Vlaanderen bouwt contactonderzoek alweer af

Bij de start van het contactonderzoek op 11 mei. ©Photo News

De Vlaamse overheid wil het aantal actieve callcentermedewerkers, die de contacten van coronapatiënten nagaan en waarschuwen, een maand na de opstart van het systeem alweer afbouwen.

Er zijn nu dagelijks een 450-tal ‘tracers’ actief, maar door het lage aantal nieuwe besmettingen per dag is dat te veel. Er lopen onderhandelingen met het consortium van callcenters hoe de afbouw precies moet verlopen. 

Het contactonderzoek is een cruciale schakel in de exitstrategie, maar ook als een tweede golf aan coronabesmettingen optreedt. Patiënten die besmet met het coronavirus raken, zijn vooral besmettelijk in de 48 uur voor symptomen optreden.

Het is daarom belangrijk snel na het vaststellen van de besmetting na te gaan met wie de patiënt contact had. Vlaanderen gunde die opdracht in mei aan een consortium van callcenters en mutualiteiten, een contract met een maximumbedrag van 100 miljoen euro. 

Op 11 mei, ongeveer een maand na de piek van de uitbraak, schoten 750 contactonderzoekers uit de startblokken. Dat was al minder dan eind april initieel aangekondigd: toen klonk het dat er 2.000 contactonderzoekers nodig waren. Nu we aan de staart van de uitbraak zijn, is het aantal actieve operatoren in de callcenters verder teruggelopen.

Maar ook voor hen neemt de werklast af, bevestigt Joris Moonens, de woordvoerder van het Agentschap Zorg & Gezondheid. ‘Tot vorige week voerden onze operatoren tot 300 telefoons per dag uit. Maar we zien dat teruglopen naar 200 per dag of zelfs 100.’ Op sociale media circuleerden de voorbije weken al berichten en foto’s van tracers die weinig om handen leken te hebben. 

De telefoons die callcenteroperatoren doen, zijn niet alleen die naar coronapatiënten. Daaropvolgend zijn er ook gesprekken met de contacten van die patiënten, of opvolgtelefoons als oproepen niet beantwoord werden. Soms is er ook contact met instellingen, zoals woon-zorgcentra, die al een deel van het contactonderzoek kunnen doen. 

De contactonderzoekers boeken met hun telefoons wel meer resultaten. Vlak na de lancering van het contactonderzoek merkte viroloog Steven Van Gucht nog op dat patiënten geen of slechts één hoogrisicocontact opgaven. 'Gemiddeld geven patiënten nu al drie risicocontacten door', stelt Moonens. Eén op acht geeft wel nog altijd geen enkel contact op.

In de onderhandelingen met de callcenters wil de Vlaamse overheid er wel over waken dat ze toch enige reserve heeft. 'Ons basisprincipe is dat de capaciteit groot genoeg moet zijn, en misschien zelfs te groot. Als er een tweede golf komt, dan moeten we niet halsoverkop gaan rekruteren.'

Het is voorlopig niet duidelijk wat de budgettaire implicaties zijn van de afbouw. In het gegunde contract voorzag Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) net iets meer dan 100 miljoen euro voor het contactonderzoek. De callcenters zouden wel maar betaald worden volgens de geleverde prestaties. '100 miljoen euro zal niet gehaald worden', is te horen op het kabinet-Beke.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie