Ventilatie wordt belangrijker wapen in strijd tegen corona

Na fitnesscentra en horecazaken zijn ook zorginstellingen, concert- en sportzalen verplicht een CO2-meter te installeren. ©EPA

Nadat een CO2-meter al in de horeca en de fitnesscentra verplicht was, is dat voortaan ook zo in zorginstellingen, concert- en sportzalen. Op plaatsen met onvoldoende verluchting moet worden geïnvesteerd in luchtverversings- of ventilatiesystemen. Dat is beslist op het overleg tussen de regionale en federale topministers over de coronaregels.

De overheid neemt in de strijd tegen het coronavirus extra maatregelen om de ventilatie in binnenruimten te verbeteren. Sinds de heropening op 9 juni zijn cafés, restaurants en fitnesscentra verplicht een voor hun klanten zichtbare CO2-meter in huis te hebben. Horecazaken waar te weinig ventilatie is, moeten investeren in extra verluchting.

Het Overlegcomité - waar de regionale en de federale topministers de coronaregels vastleggen - heeft maandag die plicht uitgebreid. 'Het comité beslist om, naast horeca en fitness, het verplichte gebruik van de CO2-meter uit te breiden naar sportinfrastructuur (gemeenschappelijke ruimtes), zorginstellingen (gemeenschappelijke ruimtes) en infrastructuur voor events', staat in het verslag.

Cafetaria's en inkomhallen

Het gaat om alle plaatsen waar samen binnen gesport wordt en om cafetaria's, refters, inkomhallen of kantines van sporthallen, ziekenhuizen, rusthuizen of andere zorginstellingen en om eventplaatsen zoals feest- en concertzalen. Daar moeten overal CO2-meters worden geplaatst. Waar een probleem is, moeten ventilatie- en luchtreinigingssystemen komen. Op termijn volgen sancties voor wie niet in orde is.

Ventilatie als virusbestrijder is een stokpaardje van coronacommissaris Pedro Facon. Slecht verluchte ruimtes zijn een paradijs voor het coronavirus. Besmetting gebeurt door de uitstoot van minuscule virusdeeltjes via de neus en de mond - aerosolen - waarbij zich ook superverspreiding kan voordoen.

Het plaatsen van CO2-meters is cruciaal. Een hoge CO2-concentratie betekent niet per definitie dat er besmettingsgevaar is, want daarvoor moet een met corona besmette persoon in de ruimte aanwezig zijn. Maar het is wel een waarschuwing dat de omstandigheden voor virusoverdracht ideaal zijn.

Door de oprukkende deltavariant is inzetten op viruspreventie geen overbodige luxe in de terugkeer naar het normale leven.

Door de oprukkende deltavariant, die overal in Europa tot een opstoot van besmettingen en soms tot ziekenhuisopname leidt, is inzetten op viruspreventie geen overbodige luxe in de terugkeer naar het normale leven. Ook al is de kans klein dat mensen na een volledige inenting in het ziekenhuis belanden, wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ze ondanks dubbele vaccinatie besmettelijk kunnen zijn bij infectie met het virus en zeer hoge ladingen virus kunnen uitstoten.

Het virus kan daardoor blijven rondgaan en ook groepen ongevaccineerde mensen of mensen met een zwakke immuniteit - ouderen en kwetsbaren - bereiken. Door de lage vaccinatiegraad in sommige gemeenschappen, ook na de prikcampagne, is er een verhoogd risico op groepsuitbraken en opnamegolfjes in de zorg.

Kantoren en scholen

Corona is niet de enige motivatie om in te zetten op betere ventilatie. De luchtkwaliteit op kantoren en in scholen is al jaren een bekommernis van wie in ons land met volksgezondheid bezig is. Slecht verluchte ruimtes kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. 'Ik ben zeer tevreden met deze volgende stap naar een betere luchtkwaliteit. Het is een belangrijke hefboom in preventieve infectiebestrijding en een investering in welzijn en betere leer- en werkprestaties', zegt Facon.

Ik ben zeer tevreden met deze volgende stap naar een betere luchtkwaliteit. Het is een belangrijke hefboom in preventieve infectiebestrijding en een investering in welzijn en betere leer- en werkprestaties.
Pedro Facon
Coronacommissaris

Het inzetten op betere ventilatie is niet gratis. Een CO2-meter koop je al vanaf 60 euro, maar ventilatie- en luchtreinigingssystemen zijn een pak duurder. Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (Vooruit) ijvert al maanden voor ventilatie in scholen. Maar de kostprijs voor luchtverversings- of ventilatiesystemen wordt voor de komende jaren op enkele honderden miljoenen euro's geraamd, want veel schoolgebouwen zijn in slechte staat. Dat geld is niet zomaar beschikbaar.

Daarom spreekt het Overlegcomité zich omfloerst uit over de scholen. De bedoeling is dat de taskforce ventilatie, een speciale werkgroep die zich over betere luchtkwaliteit buigt, voorstellen doet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie