VS breken triest record coronadoden

Een testcentrum in het Californische San Fernando. ©AFP

In de Verenigde Staten overleden woensdag 2.760 mensen aan het coronavirus, het hoogste dagtotaal sinds de vorige piek in april. De tol dreigt nog fors op te lopen, gelet op de overvolle ziekenhuizen.

Volgens cijfers van het Covid Tracking Project lagen woensdag 100.226 patiënten met Covid-19 in een Amerikaans ziekenhuis. Sinds midden november breekt het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten het ene trieste record na het andere.

Waarnemers vrezen dat die trend niet zal keren na het afgelopen Thanksgiving-weekend vol traditionele familiebijeenkomsten. Het stijgende aantal opnames - Amerikaanse ziekenhuizen beginnen op hun limieten te botsen - zal onvermijdelijk leiden tot nog meer coronadoden.

Tussen nu en januari zullen we allicht nog eens 250.000 mensen verliezen
Joe Biden
Nieuw verkozen president Verenigde Staten

In totaal zijn in de Verenigde Staten al 264.522 mensen overleden aan Covid-19. Volgens The New York Times telden de Verenigde Staten woensdag 2.760 Covid-19-slachtoffers. Minstens, want niet alle data uit de 50 deelstaten lopen altijd even vlot binnen. Daarmee is het vorige dagrecord, 2.752 overlijdens op 15 april, verbroken. Toen focuste het coronavirus op New York City en de buurstaten in het noordoosten, nu treft het virus zo goed als alle staten.

Robert Redfield, het hoofd van de Amerikaans gezondheidsdienst CDC, waarschuwde dat het aantal slachtoffers tegen februari dreigt op te lopen tot 450.000.

Ook de nieuw verkozen president Joe Biden stuurde woensdag een sombere waarschuwing in de wereld in. 'Ik wil niemand schrik aanjagen, maar kijk naar de feiten. Tussen nu en januari zullen we allicht nog eens 250.000 mensen verliezen', zei Biden tijdens een online event. 'En dat vooral omdat mensen niet voorzichtig zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie