Advertentie

Voor het eerst in maanden uitzicht op normaal leven

Couleur Café in 2019 ©BELGA

Het Overlegcomité wil de bestaande coronamaatregelen in vier stappen afbouwen, maar virologen waarschuwen voor de risico’s van te veel versoepelen in een te korte tijd.

Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie in ons land hebben de overheid en de bevolking uitzicht op de terugkeer naar het normale leven. In wat premier Alexander De Croo (Open Vld) het zomerplan noemt, wordt een gefaseerde terugkeer naar de normaliteit in het vooruitzicht gesteld. Een eerste reeks versoepelingen, met de volledige heropening van de horeca als meest zichtbare maatregel, komt er op 9 juni.

Het doel is om vanaf 1 september alle beperkingen maximaal op te heffen.
Alexander De Croo
Premier

‘Het doel is vanaf 1 september alle beperkingen maximaal op te heffen’, zei De Croo dinsdag na het Overlegcomité, waarin de federale en regionale topministers zetelen. Vanuit de bedrijfswereld wordt tevreden gereageerd. De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka toont zich ‘verheugd’ met het geboden perspectief. Unizo ziet ‘het licht aan het einde van de tunnel branden’.

Succesvolle vaccinatiecampagne

Dat de overheid perspectief kan bieden, hebben we te danken aan de vaccinatiecampagne. 40 procent van de bevolking heeft intussen zijn eerste coronaprik gekregen. Negen op de tien 65-plussers, die door hun leeftijd het kwetsbaarst zijn voor het coronavirus zijn minstens één keer ingeënt. Tegen 9 juni moet ook 80 procent van de risicopatiënten zijn eerste vaccin hebben gekregen.

‘Dankzij ons succesvolle vaccinatieprogramma kunnen we een breed zomerprogramma aankondigden’, zei De Croo. De premier sprak over een overgang van ‘crisisbeheer’ naar ‘risicobeheer’, waarbij ‘individuele verantwoordelijkheid in de plaats komt van collectieve verantwoordelijkheid’. De bevolking moet zich niet meer inhouden om ouderen en risicopatiënten te beschermen, want die zijn grotendeels gevaccineerd. Wel blijven regels nodig om te vermijden dat mensen in afwachting van hun vaccinatie ziek worden.

De premier sprak over een overgang van 'crisisbeheer' naar 'risicobeheer', waarbij 'individuele verantwoordelijkheid in de plaats komt van collectieve verantwoordelijkheid'.

De cafés en de restaurants konden op 8 mei al hun terrassen openen, op 9 juni mogen ze ook binnen klanten bedienen. Ook feestzalen, fitnessruimtes, casino’s en cinema’s mogen dan na een maandenlange sluiting weer openen. Wel komen er vereisten voor ventilatie, waarop gecontroleerd zal worden. De evenementensector kan, zij het voorlopig nog onder strenge voorwaarden, eveneens heropstarten.

Tegelijk worden de regels voor sociaal contact soepeler: Belgen mogen vanaf 9 juni thuis vier mensen ontvangen. Werknemers die verplicht telewerken, hebben zicht op een geleidelijk terugkeer naar de werkvloer. In juni zijn terugkeermomenten mogelijk, waarbij werknemers één keer per week naar kantoor mogen. Vanaf juli is telewerk niet meer verplicht, al blijft de overheid het aanbevelen.

Grote festivals

Na de versoepelingen van juli en augustus mogen meer mensen aanwezig zijn op evenementen. Zelfs de grote festivals krijgen goede hoop dat het geen verloren zomer wordt. Vanaf 13 augustus kunnen outdoorevenementen met meer dan 5.000 aanwezigen plaatsvinden als aanwezigen een vaccinatiecertificaat of een negatieve test kunnen voorleggen. Zowel Pukkelpop als Tomorrowland wil zijn festival laten plaatsvinden.

De voorwaarde voor de versoepelingen is dat het aantal vaccinaties snel vooruitgaat en dat er op elk versoepelingsmoment minder dan 500 coronapatiënten op intensieve zorg liggen. Nu zijn dat er bijna 700. Op een Overlegcomité op 28 mei wordt bekeken of de plannen voor 9 juni kunnen doorgaan.

Bij virologen was er meteen kritiek dat die drempels niet streng genoeg zijn. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) deelt die kritiek. Aan de VRT maakte hij duidelijk dat hij liever bijkomende voorwaarden had gezien, zoals bijvoorbeeld de Vlaamse regering die had opgenomen in haar eigen voorstel voor versoepelingen. ‘Ik ga de cijfers van het Vlaamse plan boven mijn bed hangen’, zei hij.

Nu zo een omvangrijk pakket aan versoepelingen aankondigen, is wat roekeloos.
Erika Vlieghe
Voorzitter van de expertengroep GEMS

Met dagelijks gemiddeld 3.000 besmettingen en 160 ziekenhuisopnames vertrekken we van een behoorlijk hoog niveau voor versoepelingen. ‘Ik ben ongerust’, zegt infectiologe Erika Vlieghe, de voorzitster van de expertengroep GEMS. Ze wijst erop dat de meeste mensen hun tweede vaccindosis nog moeten krijgen en het jongere deel van de bevolking in juni nog niet zal zijn gevaccineerd.

Jongeren sterven zelden na een besmetting met het virus, maar ze kunnen er wel zwaar ziek van worden en in het ziekenhuis belanden, waardoor de ziekenhuizen zwaar onder druk kunnen komen. Ook is er over de Indiase variant, waarvan onduidelijk is hoe gevaarlijk die echt is, nog veel onzekerheid. ‘Nu zo een omvangrijk pakket aan versoepelingen aankondigen, is wat roekeloos’, zegt Vlieghe. ‘De politiek gokt erop dat het allemaal wel zal meevallen. Je kan dat doen, maar het is een gok met de volksgezondheid.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie