleg de nodige afspraken gemaakt over zorgcoördinatie en -continuïteit om dat te garanderen.

  Er zijn afspraken gemaakt om de continuïteit en coördinatie van de zorg te garanderen
  Wouter Beke (CD&V)
  Vlaams minister van Welzijn

 • Apothekers roepen patiënten met symptomen op zelf niet naar apotheek te komen

  De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) roept patiënten die symptomen hebben van een mogelijke coronabesmetting op niet zelf naar de apotheek te komen voor geneesmiddelen. Een gelijkaardige oproep kwam er eerder al voor de huisartsen.

  Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus is het advies aan personen met symptomen eerst de huisarts te bellen en niet ter plaatse te gaan. Nu het coronavirus zich steeds meer verspreidt, vraagt de APB aan wie ziek is hetzelfde te doen voor apothekers.

  'Bel de apotheek, om te zien hoe je geneesmiddelen kan vastkrijgen', zegt APB-woordvoerder Lieven Zwaenepoel. 'Soms heeft iemand thuis nog een doosje paracetamol liggen - meer is vaak niet nodig - en moet die zelfs niet naar de apotheker. Je kan ook iemand anders sturen om de geneesmiddelen te halen. In het uiterste geval kan je vragen of de apotheker het zelf kan brengen.'

  Als toch iemand met symptomen zich aanbiedt, gelden voor apothekers dezelfde regels als voor de rest van de bevolking, zoals het wassen van handen met water en zeep. Als anderhalve meter afstand wordt bewaard, zou er geen probleem moeten zijn, tenminste als die persoon niest in zijn armholte of in een zakdoek, klinkt het.

  Tekorten aan geneesmiddelen zijn er in elk geval niet, wel aan mondmaskers en handgels, maar die zijn volgens Zwaenepoel voor de gewone burger niet nodig. Zo is handen wassen met water en zeep effectiever dan handgel, aldus de APB.

 • Grootste artsenvakbond BVAS vraagt scholen te sluiten

  De Belgische Vereniging van Arstensyndicaten (BVAS), de grootste artsenvakbond in ons land, roept de overheid op om de scholen 'op korte termijn' te sluiten. 'Bij verder talmen is de kans reëel dat ons gezondheidssysteem ontwricht zal raken', klinkt het. 'De overheid moet nu krachtdadig optreden.'  Ons land telt op dit moment 399 bevestigde coronabesmettingen. Om de verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan, vraagt het BVAS 'snel drastische en efficiënte maatregelen'.

  Concreet moeten alle scholen op korte termijn dicht, vindt het artsensyndicaat. 'Als het van BVAS afhangt, dan geven de overheden in dit land liever vandaag nog dan morgen instructies om alle scholen, hogescholen en universiteiten te sluiten', klinkt het. 'Op zijn minst moet er een plan klaarliggen om op korte termijn een sluiting af te kondigen'. De artsen pleiten daarnaast voor een verbod op bijeenkomsten vanaf 100 mensen. Ook pretparken en andere plaatsen waar veel kinderen samenkomen moeten dicht, vinden ze.

  De Nationale Veiligheidsraad komt donderdagavond opnieuw bijeen om verdere maatregelen te bespreken. Volgens de arstenvakbond moeten daar 'draconische maatregelen' worden beslist. 'Aanbevelingen en vrijblijvende adviezen volstaan niet', klinkt het. 'BVAS kan het getalm en de warrige communicatie van de overheden in dit land niet langer aanzien. België had wekenlang de kans om te anticiperen op de coronacrisis maar heeft verzuimd krachtdadig op te treden.'  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) liet eerder op de middag al weten dat de sluiting van de scholen niet aan de orde is. 'We volgen daar de experten volksgezondheid, die geen sluiting vragen', zei hij. 

 • Princess Cruises legt cruiseschepen voor twee maanden aan de ketting

  De op een na grootste cruiserederij ter wereld, Princess Cruises, legt zijn achttien schepen voor twee maanden aan de ketting als gevolg van de coronasviruspandemie. Dat heeft het bedrijf donderdag laten weten. De maatregel treft alle cruises tot 10 mei.

  Passagiers die momenteel een cruise maken die in de loop van de komende vijf dagen afgelopen is, zullen geen hinder ondervinden. Cruises die na 17 maart nog onderweg zouden zijn, worden afgebroken.

  Diverse schepen van de firma hebben al last gehad van de pandemie. Zo werd de Diamond Princess begin februari door de Japanse autoriteiten in de haven van Yokohama onder quarantaine geplaatst. Ruim zevenhonderd opvarenden bleken besmet het het virus. 

  ©AFP

 • Minister Dalle vraagt jeugdbewegingen activiteiten te annuleren

  De Vlaamse minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) vraagt de Vlaamse jeugdbewegingen en jeugdorganisaties al hun activiteiten en evenementen tot het einde van de maand te annuleren.

  Na overleg met de minister heeft de Ambrassade, de ondersteuner van het jeugdwerk in Vlaanderen, alle jeugdorganisaties- en bewegingen uitdrukkelijk gevraagd om alle activiteiten en evenementen te annuleren tot het einde van deze maand. Dat meldt de minister donderdag in een persmededeling.

  'Dit betekent concreet geen wekelijkse noch weekendactiviteiten van jeugdorganisaties zoals Scouts- en Gidsen Vlaanderen, Chiro Jeugd Vlaanderen, KSA, jeugdhuizen, en dergelijke. Het initiatief van de Ambrassade komt er op vraag van de vele koepelorganisaties binnen het jeugdwerk. De situatie wordt op de voet gevolgd', zo stelt de mededeling.

  We vragen animatoren, leiding en vrijwilligers om zich flexibel op te stellen en gevolg te geven aan dit verzoek

  'We bekijken hoe we de komende weken organisaties kunnen bijstaan. Gelet op de gezondheidsrisico's en de verantwoordelijkheid die rust op de schouders van jonge animatoren, leiding en vrijwilligers vragen we nu om zich flexibel op te stellen en gevolg te geven aan dit verzoek', zo stellen Dalle en De Ambrassade.

  De Ambrassade heeft een speciaal e-mailadres gemaakt voor vragen en bezorgdheden komende vanuit jeugdvrijwilligers en organisaties: corona@ambrassade.be. Ook op de website is er informatie gericht aan de jongerenorganisaties te vinden.

  Vlaams minister voor Jeugd, Benjamin Dalle (CD&V) ©James Arthur

 • 'Situatie in Nederland mogelijk aan het kantelen'

  Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland breekt er een nieuwe fase aan in de strijd tegen het coronavirus. 'Op sommige plaatsen is het virus niet meer in te dammen.'

  Op veel plaatsten in Nederland duiken volgens het RIVM steeds meer patiënten op van wie onduidelijk is hoe ze zijn besmet. Vooral in Brabant, de provincie die het zwaarst is getroffen door het virus, is van veel patiënten onduidelijk hoe ze het hebben opgelopen. Er lijken daar veel verschillende besmettingsbronnen.

  Dat betekent dat er mogelijk veel mensen zijn die het virus onder de leden hebben zonder dat dat bekend is, zegt Jaap van Dissel, het hoofd Infectieziekten van het RIVM. Daardoor hebben we 'geen exacte grip meer op wat zich afspeelt', zegt Van Dissel. Ook Amsterdam en Rotterdam tellen veel onverklaarbare gevallen.

  Vooralsnog ziet de Nederlandse overheid geen reden om de scholen te sluiten. Het kabinet van de Nederlandse minister-president Mark Rutte roept op zo veel mogelijk van thuis uit te werken en thuis te blijven bij de minste klachten. De regering verbiedt over het hele land evenementen met meer dan 100 mensen.

 • Fake news doet de ronde op sociale media

  Op sociale media als WhatsApp, Twitter en Facebook circuleren valse berichten over manieren om het coronavirus te bestrijden of te voorkomen. De FOD Volksgezondheid bevestigt het probleem en werkt samen met de sociale mediagiganten om valse informatie tegen te gaan.

  Slecht vertaalde berichten vanuit het Engels waarin 'Taiwanese experts' worden aangehaald die zouden oproepen je keel vochtig te houden, warm water te drinken en een ademtest te houden om te controleren of je besmet bent met het coronavirus, doen de ronde in WhatsApp-gesprekken en andere sociale media.

  Het gaat om valse informatie, zegt Jan Eyckmans, de woordvoerder van de FOD Volksgezondheid. Om de verspreiding van foute informatie tegen te gaan werkt Volksgezondheid samen met Twitter, Facebook en Google om berichten van de federale overheidsdienst te promoten. 

  De officiële informatie van de overheid over het coronavirus is te volgen op de website info-coronavirus.be.

 • Parlementsleden hekelen gebrek aan duidelijkheid

  Tijdens het vragenuurtje hekelden veel Kamerleden het gebrek aan duidelijkheid over de maatregelen die de voorbije dagen zijn genomen. Ze drongen aan op uniforme maatregelen, die in het hele land dezelfde zijn.

  'Mensen begrijpen niet dat één school en rusthuis dichtgaat en een ander niet', zei sp.a-fractieleider Meryame Kitir.

  'Waarom hebt u het federaal rampenplan niet afgekondigd? Er heerst veel onduidelijkheid, we hebben nood aan federale coördinatie', zei Koen Metsu (N-VA).

  'Er moet eenheid van boodschap zijn', stelde Kristof Calvo (Groen).

  CD&V-Kamerlid Jan Briers zei dat de organisatoren van afgelaste sport- en cultuurmanifestaties het faillissement riskeren omdat ze pas overmacht kunnen inroepen als bijeenkomsten duidelijk verboden zijn. 'De federale regering moet zekerheid brengen met dwingende maatregelen', zei hij. 

 • De katholieke kerk schorst alle publieke samenkomsten

  De Belgische bisschoppen hebben besloten om alle publieke liturgische samenkomsten af te gelasten. Dat meldt de Belgische Bisschoppenconferentie donderdag. De maatregel gaat komend weekend in en blijft zeker tot vrijdag 3 april van kracht.

  Doopsels, huwelijken en uitvaarten kunnen enkel nog plaatsvinden in beperkte kring.

 • Tsjechië sluit de grenzen voor bezoekers uit 15 landen, waaronder ook België

  Tsjechië sluit dertig dagen lang de grenzen voor bezoekers uit 15 landen, waaronder België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Dat heeft premier Andrej Babis aangekondigd na een crisisvergadering over het coronavirus. De Tsjechen mogen ook niet meer afreizen naar de 15 landen in kwestie. 

  Daarnaast moeten de Tsjechische restaurants zeker nog een maand lang de deuren sluiten tussen 20.00 en 06.00 uur. Evenementen met meer dan 30 mensen zijn verboden.

 • Rectoren en academici: 'Overheid moet niet vrijblijvend maar doortastend optreden'

  'We hebben niets aan vrijblijvende richtlijnen. Als we een Italiaans scenario willen vermijden, moet de overheid onmiddellijk verregaande maatregelen nemen. Dit virus is ernstig. Ons gezondheidssysteem dreigt te imploderen.' Dat schrijven zeven experts in infectieziektebestrijding donderdag in een statement, daarin gesteund door de rectoren van de vijf Vlaamse universiteiten. Dat meldt de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR).

  De Vlaamse universiteiten en hogescholen kondigden woensdag ingrijpende maatregelen aan. De personeelsleden moeten zo veel mogelijk thuiswerken, afstandsonderwijs wordt de norm. De kennisinstellingen nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar om de verspreiding van het coronavirus te vertragen is volgens hen veel meer nodig.

  'De overheid communiceerde brede aanbevelingen naar de bevolking', klinkt het in het statement. 'Die zijn zeer vrijblijvend, bijgevolg is er geen doorgedreven bewustmaking of breed draagvlak. Het wordt nog steeds sociaal aanvaard dat mensen simpele aanwijzingen, zoals het vermijden van handen schudden of het geven van zoenen, bewust of onbewust niet ter harte nemen.'

  Het wordt nog steeds sociaal aanvaard dat mensen simpele aanwijzingen, zoals het vermijden van handen schudden of het geven van zoenen, niet ter harte nemen
  Vlaamse rectoren en academici

  De academici stellen met aandrang een reeks aanvullende maatregelen voor. Die moeten onmiddellijk worden doorgevoerd en worden gecontroleerd op hun strikte naleving, en dat door één orgaan met een mandaat voor het hele land. Er wordt gepleit voor maximaal telewerken voor bedrijven en instellingen (zoals universiteiten), het uitstellen van niet-essentiële vergaderingen, activiteiten of reizen en meer kansen voor werknemers die niet kunnen telewerken om minder met elkaar in contact te komen.

  Alle bijeenkomsten, indoor en outdoor, waarbij mensen enkele uren samen doorbrengen op een beperkte oppervlakte moeten afgelast of uitgesteld worden, klinkt het. Universiteiten en hogescholen zetten maximaal in op afstandsonderwijs, naast oplossingen op maat voor stages en practica. Ook het openbaar vervoer moet inzetten op 'social distancing': dat kan door de capaciteit te verhogen en het openstellen van de eerste klasse, zodat passagiers beter gespreid worden. 

 • Wilmès sluit bijkomende maatregelen niet uit

  Premier Sophie Wilmès sluit niet uit dat er bijkomende maatregelen komen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zei ze donderdag in de Kamer.

  Donderdagavond komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen. 'Als de situatie het vereist zullen op nationaal niveau maatregelen genomen worden', zei de premier.

  'Die maatregelen moeten efficiënt en proportioneel zijn', zei de premier. Wilmès benadrukte dat ook de minister-presidenten in de Nationale Veiligheidsraad zetelen. 'Alle beleidsniveaus moeten erover waken dat de maatregelen door iedereen worden toegepast', aldus de premier.

 • Geen publiek bij opnames VTM-producties

  DPG Media, de moedergroep boven VTM, neemt extra maatregelen in een reactie op de uitbraak van het coronavirus. In maart zal er geen publiek aanwezig zijn bij de opnames van onder meer Beste Kijkers' en 'The Voice Kids'. Ook rondleidingen in het DPG-gebouw worden uitgesteld. 

  De epidemie heeft ook gevolgen voor Humo's Rock Rally, de muziekwedstrijd van het magazine, die een keer om de twee jaar wordt gehouden. DPG Media last zowel de halve finale als de finale voorlopig af. De jury bekijkt het verdere verloop van de wedstrijd. 

  Er is alvast één medewerker van het mediabedrijf besmet met het coronavirus. De persoon in kwestie bevindt zich thuis in quarantaine. De zone waar de persoon werkte, is gedesinfecteerd. Personen die in nauw contact kwamen, blijven thuis. 

  DPG Media maakt thuiswerk mogelijk voor wie kan. Op de afdelingen waar toch een minimale bezetting nodig is, zoals op de redacties, komt er een tweeploegensysteem. De ene ploeg komt niet in contact met de andere, wat de continuïteit van het nieuwsaanbod moet verzekeren. 

 • Kabinet Weyts: 'Scholen sluiten niet aan de orde'

  Een sluiting van scholen in Vlaanderen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken is 'niet aan de orde'. Dat laat het kabinet van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) weten. 

  Na Italië hebben ook Ierland, Noorwegen, Litouwen en Slovenië beslist scholen en universiteiten tot eind maart te sluiten. In ons land is een eventuele sluiting van de scholen onderwerp van discussie, maar voor minister Weyts is een sluiting niet aan de orde. 

   'We blijven dezelfde lijn volgen en dat is luisteren naar de experten volksgezondheid die geen sluiting vragen', legt Weyts uit. Volgens de minister is de sluiting van de scholen 'de laatste draconische maatregel'. 'Vergeet niet dat er dan ook een impact is op de gezondheidszorg: ook verplegers en dokters hebben kinderen.'

  De Nationale Veiligheidsraad komt donderdagavond bijeen om nieuwe maatregelen te bespreken. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vroeg premier Sophie Wilmès eerder op de middag de 'federale fase' af te kondigen, zodat de crisis op federaal niveau gecoördineerd kan worden.

 • Leuven verscherpt maatregelen en sluit stadsgebouwen

  De stad Leuven verscherpt de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De stadsgebouwen in de vrijetijdssector gaan donderdag vanaf 17 uur dicht. Dat meldt het stadsbestuur.

  Het gaat om gebouwen in beheer van de stad. Alle activiteiten in die gebouwen worden afgelast. De extra maatregelen gelden tot 31 maart. Ze kunnen verlengd of aangepast worden. Essentiële dienstverlening zoals politie blijft gegarandeerd. Het stadskantoor blijft open.

  Alle door de stad georganiseerde activiteiten worden afgelast, net als de activiteiten van partners in stedelijke locaties. Muziekcentrum Het Depot heeft beslist om de concerten af te gelasten. Ook de erediensten in de moskeeën gaan niet door. Organisatoren van evenementen waar de stad geen organiserende partner is, krijgen het advies om hun activiteiten af te gelasten of uit te stellen.

 • Nauwelijks 17 procent van bedrijven versoepelt thuiswerk om verspreiding tegen te houden

  Slechts 19 procent van de Belgische bedrijven verplicht thuiswerk voor personeel dat uit risicogebieden komt en amper 17 procent versoepelde het beleid rond telewerk. Nochtans verwacht de helft van de ondervraagde bedrijven omzet te verliezen door het coronavirus. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstenleverancier Acerta.

  De preventiemaatregel die vrij makkelijk haalbaar is, namelijk strengere hygiënemaatregelen, vindt zo goed als bij alle werkgevers weerklank. Maar over verdere consequenties van corona lijken de meeste ondernemingen voor zichzelf nog het juiste evenwicht te zoeken, stelt Acerta vast.

  'De reactie op de werkvloer volgde tot nu toe vooral de chronologie van het besmettingsgevaar', zegt Katelijne Verboomen van Acerta. 'De focus lag eerst op werknemers die terugkwamen uit risicogebied.'

  We stellen toch vooral meer reactie dan proactie vast
  Acerta

  'We stellen toch vooral meer reactie dan proactie vast. Terwijl thuiswerk niet alleen een preventiemaatregel hoeft te zijn', zegt Acerta. De mogelijkheden van breed uitgerold thuiswerk zo snel mogelijk uitproberen, is volgens Acerta een goede test voor mocht het toch tot een lockdown komen en je wil als bedrijf actief blijven.

 • Telenet, Proximus en Orange willen corona indijken met data

  De drie grote telecomoperatoren bekijken of ze de gegevens van hun klanten kunnen gebruiken om het coronavirus tegen te gaan. In onze Franstalige zusterkrant L'Echo riepen de Franstalige techondernemers Sébastien Deletaille en Frederic Pivetta eerder op om telecomdata in te zetten tegen de verspreiding van het virus.

  De gegevens van gsm's en gsm-masten brengen in kaart hoe mensen zich verplaatsen. Die info kan worden gebruikt om na te gaan welke gebieden in quarantaine moeten als er een grote doorbraak is van het corona­virus. Telecomdata maken het mogelijk mensen die veel verplaatsingen doen in kaart te brengen. Net als oudere mensen. De eersten hebben een verhoogde kans om anderen te besmetten, de laatsten om ernstig ziek te worden of te sterven.

  De operatoren bekijken welke stappen gezet zouden kunnen worden, in afwachting van iniatieven vanuit politieke hoek, heeft L'Echo vernomen uit goede bron. Om een eventueel project te laten doorgaan, is het fiat nodig van minister van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Sowieso zullen de telecomoperatoren rekening moeten houden met de privacywetgeving.

  Deletaille en Pivetta hielpen in 2014 de Verenigde Naties om het ebolavirus tegen te gaan in West-Afrika.

  Sébastien Deletaille ©Studio Dann

 • Regering monitort economische schok

  Federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) heeft donderdag contact gehad met Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, over de coronacrisis. Dat maakte De Croo bekend tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

  Er komt een 'financieel-economische kerngroep die de opdracht krijgt de vinger aan de pols te houden over welke problemen bedrijven ondervinden, de analyse te maken van die problemen en oplossingen voor te stellen aan de regering.

  De Croo heeft woensdagavond ook contact gehad met de bankenfederatie Febelfin. De banken engageren zich om bedrijven die de impact van de crisis voelen te ondersteunen. Bedrijven met problemen moeten hun bank contacteren, om te bekijken welke maatregelen mogelijk zijn.

 • Patiënten worden over ziekenhuizen gespreid

  Patiënten die ziek zijn door het coronavirus worden over ziekenhuizen gespreid. Dat is nodig om de referentieziekenhuizen te ontlasten.

  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zei dat donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer. De capaciteit van de ziekenhuizen wordt dagelijks gemonitord, zei ze. Het Geneesmiddelenagentschap doet hetzelfde voor medicijnen.

  Volgens De Block worden er in België per capita meer mensen getest dan in de meeste andere landen.

 • Geen bezoekers meer in Vlaams Parlement

  Het Vlaams Parlement gaat al zeker tot 3 april zonder externe bezoekers vergaderen. Dat hebben de fractieleiders donderdag beslist naar aanleiding van het coronavirus. 

  Alle rondleidingen en evenementen in het parlement zijn geschrapt. Het publiek kan niet meer aanwezig zijn bij de plenaire zittingen en de commissievergaderingen. Er zal ook extra worden schoongemaakt in het gebouw van het parlement.

 • Vlaamse sportwereld annuleert alle publieksevenementen tot 31 maart

  De Vlaamse sportwereld annuleert al zeker tot 31 maart alle publieksevenementen, zowel indoor als outdoor. Dat maakte Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) bekend na afloop van een overleg op zijn kabinet met de Pro League, de KBVB, Voetbal Vlaanderen, Cycling Vlaanderen, de Vlaamse Sportfederatie, de Gymnastiekfederatie en Sport Vlaanderen.

 • Telenet en Proximus zetten voetbalkanalen open voor iedereen

  De voetbalkanalen van Telenet en Proximus zijn komend weekend beschikbaar voor alle klanten, niet enkel diegenen die daar extra voor betalen. Dat melden de operatoren.

  In de hoogste voetbalklasse worden zondag de laatste wedstrijden van de reguliere competitie gespeeld. Op die speeldag wordt uitgemaakt wie degradeert en wie aan play-off 1 mag deelnemen. De Pro League besliste echter alle wedstrijden van de slotspeeldag in de Jupiler Pro League, alsook de 1B-finale tussen OH Leuven en Beerschot achter gesloten deuren te spelen.

  Alle klanten van Telenet en Proximus die digitale televisie hebben, kunnen de wedstrijden komend weekend op televisie volgen, ongeacht of ze betalen voor een tv-sportabonnement bij de operatoren.

 • ECB pompt 120 miljard extra in economie

  De Europese Centrale Bank (ECB) zal meer geld lenen aan de banken en voor 120 miljard euro extra obligaties opkopen om de economie te beschermen tegen de impact van het coronavirus.

  Christine Lagarde, ECB-voorzitter. ©AFP

 • Antwerpen bereidt zich voor op nationaal rampenplan

  Antwerpen bereidt zich voor op een sluiting van alle niet-essentiële diensten in de strijd tegen de uitbraak van het coronavirus, want de verwachting is dat die vanavond toch zullen worden opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad. 

  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dringt er ondertussen ook op aan dat de federale regering actie onderneemt en de 'federale fase' aanvangt. Hij doet dat na overleg met de vijf Vlaamse provinciegouverneurs. 

  'De minister-president vertolkt daarmee de vraag van de provincies. De federale fase moet vermijden dat de ene provincie wel een provinciale fase afkondigt en de andere niet. Komt er geen federale fase, dan zijn er Vlaamse provincies die de provinciale fase zullen afkondigen', zegt het kabinet-Jambon. Bij het afkondigen van een federale fase wordt beslist om een crisis op het federale niveau te coördineren.

 • Twee positieve gevallen in rusthuis Watermaal-Bosvoorde

  Van de 34 bewoners van het rusthuis Ter Kameren in Watermaal-Bosvoorde die verdacht werden besmet te zijn met het coronavirus, hebben twee personen positief getest. 32 anderen zijn 'verdacht', zegt woordvoerder Sven Heynderickx van Iriscare, de instelling van de Brusselse zorgsector.

  Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron sprak aanvankelijk van 34 besmettingen. Daarvan zijn er volgens Iriscare maar twee zeker. Samen met de twee bevestigde gevallen zijn nog negen mensen in het ziekenhuis opgenomen. De rest wordt in het woonzorgcentrum opgevolgd, omdat ze amper symptomen hebben.

 • Gouverneur West-Vlaanderen roept op alle evenementen te schrappen

  De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, roept op alle evenementen in de provincie te schrappen, ook als ze minder dan duizend aanwezigen hebben. 'We moeten onze verantwoordelijkheid nemen, ook bij kleinere evenementen', aldus Decaluwé. 

  Woensdag besliste de gouverneur om alle indoorevenementen met meer dan duizend aanwezigen te verbieden. Alle West-Vlaamse burgemeesters gingen daarmee akkoord en schrapten tal van evenementen. 'Uit een rondvraag bij de burgemeesters bleek zelfs dat veel organisatoren uit eigen initiatief al zaken hadden afgelast', vertelt Decaluwé. Daarom roept de gouverneur organisatoren op om zowel in- als outdoorevenementen groot of klein af te gelasten. 

 • Concertgebouw Flagey sluit de deuren voor onbepaalde tijd

  Het concertgebouw Flagey in Elsene sluit voor onbepaalde tijd de deuren vanwege de epidemie van het coronavirus. Samen met de partners werd besloten om alle concerten, projecties van films, conferenties en andere activiteiten op te schorten.

  'Onze artistieke programmeurs gaan samen met de artiesten en de partners op zoek naar de mogelijkheden om evenementen te verplaatsen. We zullen de tickethouders hier in de volgende dag over op de hoogte houden', maakt Flagey bekend.

 • Gentse cultuurhuizen sluiten preventief de deuren

  In Gent hebben de elf cultuurhuizen beslist om de deuren te sluiten tot het einde van de maand. Alle evenementen worden uitgesteld of geannuleerd en dat tot zeker 31 maart. NTGent heeft beslist om al zeker tot 19 april te sluiten.

  'De drastische beslissing komt er om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan', klinkt het in een gezamenlijk persbericht, 'en uit voorzorgsmaatregel naar aanleiding van de recentste evoluties.'

  De instellingen die de deuren sluiten zijn: CAMPO, Compagnie Cecilia, De Centrale, De Vieze Gasten, Muziekcentrum De Bijloke, Handelsbeurs concertzaal, KOPERGIETERY, Kunstencentrum Vooruit, NTGent, Minardschouwburg en Opera Ballet Vlaanderen.

    Er is nog geen duidelijkheid over eventuele terugbetaling van tickets.

 • Ook Londen uit kritiek op reisverbod voor Europeanen van Trump

  Niet alleen de Europese Unie, maar ook het Verenigd Koninkrijk heeft donderdag kritiek geuit op het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd voor alle niet-Amerikaanse vliegtuigpassagiers die vanuit Europa naar de VS willen reizen.

  'We denken niet dat dit de juiste stap is', zei de Britse minister van Financiën Rishi Sunak. Volgens de minister is de efficiëntie van zo'n maatregel niet bewezen. Het Verenigd Koninkrijk zelf is niet getroffen door het inreisverbod. Dat treft alleen de landen van de Schengen-zone. Het VK en ook Ierland maken daar geen deel van uit. 

  Eerder had de Europese Unie al het 'unilaterale' inreisverbod afgekeurd. 'Het coronavirus is een wereldwijde crisis, die niet beperkt is tot een bepaald continent, en vraagt om samenwerking in plaats van om unilateraal handelen', zeiden Europese Raadsvoorzitter Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een gemeenschappelijke verklaring.

 • Nationale Veiligheidsraad bespreekt donderdagavond nieuwe maatregelen

  Donderdagavond komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen waar nieuwe maatregelen zullen worden aangekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus. Dat werd vernomen op het kabinet van de premier. Het kernkabinet zat donderdag al samen en zal in de loop van de namiddag opnieuw bijeenkomen. Ook de Risk Management Group komt nog samen. Vanavond staat een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad geprogrammeerd, op vraag van premier Sophie Wilmès, waar nieuwe maatregelen worden verwacht. 

  Premier Sophie Wilmès ©BELGA

 • Kamer werkt voort maar neemt maatregelen

  Ook de Kamer neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te helpen voorkomen. Vanaf maandag zullen er geen bezoekersgroepen meer worden toegelaten en donderdagnamiddag mogen er geen bezoekers plaatsnemen op de tribunes tijdens de plenaire vergadering. Dat is donderdagmiddag overeen gekomen tijdens de conferentie van de voorzitters.

  De werkzaamheden van de Kamer gaan gewoon door. De plenaire vergadering donderdag begint weliswaar al een kwartier vroeger, dus om 14.00 uur. Wel volgt het federale parlement de richtlijnen van de overheid en zullen de instructies voor de ambtenaren worden toegepast. Dat gaat dan bijvoorbeeld over telewerk, het streamen van de werkzaamheden in de commissies en hygiënevoorschriften.

  Bezoekersgroepen worden vanaf maandag niet meer toegelaten. Ook de internationale contacten, missies en bezoeken van buitenlandse delegaties worden geannuleerd. 

 • Concertgebouw Brugge annuleert alle evenementen

  Het Concertgebouw in Brugge annuleert dan toch alle evenementen tot het einde van deze maand. Dat laat algemeen directeur Katrien Van Eeckhoutte donderdag weten. Eerst wilde de directie het aantal bezoekers nog beperken tot minder dan 1.000, maar nu gaat ze over tot verstrengde maatregelen.

  Mensen met een ticket voor een voorstelling van het Concertgebouw worden persoonlijk gecontacteerd voor een regeling. Wie een ticket heeft voor een voorstelling van een externe organisator krijgt de raad de communicatie van de organisator af te wachten. 

 • Ancienne Belgique (AB) sluit deuren tot 31 maart

  De Brusselse concertzaal Ancienne Belgique (AB) heeft beslist zijn deuren te sluiten tot 31 maart als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. De organisatie maakte dat donderdagmiddag bekend.

  'We zijn bezorgd over de situatie en nemen onze verantwoordelijkheid', verklaart de concertzaal. 'We bekijken in de mate van het mogelijke de geplande evenementen te verplaatsen naar nieuwe data.'

  Personen met een ticket voor concerten in maart zullen persoonlijk worden gecontacteerd.

 • Sportoase sluit alle vestigingen tot eind maart

  De Groep Sportoase, de uitbater van 15 zwembaden en sportcentra in België, sluit al haar vestigingen tot eind maart. Ook de opening van een nieuwe vestiging in de Antwerpse gemeente Heist-op-den-Berg is uitgesteld.

  'Na een grondige analyse van de richtlijnen rond het beperken van de risico's en de mogelijke overdracht van het coronavirus is in overleg met alle gemeentelijke instanties besloten alle 16 operationele Sportoase-vestigingen te sluiten tot en met 31 maart', zegt de Groep in een persmededeling. Per direct worden alle Sportoase-sportcentra gesloten. Interne en externe events, waaronder ook Antwerpen Loopt, worden afgelast.

  Sportoase heeft vestigingen in Brasschaat, Leuven, Antwerpen, Roeselare, Knokke-Heist, Lanaken, Halle, Oudenaarde, Tongeren, Rotselaar, Hoogstraten, Halle, Beringen, Wilsele en 's Gravenbrakel. 

 • Belgische toeristen in quarantaine in Vietnam

  In Vietnam zijn tientallen toeristen, ook uit België, in quarantaine gezet nu het Aziatische land zijn maatregelen tot indijking van de corona-epidemie heeft opgeschroefd.

  De autoriteiten van Vietnam hebben geen officiële cijfers vrijgegeven over het aantal buitenlandse toeristen dat in quarantaine is gezet. De officiële media gewagen van tientallen reizigers onder wie ook enkelen uit het zwaar getroffen Zuid-Korea.

 • Knokke-Heist gaat in lockdown

  De gemeente Knokke-Heist gaat in lockdown. Dat meldt Bert De Brabandere, gemeenteraadslid in Knokke-Heist en kabinetsmedewerker van Vlaams minister Hilde Crevits.

  Als kustgemeente met een vergrijzende bevolking is er geen andere keuze zegt hij.

  Alle publieke activiteiten worden verboden tot 30 april, ook erediensten. Uitvaartplechtigheden in intieme kring kunnen wel.

  Burgemeester graaf Leopold Lippens vindt dat de federale overheid te weinig maatregelen treft en neemt daarop het heft in eigen handen. 'Als ze op federaal niveau niets doen, neem ik zelf wel voorzorgsmaatregelen. Het is belachelijk dat Italië wel in lockdown kan gaan en dat niemand hier die beslissing durft te maken', aldus Lippens. 

 • Ierland en Noorwegen sluiten hun scholen

  Ierland sluit zijn scholen, universiteiten en culturele instellingen tot 29 maart om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat maakte de Ierse eerste minister Leo Varadkar donderdagmiddag bekend. De Ierse overheid raadt ook aan alle indoorbijeenkomsten tot 100 personen en bijeenkomsten in buitenlucht tot 500 personen te annuleren.

  Ook Noorwegen kondigt aan zijn crèches en scholen te sluiten. De Noorse eerste minister Erna Solberg geeft later vandaag meer uitleg.

 • Rome sluit luchthaven Ciampino voor passagiers

  De luchthaven Rome Ciampino, waar vooral de lowcostmaatschappijen actief zijn, sluit vanaf vrijdag de deuren voor passagiers. De activiteiten op de luchthaven Fiumicino, met vooral internationale vluchten, zullen vanaf dinsdag op een flink lager pitje draaien. Dat heeft de uitbater van de luchthavens aangekondigd.

  'De beslissing was noodzakelijk door de vele geannuleerde vluchten van en naar Italië van luchtvaartmaatschappijen die normaal naar de twee luchthavens vliegen', aldus uitbater Aeroporti di Roma.

  Concreet wordt de passagiersterminal van de luchthaven Ciampino vrijdag gesloten. Andere activiteiten, zoals cargo en privévluchten, kunnen wel nog plaatsvinden. Op Fiumicino gaat vanaf dinsdag een van de drie passagiersterminals dicht. 

 • Luchtvaartmaatschappijen kloppen aan bij cargocollega's

  Nu vliegtuigreizen vanuit Europa naar de VS voor 30 dagen worden opgeschort, kloppen op Brussels Airport verschillende luchtvaartmaatschappijen aan bij cargomaatschappijen om hun lading van en naar de VS te krijgen. Dat valt te horen bij DHL. 

  Alle reizen vanuit Europa naar de VS worden vanaf vrijdag middernacht opgeschort, kondigde Amerikaans president Donald Trump aan. Het vrachtverkeer is niet getroffen.

  De maatregel heeft niet alleen gevolgen voor passagiers. Lijnvliegtuigen nemen ook vracht mee. Die raakt als gevolg van de beslissing van Trump niet meer in de VS. Verschillende luchtvaartmaatschappijen contacteerden donderdagvoormiddag al DHL met de vraag of er capaciteit is om hun lading mee te nemen in de vrachtvluchten van en naar de VS. DHL, de grootste cargo-operator op de luchthaven van Brussel, vliegt dagelijks op de VS. 

  Die aanvragen worden bekeken, zegt Freek De Witte van DHL. 'Wellicht zullen we voor een stuk kunnen ingaan op die vraag.' DHL heeft een dagelijkse vlucht naar de VS, met een groot deel farmaproducten. Het gaat onder meer om grondstoffen voor coronatests.

  ©Deutsche Post

 • Real Madrid in quarantaine na positieve test basketspeler

  Het voetbal- en het basketteam van Real Madrid zijn in quarantaine geplaatst nadat een speler van het basketteam positief getest heeft voor het coronavirus. Dat bevestigt de club van de Belgen Thibaut Courtois en Eden Hazard donderdag.

  'Sinds de positieve test is het aanbevolen beide teams in quarantaine te plaatsen, omdat ze de faciliteiten van het Ciudad Real Madrid delen', klinkt het in de mededeling. Valdebebas gaat volledig in lockdown. 'Ciudad Real Madrid sluit de deuren en de Real Madrid-medewerkers krijgen het advies in quarantaine te blijven.'

  De wedstrijden van donderdag en vrijdag in de Euroleague basketbal en LaLiga worden niet gespeeld. Ook de terugwedstrijd in de achtste finales van de Champions League van komende week op bezoek bij het Manchester City van Kevin De Bruyne wordt niet gespeeld.

  ©AFP

 • Europese Unie keurt inreisverbod VS af

  De Europese Unie keurt het inreisverbod dat president Donald Trump heeft afgekondigd voor burgers van Europese landen af. Het besluit is 'eenzijdig en zonder overleg' genomen, klinkt het vanuit Brussel. De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen melden dat in een verklaring.

  Het coronavirus is een mondiale crisis en vereist samenwerking in plaats van eenzijdige acties, luidt de EU-verklaring. 'De Europese Unie onderneemt krachtige actie om de verspreiding van het virus te beperken.'

  Het inreisverbod gaat vrijdagnacht in en geldt voor iedereen die de afgelopen 14 dagen in een van de 26 Europese landen in het Schengengebied was, behalve voor Amerikaanse burgers. De maatregel moet het coronavirus zo veel mogelijk buiten de VS houden. Michel zei eerder dat de EU alles in het werk stelt om 'economische ontregeling' te voorkomen. Von der Leyen werkt ondertussen aan 'antwoorden op alle fronten om de impact van het coronavirus te tackelen'.

 • Toerisme Vlaanderen: 'Nieuw Amerikaans reisadvies heeft zeker invloed op korte termijn'

  Het nieuwe Amerikaanse reisadvies voor onderdanen die naar Europa willen reizen zal 'zeker een invloed hebben op korte termijn'. Dat zegt Stef Gits, de woordvoerder van Toerisme Vlaanderen, donderdag. De Verenigde Staten raden niet-essentiële reizen naar 'specifieke landen in Europa', waaronder ook België, af vanwege het nieuwe coronavirus.

  Volgens Gits zijn de VS de zesde markt voor Vlaanderen met een goede 400.000 aankomsten. Dat is 3 procent van alle aankomsten, binnenlandse en buitenlandse. 'Maart is normaal goed voor ongeveer 7 procent van de Amerikaanse aankomsten, of 0,2 procent van alle aankomsten op jaarbasis', zegt de woordvoerder van Toerisme Vlaanderen.

  De exacte impact van het nieuwe Amerikaanse reisadvies op langere termijn is moeilijk in te schatten. Enerzijds zijn er Amerikanen die zullen aarzelen om naar Vlaanderen te komen, anderzijds zullen sommige reizigers later komen, wat compenserend kan werken, stelt Toerisme Vlaanderen. Op langere termijn 'is het heel erg moeilijk voorspellingen te doen', luidt het. 

 • 85 nieuwe besmettingen in ons land, 399 in totaal

  Woensdag is bij 85 van 806 geteste stalen een besmetting met Covid-19 vastgesteld. Dat meldt de FOD Volksgezondheid. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmettingen op 399.

  Van de nieuwe gevallen zijn er 66 in Vlaanderen, 3 in Brussel en 16 in Wallonië. Het werkelijke aantal ligt hoogstwaarschijnlijk hoger, want niet alle verdachte gevallen worden getest. Alleen in uitzonderlijke gevallen moet nog een staal genomen worden, staat in een nieuwe richtlijn van het onderzoeksinstituut Sciensano.

 • Rusthuis Watermaal-Bosvoorde in quarantaine

  In Watermaal-Bosvoorde is het rusthuis La Cambre in quarantaine geplaatst nadat 34 bewoners mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Dat meldt Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron donderdag. Elf besmette personen werden naar het ziekenhuis overgebracht.

  In het rusthuis werden alle maatregelen in acht genomen om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zegt Maron. Patiënten met symptomen werden in hun kamer geïsoleerd. Het aantal bewegingen in het rusthuis wordt beperkt. De inspectiediensten van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) van het Brussels Gewest zijn in permanent contact met de directie. De toestand van de bewoners wordt van dichtbij opgevolgd.

  Ook de diensten van Iriscare volgen de situatie in realtime op om te bekijken of extra logistieke en ondersteuningsmaatregelen nodig zijn. De burgemeester werd op de hoogte gebracht en volgt de situatie op.

 • Twitter verplicht werknemers thuis te werken

  Het Amerikaanse socialemediabedrijf Twitter verplicht zijn circa 5.000 werknemers om van thuis te werken, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat maakte het donderdag bekend.

  Begin maart had Twitter zijn medewerkers al 'sterk aangeraden' om thuis te werken, maar nu gaat het een stap verder. 'We hebben nu al onze werknemers wereldwijd laten weten dat ze van thuis moeten werken', staat in een bericht op de bedrijfsblog. 'We begrijpen dat dit een ongekende stap is, maar dit zijn ongekende tijden.'

  Het bedrijf zal zijn werknemers bijstaan om de thuiswerkplek in te richten. Het is niet meteen duidelijk hoe lang de regeling zal gelden. Ook andere techgiganten, zoals Google en Apple, namen al maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken. 

 • Laatste speeldag Jupiler Pro League achter gesloten deuren, bekerfinale uitgesteld

  Alle wedstrijden van de laatste speeldag van de voetbalcompetitie Jupiler Pro League gaan dit weekend door achter gesloten deuren, zonder publiek. Dat meldt de Pro League na overleg met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en minister van Binnenlandse zaken Pieter De Crem (CD&V).

  De bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp, die op 22 maart beslecht zou worden, wordt uitgesteld naar een nog onbekende datum. Ook amateurwedstrijden worden opgeschort. 

  'Zowel voor onze clubs als voor onze fans is het geen evidente beslissing om de laatste wedstrijden van de reguliere competitie of de finale van 1B in lege stadions af te werken, maar in de huidige maatschappelijke context moeten we onze verantwoordelijkheid nemen', klinkt het in een persbericht. 

  We roepen onze fans op om hun ploeg meer dan ooit aan te moedigen van thuis uit en de richtlijnen van de overheid goed op te volgen.
  Stijn Van Bever
  Woordvoerder Pro League

  De Pro League en de KBVB (Koninklijke Belgische Voetbalbond) blijven in nauw contact met de overheid en de experten voor de opvolging van de organisatie van de Play Offs.

  'We roepen onze fans op om hun ploeg meer dan ooit aan te moedigen van thuis uit en de richtlijnen van de overheid goed op te volgen', zegt Stijn Van Bever, de woordvoerder van de Pro League.

  ©BELGA

 • 'Blijf bloed doneren ondanks coronavirus'

  Het Rode Kruis Vlaanderen roept zijn donoren op de komende dagen en weken bloed te blijven geven, ondanks de crisis rond het coronavirus. De voorraden van het Rode Kruis zijn nog stabiel, maar de vrees bestaat dat veel donoren de komende tijd thuisblijven.

  De Franstalige vleugel van het Belgische Rode Kruis gaf donderdagochtend een noodkreet omdat hij zijn bloedvoorraad sterk zag slinken door donoren die thuisblijven. In Vlaanderen loopt het voorlopig niet zo'n vaart. 'Maar we volgen de situatie dag na dag of zelfs uur na uur op', zegt Ine Tassignon van het Rode Kruis Vlaanderen.

  'Waakzaamheid is geboden, want er staan de komende weken enkele grote inzamelacties gepland, zoals Bloedserieus in de studentensteden. Het is nog niet zeker of die doorgaan en of daar evenveel donoren op afkomen als anders. Als dat niet het geval is, komen de voorraden onder druk.'

  Het Rode Kruis Vlaanderen roept zijn donoren op bloed te blijven geven. 'Aan wie niet ziek is, zeggen we: blijf alsjeblieft niet weg', stelt Tassignon. 'Onze donorcentra en mobiele inzamelpunten hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen en volgen de raadgevingen van de overheid. En je zit er niet zo dicht op elkaar als bijvoorbeeld bij een concert.' 

 • 'Wereldwijde pandemie voorbij tegen juni'

  De wereldwijde coronapandemie is wellicht in juni voorbij, voorspelt Zhong Nanshan, een senior medisch adviseur van de Chinese overheid. Veel van de ingevoerde gevallen in China zijn asymptomatische patiënten en de herinfectieratio onder herstelde patiënten is laag, zegt de 83-jarige epidemioloog, die bekend werd na zijn hulp in de strijd tegen het SARS-virus in 2003.

 • 'Vrees voor toekomst luchtvaartmaatschappijen'

  Het inreisverbod voor niet-Amerikanen die vanuit Europa naar de Verenigde Staten willen vliegen is ongezien maar lijkt ook weinig doeltreffend. Dat zegt luchtvaartexpert Eddy Van de Voorde, professor aan de Universiteit Antwerpen, aan het persagentschap Belga. 'President Trump onderschat de economische gevolgen', zegt hij. 'Ik vrees voor de toekomst van verschillende luchtvaartmaatschappijen die weinig cashreserves hebben.'

  Van de Voorde stelt dat de maatregel van Trump nog verregaander is dan die na 9/11 of tijdens de SARS-epidemie. 'Hij blokkeert heel de EU voor dertig dagen. Dat is ongezien', zegt hij. 'Toch is het vis noch vlees, want via het Verenigd Koninkrijk of Azië kan je wel nog naar de VS. Wie echt binnen wil, geraakt dus binnen.'

  'Sommige maatschappijen gaan in de problemen komen'

  De economische gevolgen zijn groot, vreest Van de Voorde. 'De maatregel heeft een directe impact door de kosten voor de reizigers en de luchtvaartmaatschappijen worden zwaar getroffen', zegt hij. 'Het gaat zowel om de Europese als de Amerikaanse maatschappijen, want die zijn erg actief tussen Europa en de VS.'

  'Indirect worden Europese maatschappijen en luchthavens nog eens zwaar getroffen door de onderliggende trafiek die wegvalt. Op veel vluchten die in Brussel toekomen, zitten mensen die naar de VS doorreizen. Dat zijn telkens twee vluchten die wegvallen.'

  Van de Voorde vreest dat verschillende luchtvaartmaatschappijen over de kop gaan. 'Er zijn de voorbije jaren wel mooie winsten geboekt, maar sommige maatschappijen hebben weinig cashreserves. Die komen in de problemen. Ik vrees dat dit de doodsteek wordt voor Alitalia.' 

 • 'Geboekt voor Madrid of VS? Contacteer uw reisagent'

  'Neem contact op met uw reisagent, uw touroperator, hij zal geval per geval bekijken wat gedaan kan worden.' Dat zegt Pierre Fivet, de woordvoerder van de Association of Belgian Travel Organisers (ABTO). 'Het is het enige advies dat ik nu kan geven. We organiseren en informeel overleg met de stakeholders en de luchtvaartmaatschappijen om te zien wat mogelijk is. Daarover communiceren we later.'

 • Piek coronavirus voorbij in China

  De piek van de uitbraak van het coronavirus is voorbij in China. Dat heeft de nationale gezondheidscommissie donderdag bekendgemaakt in Peking. Het coronavirus dook er eind vorig jaar op in de miljoenenstad Wuhan. Sinds enkele dagen daalt het aantal nieuwe gevallen in China. In het land zijn sinds de uitbraak 80.000 mensen besmet geraakt en meer dan 3.100 mensen overleden aan de gevolgen van het Covid-19-virus.

  Verschillende monumenten en toeristische sites in Shanghai zijn donderdag opnieuw opengegaan, nadat ze eerder moesten sluiten vanwege het coronavirus. De economische hoofdstad van China heeft geen nieuwe besmetting meer geregistreerd.


 • Lydia Peeters: 'Openbaar vervoer niet lamleggen'

  Bij de openbaarvervoersmaatschappij De Lijn verandert voorlopig niets door het coronavirus. De bussen en de trams blijven volgens de normale dienstregeling rijden. Bussen en trams niet laten uitrijden, is volgens Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) niet aan de orde. 'We kunnen het openbaar vervoer niet lamleggen, want dan leggen we alles lam', zei ze donderdag op Radio 1.

  '1 op de 5 gezinnen heeft geen auto en is aangewezen op het openbaar vervoer', zegt Peeters. Ze wijst ook op de oproep aan de werkgevers om flexibiliteit aan de dag te leggen. 'Laat veel mensen telewerken en laat flexibele uren toe, zodat er een spreiding is van het aantal gebruikers van het openbaar vervoer.' 

 • Eerste coronadode in Griekenland

  De eerste Griek die is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is een 66-jarige man die eind februari was teruggekeerd van een pelgrimstocht naar Israël en Egypte, meldt het persagentschap Reuters donderdag. De man kampte al met gezondheidsproblemen. Woensdagavond telde Griekenland officieel 99 bevestigde besmettingen met het coronavirus. 

 • Australië maakt miljarden vrij om economie te beschermen

  De Australische regering maakt omgerekend 10 miljard euro vrij voor een pakket maatregelen, onder meer voor kmo's, om een recessie te vermijden. Veek Australische bedrijven zijn afhankelijk van de import en de export van en naar China, waar het virus in december uitbrak. Eerder deze week kende de aandelenbeurs in het land de slechtste dag sinds de financiële crisis in 2007-2008.

  Volgens de Australische regering zijn in het land 112 gevallen vastgesteld. Er kwamen drie mensen om. 'Het is een gezondheidscrisis, maar een met een zeer duidelijke economische impact', verklaarde Australisch premier Scott Morrison woensdag op een persconferentie in Canberra. Reizigers uit Italië, China, Iran en Zuid-Korea mogen voorlopig het land niet in. 

 • België over twaalf dagen op niveau van Italië

  Als ons land de evolutie van de verspreiding van het coronavirus zoals in Italië volgt, zijn er over twaalf dagen evenveel besmettingen als in Italië. In Europese landen met minstens 100 coronapatiënten bedraagt de groei gemiddeld 37 procent per dag.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • 15 nieuwe coronagevallen in China, 114 in Zuid-Korea

  In China zijn in 24 uur 15 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd, het laagste aantal sinds de uitbraak. In Zuid-Korea is sprake van het laagste aantal in twee weken. Het gaat om 114 nieuwe besmettingen en 6 overlijdens.

  Verder vielen in China nog elf doden, meldt de nationale gezondheidscommissie. Acht van de tien gevallen en tien doden vielen in de provincie Hubei, waar het virus in december uitbrak. In China zijn 80.792 besmettingen en 3.169 overlijdens gemeld. In Zuid-Korea gaat het om 7.869 besmettingen en 66 overlijdens. 

 • Lukaku en Ronaldo in quarantaine, NBA stilgelegd

  Rode Duivel Romelu Lukaku en de hele ploeg van zijn Italiaanse werkgever Inter Milaan zitten in quarantaine. Een voorzorgsmaatregel nadat bij Juventus-verdediger Daniele Rugani corona is vastgesteld. Inter speelde afgelopen zondag in een leeg stadion in Turijn nog de topper tegen de Italiaanse landskampioen. Ook het team van Juventus, Christian Ronaldo incluis, moet in isolatie blijven.

  Ondertussen is de Amerikaanse NBA, 's werelds beste en meest prestigieuze basketbalcompetitie, voor onbepaalde tijd stilgelegd. Het besluit komt er nadat bij Rudy Gobert, een speler van Utah Jazz, een besmetting is vastgesteld.

 • Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar Madrid en Baskenland af

  Buitenlandse Zaken raadt aan niet-essentiële reizen naar de regio's Madrid en Baskenland tot nader order uit te stellen. Dat blijkt uit het reisadvies dat donderdag werd aangepast. Spanje is na Italië het meest getroffen land door het coronavirus in Europa.

  De meeste slachtoffers bevinden zich in de autonome regio van Madrid, klinkt het op de website van Buitenlandse Zaken. Ook de autonome regio Baskenland is een belangrijke besmettingshaard.

  De regionale autoriteiten in die twee regio's namen verschillende maatregelen, zoals de sluiting van alle scholen en universiteiten. Ook geldt er een verbod op bijeenkomsten van meer dan duizend aanwezigen. In het algemeen wordt gevraagd alle vergaderingen, conferenties en andere bijeenkomsten uit te stellen en niet te reizen als dat niet noodzakelijk is. 'Conform de aanbevelingen van de lokale autoriteiten is het aangeraden niet-essentiële reizen naar deze regio's tot nader order uit te stellen', zegt Buitenlandse Zaken.

  Het luchtverkeer tussen Spanje en Italië is ook verbroken. Buitenlandse Zaken raadt aan dat wie toch reist contact opneemt met de luchtvaartmaatschappij, want verdere verstoringen van het luchtverkeer zijn mogelijk. 

  ©EPA

 • Italië sluit al zijn winkels, behalve apotheken en supermarkten

  De Italiaanse regering lanceerde woensdag nog strengere maatregelen in een poging het coronavirus in te dijken. Alleen apotheken en voedingswinkels mogen de deuren nog openen. Alle andere winkels moeten op slot.

  De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde in een televisietoespraak aan dat alle Italiaanse winkels de deuren moeten sluiten, ook cafés en restaurants. Alleen apotheken, voedingswinkels en supermarkten mogen nog openen.

  Ook andere bedrijven moeten nieuwe maatregelen nemen. Ze moeten afdelingen die niet strikt noodzakelijk zijn voor de productie sluiten.

  Met de maatregelen wil de eerste minister de verspreiding van het coronavirus tegengaan. De ziekte verspreidt zich snel en het aantal doden neemt toe. Woensdag meldde de Italiaanse overheid dat al 827 mensen gestorven zijn. Een dag eerder stond de dodentol op 631. Het aantal besmettingen steeg van 10.149 naar 12.462.

  De premier zegt dat het aantal besmettingen nog weken zal toenemen. 'Maar samen zullen we het redden.'

  Met de nieuwe maatregel grijpt Conte nog harder in dan met de maatregelen die hij maandag aankondigde. Toen ging het land al grotendeels op slot.

  Sindsdien mogen de 60 miljoen Italianen zich alleen nog verplaatsen als dat echt nodig is. Scholen blijven tot 3 april dicht. ‘Ik sta op het punt een decreet te tekenen dat je kan samenvatten met de volgende woorden: 'Ik blijf thuis'', zei de Italiaanse premier.

  Toch mochten winkels nog openblijven. Ook de horeca, al werden restaurant- en café-uitbaters verplicht om 18 uur de deuren te sluiten.

  Door de sociale contacten verder te beperken in de hoop nieuwe besmettingen te vermijden hoopt Rome de druk op het gezondheidssysteem wat weg te nemen. Veel ziekenhuizen kampen door de toevloed aan patiënten met een capaciteitsprobleem.

 • Trump verbiedt reizen van Europa naar VS

  Reizen vanuit Europa naar de VS worden vanaf vrijdag 30 dagen opgeschort, maakte Amerikaans president Donald Trump woensdag bekend. De reisrestricties gelden voor wie de voorbije veertien dagen in de 26 landen van de Schengenzone is geweest.

  Trump wil met de maatregel de verspreiding van het coronavirus tegen gaan. De maatregel gaat vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) in voor een periode van dertig dagen, maar geldt niet voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Ook Amerikaanse burgers kunnen na een grondige controle hun land opnieuw binnen.

  Trump zei tijdens een toespraak in het Oval Office dat de EU niet dezelfde beschermende maatregelen heeft genomen als de VS en niet vroeg genoeg gestopt was met vluchten van China naar Europa. De VS legden eind januari al een inreisverbod op voor buitenlandse reizigers die veertien dagen daarvoor in China waren. Eind februari zijn soortgelijke beperkingen opgelegd voor mensen die in Iran verbleven.

  De Amerikaanse president meldde eerst dat het verbod ook het vrachtverkeer tussen Europa en de VS zou treffen, maar nam dat later terug. 'De beperking stopt mensen, niet goederen.'  

  Nieuw reisadvies voor Europa

  De VS brachten ook een nieuw reisadvies uit voor Amerikanen die naar Europa willen reizen. Daarin staat dat niet-essentiële reizen naar een lijst van 28 landen, waaronder België, worden afgeraden. Het reisadvies staat op de website van de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

  Ongeveer alle landen van de EU staan op de lijst, behalve Bulgarije, Cyprus, Kroatië, Roemenië en Ierland. Ook reizen naar het Verenigd Koninkrijk blijven toegelaten voor Amerikanen.

  Wie terugkeert uit een land dat op de lijst staat, moet veertien dagen thuis blijven en sociale contacten vermijden.

  President Donald Trump. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud