Advertentie

Vooral in Wallonië en Brussel meer oversterfte door coronaopstoot

©Photo News

In deze tweede coronagolf ligt het aantal overlijdens een pak hoger dan gewoonlijk. In Vlaanderen stierven in de derde week van oktober 10 procent meer mensen dan normaal, in Wallonië de helft meer.

Ons land werd zowel in het voorjaar als de afgelopen weken zwaar getroffen door het coronavirus. Daardoor stierven er dit jaar een pak meer mensen dan normaal. In april overleden in drie weken de helft tot dubbel zoveel mensen als in dezelfde periode in een gemiddeld jaar. De weken nadien was er minder oversterfte. In augustus stierven door de hittegolf weer meer mensen dan gewoonlijk.

Door de tweede coronagolf, die eind september op gang kwam, was er in de eerste weken van oktober meer oversterfte dan gewoonlijk. Van 19 tot 26 oktober, de recentste periode waarvoor cijfers beschikbaar zijn, schoot de oversterfte omhoog. In die week, toen de overheid de controle over het virus volledig verloor, stierven 2.570 mensen. Dat zijn er 544 meer dan verwacht. De oversterfte steeg naar 27 procent. Volgens nationaal coronabestrijder Steven Van Gucht is dat grotendeels te verklaren door het corona-effect.

54%
Oversterfte wallonië
Tussen 19 en 26 oktober bedroeg de oversterfte in Vlaanderen 10, in Brussel 34 en in Wallonië 54 procent.

Erger in Wallonië en Brussel

De oversterfte ligt een stuk hoger in Wallonië en Brussel. In de eerste weken van oktober stierven in Vlaanderen minder mensen dan normaal. Tussen 19 en 26 oktober bedroeg de oversterfte 10 procent. In die week liep de oversterfte in Brussel op tot 34 procent, in Wallonië tot 54 procent. Het zuiden van het land wordt in deze tweede golf zwaarder getroffen door het coronavirus.

In Vlaams-Brabant, de zwaarst getroffen Vlaamse provincie, werden de voorbije twee weken 1.336 coronagevallen per 100.000 inwoners vastgesteld. In Brussel zijn dat er 2.091. In Luik, de provincie waar covid het lelijkst huishoudt, zijn dat er liefst 3.422. Luik is zowat de zwaarst getroffen regio van Europa.

De redenen voor de penibelere toestand bezuiden de taalgrens en in de hoofdstad zijn divers. Brute pech kan een deel van de verklaring zijn. Als enkele lokale uitbraken samensmelten, is gauw sprake van een lokale golf. In grote steden als Brussel en Luik verspreidt het virus zich gemakkelijker dan op het platteland, zeker als dat gepaard gaat met armoede. Waar mensen in kleine appartementen dicht op elkaar wonen, kan het virus gemakkelijker van de ene op de andere persoon overspringen.

Hoewel er voorzichtige tekenen zijn dat de epidemie in kracht afneemt, zal het aantal sterfgevallen nog enige tijd stijgen.

Laat ingrijpen

Anders dan de provincie Antwerpen, die afgelopen zomer fors ingreep toen het virus opgang maakte, lieten Brussel en Luik het virus lang betijen. Met de coronabarometer, waarmee de overheid de coronaregels naargelang de stand van de epidemie automatisch wil verscherpen of versoepelen, had Brussel afgelopen zomer en Luik in september strengere maatregelen moeten doorvoeren. Omdat de coronabarometer nog niet van kracht was, was het wachten tot oktober.

Bovendien slagen Brussel en Wallonië er minder dan Vlaanderen in om het virus op te volgen. In Vlaanderen zijn meer dan 1.269 contactonderzoekers in de weer met het opbellen van risicocontacten van besmette personen om ze te vragen in quarantaine te gaan. In Brussel en Wallonie zijn dat er telkens minder dan 400. 'In Vlaanderen houdt de contacttracing redelijk stand, in Brussel iets of wat en in Wallonië totaal niet', zei viroloog Marc Van Ranst vorige week in Terzake.

Stijging blijft nog even aanhouden

Hoewel er voorzichtige tekenen zijn dat de epidemie in kracht afneemt, zal het aantal sterfgevallen nog enige tijd stijgen. In de afgelopen week werd het coronavirus dagelijks bij gemiddeld 14.273 mensen vastgesteld. Dat is 4 procent minder dan in de week voordien, al kan die afname deels een gevolg zijn van een gewijzigd testbeleid. Nu worden hoofdzakelijk symptomatische patiënten getest, terwijl voordien ruimer werd gemeten. Toch maakt Van Gucht zich sterk dat het aantal besmettingen ook zonder die gewijzigde teststrategie zou dalen.

De daling van het aantal besmettingen vertaalt zich in een iets tragere toename van de ziekenhuisopnames voor Covid-19. De voorbije week werden dagelijks gemiddeld 692 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, wat er 26 procent meer zijn dan in de week voordien. Tot voor kort lag die week-op-week toename boven 80 procent.

Er liggen 1.351 coronapatiënten op intensieve zorg en dat aantal verdubbelt om de twaalf dagen. 'Als we de maatregelen aanhouden, kunnen we de komende weken onder de maximumcapaciteit van onze ziekenhuizen blijven', zei Van Gucht dinsdag. Er zijn maximaal 2.000 intensievezorgbedden beschikbaar voor covidpatiënten. De vrees was dat die tegen vrijdag allemaal bezet zouden zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie