Advertentie

Inreisverbod voor wie uit zuidelijk Afrika komt

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen. ©EPA

Uit angst voor een nieuwe variant van het coronavirus legt de Europese Commissie vliegverkeer uit zuidelijk Afrika tijdelijk stil. Belgen die terugkeren uit de regio moeten tien dagen in quarantaine, besliste de federale regering.

De angst slaat de Europese landen om het hart over omicron, een nieuwe variant van het coronavirus die is opgedoken in zuidelijk Afrika. De Europese Commissie greep daarom vrijdag naar de noodrem die is ingebouwd voor als de epidemiologische situatie in een land buiten de EU verslechtert. Daarmee legt de Commissie het vliegverkeer vanuit zuidelijk Afrika tijdelijk stil, bevestigde het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD) aan De Tijd.

Het nuchtere feit is dat deze variant waarschijnlijk al in heel beperkte mate aanwezig is in Europa.
Marc Van ranst
Viroloog

De federale regering vaardigt daarbovenop een inreisverbod uit voor niet-Belgen die verbleven in Swaziland, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Vanuit die landen zijn geen rechtstreekse vluchten naar Brussel, maar mensen die in de regio verbleven kunnen naar ons land reizen via buitenlandse luchthavens.

Quarantaineplicht

De Risk Assessment Group (RAG) en de Risk Management Group (RMG) bekijken nog wanneer het inreisverbod zou ingaan. Voor inwoners van ons land die terugkeren uit de regio legt de federale regering een quarantaineplicht van tien dagen op.

Vrijdag bleek een vrouw van 30 die naar Egypte was gereisd bij haar terugkomst in België besmet te zijn met de nieuwe variant, die mogelijk besmettelijker is dan de deltavariant. Het gaat om de eerste vastgestelde besmetting op Europese bodem. 'Dit reisverbod gaat de opmars van de omicronvariant niet volledig tegenhouden, maar hopelijk wel een stuk vertragen. Het nuchtere feit is dat deze variant waarschijnlijk al in heel beperkte mate aanwezig is in Europa', zegt de viroloog Marc Van Ranst, die tevreden is dat de Europese Commissie snel ingrijpt.

Waarschuwing

Belgen die naar Zwitserland reizen moeten een negatieve coronatest voorleggen en in quarantaine gaan.

Verschillende landen gingen België vrijdagochtend al voor met een inreisverbod uit zuidelijk Afrika, waardoor ook een aantal sluipwegen naar ons land gesloten worden. De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge kondigde voor de Europese beslissing al een verbod aan op vluchten uit die regio. Duitsland deed hetzelfde vanaf vrijdagavond. Enkel Duitse staatsburgers mogen nog terugvliegen, maar ze moeten dan 14 dagen in quarantaine, ook al zijn ze gevaccineerd. In Italië kan wie de voorbije twee weken in Zuid-Afrika verbleef het land niet meer binnen. Wie in het Verenigd Koninkrijk aankomt, moet vanaf zondagochtend verplicht in quarantaine op hotel.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) toonde zich vrijdag kritisch over de overhaaste reismaatregelen van de Europese landen. 'Op dit moment vragen we op te letten voor het invoeren van reismaatregelen', zei woordvoerder Christian Lindmeier. De WGO raadt landen aan de beslissing te nemen op basis van een wetenschappelijke benadering. De WGO onderzoekt nog hoe zorgwekkend de nieuwe variant is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie