Voedselbanken lijden onder hamstergedrag
Door de hamsterwoede van de voorbije weken is de aanvoer van voedseloverschotten bij de Belgische voedselbanken bijna weggevallen.
De Belgische voedselbanken rekenen voor 60 procent op overschotten uit de supermarkten en de voedingsindustrie. 'Door het hamstergedrag van de mensen is die markt nagenoeg nihil geworden, en er is nog steeds geen teken van beterschap', zegt Jef Mottar, de gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken. Ook in coronatijden blijft de werking van de voedselbanken cruciaal. Vorig jaar deden 168.479 hulpbehoevenden een beroep op de voedselbedeling.
De werking van de voedselbanken is gegarandeerd, zegt Mottar. 'Onze negen regionale voedselbanken zijn nog steeds open. De vestigingen Antwerpen en Oost-Vlaanderen werken wel met een gereduceerd aanbod, omdat er geen aanvoer van verse producten meer is.' 75 tot 80 procent van de aangesloten lokale verenigingen blijft open, eveneens met een gereduceerd aanbod, aldus Mottar.
Rondkomen
De voedelbanken kwamen de eerste week van de coronamaatregelen in ons land relatief goed door, ondanks de hamsteraars. 'We hadden het 'geluk' dat veel grootkeukens de deuren moesten sluiten en hun voorraden van de hand moesten doen', verklaart Mottar. Maar die aanvoer was slechts van tijdelijke aard.
We hadden het geluk dat veel grootkeukens vorige week moesten sluiten en hun voorraad van de hand moesten doen.
Nu er tot 40 procent minder overschotten zijn, hoopt de Federatie dat ze kan blijven rekenen op de voedingsindustrie om bevoorraad te worden. Haar overschotten zijn goed voor 30 procent van de bevoorrading. De overige aanvoer uit de retailsector is hoogst onzeker. 'We hopen dat de mensen snel stoppen met hamsteren', zegt Mottar.
Vrijwilligers
De coronacrisis verstoort niet alleen de aanvoer van producten, maar leidt er ook toe dat de voedselbanken op veel minder werkkrachten kunnen rekenen. Een groot deel van de vaste vrijwilligers moet thuisblijven, omdat ze tot de risicogroep van 70-plussers behoren. 'Wie overblijft, werkt nu dubbel zo hard. De werking blijft gegarandeerd, ook door veel nieuwe vrijwilligers waar we een beroep op kunnen doen, maar die zijn tijdelijk', zegt Mottar.
Ook al komt de voedselbedeling voorlopig niet in het gedrang, toch hoopt de Federatie van Voedselbanken op extra middelen, onder meer meer van de overheid, maar ook via inzamelingen en schenkingen. Enkele daarvan zijn op komst, klinkt het. 'Het coronavirus treft iedereen, ook de minderbedeelden in onze samenleving. Het is cruciaal dat de kosteloze voedselbedeling niet stilvalt.'