VK trekt 33 miljard euro uit om jobs te redden

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak kondigde woensdag in het parlement aan ruim 33 miljard euro uit te trekken om jobs in zijn land te redden. ©AFP

De Britse regering heeft steunmaatregelen ter waarde van 30 miljard pond, omgerekend 33,3 miljard euro, in de steigers staan om de werkgelegenheid in het land op peil te houden.

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak trok woensdagmiddag naar het parlement om er een nieuw steunpakket voor de economie te ontvouwen. Net als in andere landen deelde de coronapandemie in het VK de economie een ferme tik uit. Die komt boven op de onzekerheid die de brexit al veroorzaakt had. De Europese Commissie voorspelde dinsdag nog dat het bruto binnenlands product (bbp) van het ex-lid in 2020 wellicht met net geen 10 procent krimpt.

De economische malaise richt ook een bloedbad aan op de arbeidsmarkt. 'Voor de regering zijn de creatie en het behoud van jobs het belangrijkste doel', stelde Sunak in het parlement. De Britse regering werkte voor 30 miljard pond (33,3 miljard euro) steunmaatregelen uit om de werkgelegenheid in het land op peil te houden.

Tijdelijke werkloosheid

Werkgevers kunnen onder meer rekenen op een bonus per werknemer die na tijdelijke werkloosheid weer bij hen aan de slag gaat. Circa 9 miljoen Britten zitten via een programma voor tijdelijke werkloosheid thuis. Een groot deel van hun salaris wordt doorbetaald met hulp van de overheid.

1.000 pond
overheidssteun
Voor elke werknemer die weer aan het werk kan, ontvangen werkgevers onder bepaalde voorwaarden 1.000 pond.

'Die steun kan niet eeuwig doorgaan', waarschuwde Sunak. Voor elke werknemer die weer aan het werk kan, ontvangen werkgevers onder bepaalde voorwaarden 1.000 pond. 'Onze boodschap aan bedrijven is duidelijk. Als jij je werknemers steunt, steunen wij jou.'

De Britse regering trekt ook 2 miljard pond uit om banen te creëren voor jongeren die lang werkloos dreigen te zijn. Voorts presenteerde Sunak enkele fiscale ingrepen. Meer huizen worden vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Daarnaast gaat de btw op overnachtingen in hotels, campings of bed and breakfasts omlaag. Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden van restaurants of pubs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie