Vlaamse bestelling van 100.000 mondmaskers onbruikbaar

FFP2-maskers bieden extra bescherming tegen het coronavirus. ©Photo News

Gespecialiseerde maskers voor revalidatieziekenhuizen blijken niet geschikt voor gebruik bij coronapatiënten.

100.000 mondmaskers die de Vlaamse overheid vorige week verdeeld heeft onder de revalidatieziekenhuizen zijn niet bruikbaar. Het gaat om de beter beschermende FFP2-maskers die zorgverstrekkers in contact met zwaar zieke coronapatiënten moeten gebruiken. De maskers kwamen officieel uit China.

Uit mailverkeer van de revalidatieziekenhuizen met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat De Tijd kon inkijken, blijkt dat het Agentschap zelf vaststelde dat de maskers geen kwaliteitsmerk of certificaat dragen en dat ze zijn geproduceerd voor industriële en dus niet voor medische doeleinden.

Vorige week maandag communiceerde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) over de levering van de maskers. Diezelfde dag waarschuwde Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, de revalidatieziekenhuizen al dat de mondmaskers niet bruikbaar zijn. ‘Bij ontstentenis van keurmerk lijkt het ons geraadzaam om deze niet te gebruiken voor direct contact met besmettelijke Covid-19-patiënten’, klonk het.

Verpakt in bananendozen 

Ze zaten verpakt in gebruikte bananen- en cornflakesdozen. In een doos hebben we ook fecaliën van een dier gevonden.
Ludo Splingaer
directeur RevArte

Bij ontvangst van de maskers stelde het Antwerpse revalidatieziekenhuis RevArte vast dat ze volledig onbruikbaar zijn. ‘Ze bleken niet, zoals gezegd, uit China maar uit Colombia te komen. Ze zaten verpakt in gebruikte bananen- en cornflakesdozen, wat ingaat tegen voorschriften. In een doos hebben we dan ook nog eens fecaliën van een of ander dier gevonden’, zegt directeur Ludo Splingaer. ‘Het gevolg is dat wij nog altijd onvoldoende geschikte maskers hebben om ons personeel te beschermen.’

In een reactie aan de revalidatieziekenhuizen stelde het Vlaams Agentschap afgelopen vrijdag dat het de taak van de douane of de controlediensten niet kan overnemen, waardoor de maskers door de mazen van het net zijn geglipt. Aan De Tijd laat het Agentschap weten dat het de maskers nog eens aan een onderzoek onderwerpt. 'Misschien zijn ze nog bruikbaar voor personeel dat niet met coronapatiënten in aanraking komt’, zegt woordvoerder Joris Moonens. Over hoeveel voor de maskers werd betaald, wil hij niets kwijt.

Tekorten aan maskers

De Vlaamse overheid heeft de bewuste industriële FFP2-maskers gekocht bij gebrek aan beter materiaal. Doordat zowat alle landen ter wereld koortsachtig op zoek zijn naar maskers probeert iedereen te pakken wat hij te pakken kan krijgen. Naast de FFP2-maskers gingen bijna 5 miljoen chirurgische maskers, die helpen te voorkomen dat besmet zorgpersoneel het corona­virus verder verspreidt, naar woon-zorgcentra,  eveneens een Vlaamse bevoegdheid. Ook de woon-zorgcentra hebben een tekort aan FFP2-maskers. De ziekenhuizen hebben er vooralsnog voldoende, al zijn de reserves ook daar beperkt.

Anders dan voor de gewone ziekenhuizen, die onder de bevoegdheid van de federale overheid vallen, is de Vlaamse overheid bevoegd voor de revalidatieziekenhuizen. Die bieden gespecialiseerde revalidatie aan voor complexe aandoeningen, waardoor zij ook in aanraking komen met herstellende coronapatiënten. Vlaanderen telt acht van die gespecialiseerde instellingen. In de sector is te horen dat de versnippering van de bevoegdheid over de ziekenhuizen tussen de Vlaamse en federale overheid tot heel wat problemen leidt.

Verduidelijking: De Colombiaanse ambassade wijst erop dat Colombia niets te maken heeft met het verpakken van de mondmaskers in bananen- of cornflakesdozen. Die fout is bij het verdelen van de maskers in België gebeurd, wat wordt bevestigd door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie