Advertentie

Vlaamse regering wil boosterprik voor hele bevolking

©AFP

De Vlaamse regering wil de brede bevolking de kans geven een derde prik of boosterprik van het coronavaccin te krijgen. Ze wil zo snel mogelijk knopen doorhakken met de andere ministers van Volksgezondheid.

De Vlaamse regering wil dat alle 12-plussers een derde - of in het geval van het Johnson & Johnson-vaccin - een tweede prik krijgen. Dat heeft ze vrijdag bekendgemaakt. Ze hoopt de algemene bescherming van de bevolking op te krikken nu de epidemie weer aan kracht wint.

Waarom nu?

De Vlaamse regering zet de zeilen bij nu de coronacijfers stelselmatig verslechteren. Eerder dan weer alles op slot te gooien, kiest ze voluit voor vaccineren, testen en tracen. 'We hebben geen tijd te verliezen', zei Vlaams minister van Zorg Wouter Beke (CD&V) vrijdag tegen de VRT. 'We zien dat de besmettingen stijgen, niet alleen in ons land, maar ook in de buurlanden. Dat sijpelt al een beetje door in de ziekenhuisopnames. Vlaanderen denkt nog altijd dat vaccineren de beste aanvalslinie is.'

Kan Vlaanderen dat alleen beslissen?

Nee. Normaal beslist de interministeriële conferentie (IMC), waarin alle ministers van Volksgezondheid zitten, wie al dan niet een boosterprik krijgt. Ze baseert zich op adviezen van de taskforce vaccinatie en de Hoge Gezondheidsraad, een onafhankelijk orgaan dat de overheid adviseert. Tot nu toe gaf de IMC al groen licht voor een boosterprik voor 65-plussers en personen met een verminderde immuniteit. Een extra prik voor het zorgpersoneel ligt op tafel.

We hebben geen tijd te verliezen.
Wouter Beke
Vlaams minister van Zorg

De Vlaamse regering heeft de Hoge Gezondheidsraad gevraagd zo snel mogelijk een advies te geven over de wenselijkheid van een boosterprik voor de hele bevolking, zodat alle ministers van Volksgezondheid op de IMC de knoop kunnen doorhakken. Wanneer dat gebeurt, is nog onduidelijk. Volgens een woordvoerder van de Hoge Gezondheidsraad zal er waarschijnlijk begin november een advies zijn.

Wat als de andere regeringen niet meewillen?

Vrijdag werd verbaasd gereageerd op de Vlaamse demarche. 'Naar mijn weten is die knoop nog lang niet doorgehakt', zei Arne Brinckman, de woordvoerder van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). 'We verwachten geen gemakkelijke discussie in de IMC', erkent Bart Croes, de woordvoerder van Beke. 'De vraag of Vlaanderen een boosterprik zal zetten als de andere regio's niet meewillen, is nog niet aan de orde. Maar het zou in het belang van Wallonië en Brussel zijn om een brede boosterprik te overwegen, omdat de cijfers daar nog een pak slechter zijn.'

Voor zo'n grote operatie hebben we de vaccinatiecentra nodig.
Wouter Beke
Vlaams minister van Zorg

Blijven de vaccinatiecentra langer open als er een boosterprik komt?

Als het van de Vlaamse regering afhangt wel. Volgens Beke is het logisch dat de boosterprik - sowieso met een vaccin van Pfizer of Moderna - ook in de vaccinatiecentra gegeven wordt. 'Voor zo'n grote operatie hebben we de vaccinatiecentra nodig', zegt Beke. 'Daarom is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt voor hen.' De Vlaamse regering heeft voldoende vaccins besteld om iedereen een derde prik te geven.

Wat denkt de wetenschap?

'We volgen met de Hoge Gezondheidsraad en de taskforce vaccinatie alle wetenschappelijke studies en data op de voet op', zegt Dirk Ramaekers, het hoofd van de vaccinatietaskforce. 'Die geven nog geen uitsluitsel over hoe lang de bescherming duurt bij jonge, gezonde mensen. Dat kan jaren zijn, maar het kan ook minder lang duren, zoals we zien bij ouderen en mensen met een verminderde immuniteit. Als uit die studies argumenten naar boven komen om de hele bevolking een prik te geven, zullen we dat doen en kunnen we dat ook. Maar tot nu heeft geen enkel Europees land een boosterprik voor de hele bevolking aangeraden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie