Advertentie
Advertentie
netto

Vlamingen mogen Spanje binnen zonder PCR-test of coronapaspoort

Zonnekloppers op het strand in Mallorca ©AFP

Vlamingen die naar Spanje reizen, hebben daarvoor geen PCR-test of coronacertificaat meer nodig. Het land gaat zelf wel gebukt onder relatief hoge coronacijfers.

Uit de reisadviezen van Buitenlandse Zaken, die om de 15 dagen bijgewerkt worden, blijkt dat Vlamingen zonder coronatest of coronacertificaat naar Spanje mogen reizen. Dat komt omdat Vlaanderen groen kleurt op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië staan er nog als oranje aangemerkt.

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid baseert zich op die coronakaart om zijn eigen lijst met risicolanden en -gebieden bij te werken. Daardoor ontspringen Vlamingen een wisser in de neus als ze naar Spanje reizen. Wel is het voor alle vliegtuigreizigers verplicht om een FCS-formulier (Formulario de Control Sanitario) in te vullen. Wie met de auto komt, moet dat niet doen.

Zelf kleurt Spanje overwegend oranje - en sommige delen zelfs rood - op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst. Volgens het ECDC heeft het land een incidentie van iets meer dan 120 besmettingen per 100.000 inwoners gedurende 14 dagen. Alleen Portugal doet het nog slechter met een incidentie van 124 gevallen. Ter vergelijking: België klokt af op net geen 71 besmettingen per 100.000 inwoners.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie