Viktor Orban pleegt ongeziene machtsgreep in Hongarije

Viktor Orban, de Hongaarse premier, kreeg maandag uitgebreide volmachten zonder einddatum. ©EPA

De Hongaarse premier Viktor Orban trekt alle macht naar zich toe, met de coronacrisis als excuus. Dankzij een noodwet kan hij voor onbepaalde tijd met volmachten regeren.

Het Hongaarse parlement kende premier Viktor Orban maandag voor onbepaalde duur volmachten toe. Daarmee krijgt hij een bijna onbeperkte macht om bijvoorbeeld de noodtoestand te verlengen. Met de goedkeuring van de noodwet zette het parlement zichzelf buitenspel. Alleen het Grondwettelijk Hof kan nog weerwerk bieden, maar Orban heeft die instelling volgepakt met vertrouwelingen.

15
Coronadoden
In Hongarije vielen tot maandag 15 doden door het coronavirus. Er waren 447 besmettingen bekend.

De maatregel is volgens Orban nodig om de corona-epidemie te bestrijden. In Hongarije zijn 15 doden gevallen en zijn er 447 besmettingen geregistreerd. De premier wil naar eigen zeggen vermijden dat hij niet kan ingrijpen omdat het parlement niet kan vergaderen. Ook andere regeringen in Europa, waaronder de Belgische, kreeg de afgelopen tijd volmachten. Daar werd steeds een einddatum aan verbonden, behalve in Hongarije.

Na de stemming zei Orban dat de nieuwe wet 'geen bedreiging is voor de democratie'. Hij beweerde dat het parlement op elk moment kan beslissen de omstreden wet in te trekken. De vraag is of dat snel zal gebeuren want Orban beschikt over een tweederdemeerderheid. De 'coronawet' werd trouwens goedgekeurd door 137 van de 199 parlementsleden. Er waren 53 tegenstemmen.

Politieke spelletjes

Orbans bondgenoten wezen ook alle ammendementen af die de oppositie had ingediend om te verhinderen dat de regering de noodwet zou misbruiken. De premier zelf had de oppositie vorige week al beschuldigd de 'aan de kant van het virus' te staan en de strijd tegen de epidemie te ondermijnen met politieke spelletjes. Hij riep de parlementsleden van de oppositie 'hun onzekerheid in te ruilen voor moed'. 'Desnoods lossen we deze crisis op zonder de oppositie.'

Deze wet geeft Viktor Orban carte blanche om de mensenrechten in te perken.
David Vig
Directeur Amnesty Hongarije

David Vig, de directeur van de Hongaarse afdeling van Amnesty International, is niet gerustgesteld door Orbans sussende woorden. 'Deze wet creëert voor onbepaalde tijd een noodtoestand zonder controle en geeft Orban carte blanche om de mensenrechten in te perken', zei hij in een reactie. 'Dat is niet de manier om de crisis aan te pakken die is veroorzaakt door de coronapandemie.' Vig vreest dat Orban ook na de pandemie met volmachten zal blijven regeren.

Nepnieuws

Critici wijzen er ook op dat de nieuwe wet ook de persvrijheid  inperkt. Wie feiten 'verdraait' of nepnieuws verspreidt, hangt een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd. En het zijn de autoriteiten die bepalen wat nepnieuws is of niet. Dat wapen kan ingezet worden om journalisten te viseren die bijvoorbeeld schrijven over de lamentabele staat van de Hongaarse gezondheidszorg. Orban verspreidde onlangs trouwens zelf nepnieuws door migranten te beschuldigen van de verspreiding van het coronavirus.

In de tien jaar dat hij aan de macht is, is Orban steeds autoritairder gaan regeren. Hij pakte de onafhankelijke media in zijn land aan, holde de slagkracht van justitie uit en viseerde de academische wereld en niet-gouvernementele organisaties. Daarmee kwam Orban herhaaldelijk in botsing met de Europese Commissie, wat hem een strafprocedure opleverde wegens de ondermijning van de rechtsstaat. Didier Reynders, EU-commissaris voor Justitie, meldde maandag op Twitter dat hij de nieuwe Hongaarse noodwet onder de loep gaat nemen. De Commissie is sowieso van plan de crisismaatregelen die de lidstaten nemen tegen corona, tegen het licht te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie