Ventilatorproducenten wachten af na oordeel WGO

Goede ventilatie is de beste manier om besmettingen in kantoorruimtes te beperken. ©GUUS SCHOONEWILLE

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft erkend dat het coronavirus zich ook via de lucht kan verspreiden. Ventilatie is voorlopig de beste manier om besmettingen te beperken.

Niet alleen kleine speekseldruppels maken dat het coronavirus overdraagbaar is van mens tot mens. Ook de allerkleinste druppeltjes die vrijkomen als iemand uitademt, kunnen het virus verspreiden. Dat bevestigde de Wereldgezondheidsorganisatie vorige week tijdens een persconferentie, nadat er lang onenigheid over was bij wetenschappers. Intussen is de consensus in de medische wereld dat het virus ook via die kleinste druppeltjes, aerosolen in vaktaal, rondreist.

Dat wekt bezorgdheid, want terwijl een mondmasker redelijk goed beschermt tegen het verspreiden van speekseldruppels, kunnen de aerosolen, die piepklein zijn en verneveld worden bij het uitademen, zich wel een weg naar buiten banen. Daarom is het belangrijk dat de lucht in gesloten ruimtes, zoals kantoren of scholen, continu ververst wordt via ventilatiesystemen. 'De lucht moet voortdurend in beweging zijn, met toevoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht, voor een zo gezond mogelijke omgeving. Circulatie van dezelfde lucht in een gebouw is afgeraden, zelfs als die gefilterd wordt', zegt Bert Blocken, professor bouwfysica aan de KU Leuven en de Technische Universiteit Eindhoven.

Circulatie van dezelfde lucht in een gebouw is afgeraden, zelfs als die gefilterd wordt.
Bert Blocken
professor bouwfysica aan de KU Leuven en Technische Universiteit Eindhoven

Luchtcirculatie

Intussen krijgen fabrikanten en leveranciers van ventilatie- of aircosystemen veel vraag van klanten of 'hun kantoren coronaproof zijn'. Omdat nog veel medische wazigheid over het thema bestaat, is die vraag niet zomaar te beantwoorden. De meeste gebouwen zijn uitgerust met ventilatie, maar vaak met systemen die deels met luchtcirculatie werken, omdat die energiezuiniger zijn.

Daarom blijft het advies: voldoende verluchten. Er bestaan luchtfilters die ontworpen zijn om virussen tegen te houden, maar die dienen voor ziekenhuizen en operatiezalen. En omdat medici nog niet genoeg weten over het thema maakt de sector van ventilatie- en aircobedrijven voorlopig geen grote bochten.

'We raden onze klanten aan zoveel mogelijk buitenlucht naar binnen te halen, en de luchtcirculatie uit te schakelen', zegt Herman Ulens, technisch directeur van de ventilatorproducent Vasco en bestuurslid bij de sectorfederatie Ventibel. 'We hebben ook een team aangesteld dat onderzoek doet naar filtersystemen specifiek voor corona, maar willen eerst meer medische back-up voor we iets op de markt brengen.'

Ook Daikin, een fabrikant van verwarming en airconditioning uit Oostende, stelde een onderzoeksteam aan, maar benadrukt 'de samenwerking met de medische wereld' en dat 'nieuwe toepassingen niet in enkele maanden ontstaan'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie