Advertentie

Vlaanderen verlengt herfstvakantie tot 11 november

©BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft beslist om de herstvakantie te verlengen na 'nieuw advies' van virologen. 'We hebben een adempauze nodig, om perspectief te creëren en de scholen daarna tot de kerstvakantie open te kunnen houden.'

De beslissing werd genomen in overleg met vertegenwoordigers van het onderwijsveld en is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus in ons land af te remmen.

Eerder besliste men in Brussel en Wallonië al om de vakantie te verlengen tot en met 11 november. Vandaag raakte daar bovendien bekend dat vanaf deze week woensdag in alle secundaire scholen afstandsonderwijs wordt ingevoerd.

De herfstvakantie zou normaal gezien eindigen op zondag 8 november. Die wordt uitgebreid met twee dagen. Woensdag 11 november was sowieso al een feestdag.

Met de beslissing gaat Weyts in tegen uitspraken van de voorbije dagen en weken dat alles in het werk moet gesteld worden om de scholen maximaal open te houden. Zijn partijgenoot en Vlaams minister-president Jan Jambon had eerder op de dag nog gezegd dat verdere maatregelen in Vlaanderen - in tegenstelling tot in Brussel en Wallonië - niet aan de orde waren. 'Wanneer kinderen niet in het onderwijs zitten, zijn ze elders. Als je de kinderen de straat op laat gaan. Dan heb je daar geen controle over', aldus Jambon.

'Maar op elk moment moet je kunnen schakelen en beslissingen nemen als er nieuwe informatie en adviezen zijn', reageert Ben Weyts in VTM Nieuws.

Als we met een inspanning van 2 dagen ervoor kunnen zorgen dat de scholen daarna weer open kunnen tot de kerstvakantie, dan moeten we die kans grijpen.
Ben Weyts
Vlaams minister van Onderwijs

'We nemen deze beslissing niet met plezier, want er zijn door corona al véél lestijden verloren gegaan. Maar volgens de experts kan zelfs een beperkte verlenging van de vakantie nu een positief verschil maken voor de hele samenleving. Als we met een inspanning van 2 dagen ervoor kunnen zorgen dat de scholen daarna weer open kunnen tot de kerstvakantie, dan moeten we die kans grijpen.'

Door de beslissing nu al te nemen, zegt Weyts de gezinnen en scholen de nodige tijd te geven om zich te kunnen voorbereiden op de paar extra schoolvrije dagen. 'Ik besef wel dat dit in sommige gezinnen voor organisatorische problemen kan zorgen. Ik verontschuldig mij bij alle ouders, maar we moeten dit doen zodat de scholen op termijn open kunnen blijven.'

'We hebben nood aan een adempauze, om de druk weg te nemen. Dan kunnen we een perspectief creëren om de scholen nadien tot de kerstvakantie open te houden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie