'Volhouden om inspanningen niet op het spel te zetten'

©Photo News

Winkels en musea mogen dinsdag weer openen en alleenstaanden mogen twee andere mensen uitnodigen tijdens de feestdagen. Dat hebben de belangrijkste federale en regionale ministers beslist in het Overlegcomité.

'De situatie is een stuk beter dan vier weken geleden', zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). 'We hebben de snel stijgende curve omgekeerd en een drama vermeden. Toch blijft de situatie bijzonder gevaarlijk. Het virus is nog zeer wijdverspreid. We moeten volhouden en onze inspanningen verderzetten, anders zetten we alles wat we hebben opgebouwd op het spel.'

We hebben de snel stijgende curve omgekeerd en een drama vermeden. Toch blijft de situatie bijzonder gevaarlijk.
Alexander De Croo
Premier (Open VLD)

Bij het openen van de niet-essentiële winkels zijn er wel enkele voorwaarden, waarvoor wordt teruggegrepen naar de regeling uit het voorjaar. Bij de versoepelingen toen werd aan winkels gevraagd het aantal klanten dat gelijktijdig binnen is te beperken. Ook komen er maatregelen om te vermijden dat het te druk wordt in winkelstraten en -centra.

Over het heropenen van de winkels was er snel politieke eensgezindheid omdat ook virologen geen bezwaar maakten. Uit de besmettingscijfers blijkt immers dat het sluiten van de winkels weinig impact heeft gehad, wat erop kan wijzen dat mensen niet gauw besmet raken tijdens het shoppen.

'Maar funshopping zit er niet in', zegt De Croo. 'Hou het kort en winkel alleen, tenzij je iemand begeleidt die hulpbehoevend is. Als je ziet dat het te druk is, kom dan op een ander moment is. Niet alleen in, ook buiten de winkels moet alles veilig verlopen. We rekenen op de verantwoordelijkheidszin van lokale overheden, handelaars en burgers.'

Musea en zwembaden weer open

Naast de winkels mogen ook musea de deuren weer openen. Net als winkels gaat het over gecontroleerde ruimtes: er kan op worden toegezien hoeveel mensen binnen mogen en er kan voldoende afstand worden gehouden.

Ook zwembaden kunnen weer open, met uitzondering van subtropische zwemparadijzen. Contactberoepen, denk aan kappers, mogen nog niet herbeginnen. Bij hen wordt het risico op besmettingen te groot geacht.

Alleenstaanden

Voor de feestdagen is er eveneens een oplossing. Alleenstaanden mogen op 24 of 25 december tot twee andere mensen tegelijk uitnodigen, zodat niemand alleen kerstavond of kerstdag hoeft te vieren. Tot nog toe mochten alleenstaanden net als gezinnen slechts één persoon tegelijkertijd ontvangen. Voor gezinnen blijft die regel van kracht, waardoor het zoals verwacht een kerst wordt in klein gezelschap.

Dat we strenger zijn dan onze buurlanden? Ik denk niet dat onze buurlanden zeer verstandig bezig zijn.
Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid (sp.a)

Op oudejaarsavond mogen alleenstaanden hun twee knuffelcontacten niet samen uitnodigen. 'Dat is een hatelijke maatregel', zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). 'Maar het virus doet niets liever dan rondhoppen tussen groepjes mensen die hun contacten wisselen. Dat we strenger zijn dan onze buurlanden? Ik denk niet dat onze buurlanden zeer verstandig bezig zijn.'

Andere versoepelingen zijn voor later. De avondklok blijft van kracht - in Vlaanderen moet iedereen vanaf 24 uur binnenblijven, in Brussel en Wallonië is dat vanaf 22 uur. Voor het heropenen van de cafés en de restaurants wordt gemikt op 1 februari, maar de definitieve beslissing daarover valt pas midden januari.

Voor verdere versoepelingen wordt het plan gevolgd dat coronacommissaris Pedro Facon heeft uitgewerkt en dat de nooit ingevoerde coronabarometer moet vervangen. Dat plan voorziet in heel wat drempels die moeten vermijden dat wordt versoepeld op het moment dat de cijfers beginnen te stijgen, zoals dat in september is gebeurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie