Vrees dat maatregelen niet meer volstaan in strijd tegen virus

Alleen wie jonger is dan 12 kan voorlopig in groep sporten. ©BELGAIMAGE

Omdat de scholen opnieuw een tijdje open zijn en de winter in het land is, krijgt het coronavirus kansen om zich sneller te verspreiden. Dat het besmettelijker is geworden, maakt de strijd moeilijker. De buitenschoolse activiteiten voor -12-jarigen on hold zetten, is een mogelijkheid, maar de Vlaamse regering is een koele minnaar.

Uitbraken in scholen wakkeren de vrees aan voor een opstoot van de corona-epidemie. In sommige gevallen gaat het om infecties met de Britse variant, in Oostende werd de Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld in enkele zorginstellingen. Na een voorzichtige daling begint het aantal vastgestelde besmettingen vooral in Vlaanderen te stijgen. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen neemt toe. Sommige experts opperen dat een derde golf onvermijdelijk wordt.

Het koude weer, de lage luchtvochtigheid en dat mensen zich binnenshuis verschansen maken ons kwetsbaar voor het coronavirus. Daarbovenop komt de opmars van de besmettelijkere Britse variant door het reizen. Buitenlandse ervaringen leren dat die al snel de dominante speler wordt als hij een land bereikt. Hij is vermoedelijk al goed voor 15 à 25 procent van de nieuwe infecties. 'Het virus zet maximaal druk', zegt nationaal coronabestrijder Steven Van Gucht, gelinkt aan het wetenschappelijke instituut Sciensano.

25%
Britse variant
De schatting is dat de Britse variant goed is voor 25 procent van de nieuwe besmettingen in ons land.

Dijken gebouwd

Met de strenge coronaregels zijn er dijken gebouwd om ons te beschermen tegen de 'perfecte' coronastorm. Gezinnen mogen maximaal één vast knuffelcontact thuis ontvangen, de cafés en de restaurants zijn dicht en in bedrijven moet zo veel mogelijk worden thuisgewerkt. Alle groepsactiviteiten zijn aan banden gelegd, al geldt een uitzondering voor wie jonger is dan 12. Om die kinderen een zo normaal mogelijk leven te geven kunnen ze samen sporten of naar de jeugdbeweging gaan. Op school moeten ze geen mondmaskers dragen en zijn de klassen vaak minder afgescheiden bubbels.

In geen land ter wereld hield de tweede golf zo lelijk huis als in ons land, maar in vergelijking met de meeste andere Europese landen ligt het aantal besmettingen hier wegens de strenge regels behoorlijk laag. De vraag is: bieden ze ook voldoende bescherming tegen de combinatie van de winter en de Britse variant? Van die laatste wordt vermoed dat hij ongeveer een derde besmettelijker is dan het ‘gewone’ coronavirus. Dat betekent dat hogere dijken nodig zijn om het virus tegen te houden.

Dijken breken altijd eerst op de zwakste plek. De uitbraken in de basisscholen zijn daarom logisch, maar baren ook zorgen. Kinderen worden zelden zwaar ziek van het virus, maar ze kunnen het wel doorgeven aan hun ouders. Via hun contacten of hun werk komt het bij risicogroepen terecht, die zwaar ziek kunnen worden of zelfs sterven. Omdat de vaccinatiecampagne in de beginfase zit en de meeste kwetsbare personen nog niet zijn ingeënt, is dat een probleem.

Schooluitbraken

Schooluitbraken zijn niet nieuw of specifiek gelinkt aan de Britse variant. ‘Drie weken na de verlengde herfstvakantie stelden we in meerdere scholen uitbraken vast. Nu, drie weken na de kerstvakantie, gebeurt hetzelfde’, zegt Van Gucht. Vooral basisscholen lijken getroffen, in middelbare scholen lijken er minder virusuitbraken te zijn.

Om uitbraken te vermijden zou het goed zijn extra drempels op te werpen.
Steven Van Gucht
Viroloog

Tot voor kort gingen de meeste experts ervan uit dat de rol van de scholen in het aandrijven van de epidemie zeer beperkt is. Dat is de laatste tijd veranderd, waardoor meer dan vroeger in scholen wordt getest. 'We willen ze absoluut open houden, maar om verdere uitbraken te vermijden zou het goed zijn dat extra drempels worden opgeworpen’, zegt Van Gucht.

Omdat de regels nu al streng zijn en de overheid een volledige sluiting van de scholen of van bedrijven wil vermijden, is de bewegingsruimte beperkt. Bekeken wordt of buitenschoolse activiteiten ook voor -12-jarigen worden afgebouwd of stopgezet. Dat moet voorkomen dat te veel bubbels in contact komen met elkaar. Vlaams minister voor Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) komt dinsdag met een voorstel waarbij activiteiten kunnen plaatsvinden onder striktere voorwaarden. Van een stopzetting wil hij niet weten. Het zou volgens hem een te grote impact op kinderen hebben zonder dat er sluitend bewijs is dat het helpt in de coronastrijd.

Afkoelingsweek

Eerder werd beslist dat het middelbaar onderwijs een afkoelingsweek krijgt voor de krokusvakantie. In de week van 8 februari moeten alle leerlingen in het secundair van thuis uit les volgen. De vakbonden zijn voorstander om hetzelfde te doen voor het basisonderwijs. Na de herfstvakantie en de kerstvakantie was er een knik in de besmettingscurve van jongeren.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), die vreest voor te veel leerachterstand, is geen voorstander om de leerlingen in het basisonderwijs vervroegd thuis te laten. In de Vlaamse regering hopen ze dat iets scherpere maatregelen volstaan om heelhuids de krokusvakantie te halen, die dan dient als afkoeling.

Het valt nog te bezien of dat met de stijgende coronacijfers in het achterhoofd realistisch is. Wel toonde het Verenigd Koninkrijk aan dat met de juiste maatregelen de curve kan worden omgebogen, Britse variant of niet. De Britten zoeken nu uit hoe ze de scholen opnieuw kunnen openen. Daarvoor kijken ze naar... ons land. 'De komende periode wordt heel zwaar', zegt Van Gucht. 'Maar daarna, als voldoende mensen zijn gevaccineerd, wordt het gemakkelijker.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie