VS kopen volledige voorraad Remdesivir op

©REUTERS

Washington heeft met het farmabedrijf Gilead een deal op zak om tussen nu en september een half miljoen coronapatiënten te behandelen.

Rekening houdend met de productieprognoses van het bedrijf betekent dat dat de Verenigde Staten voor die maanden zo goed als de volledige productiecapaciteit gereserveerd hebben.

'President Donald Trump heeft een geweldige deal gesloten', meldt Alex Azar, de Amerikaanse minister van Volksgezondheid. ‘In de mate dat het mogelijk is, willen we dat het medicijn beschikbaar is voor alle Amerikaanse patiënten die Remdisivir nodig hebben.’

Remdesivir werd oorspronkelijk ontwikkeld als geneesmiddel tegen ebola, maar is daarvoor nooit goedgekeurd geraakt. Nu blijkt het middel toch een toekomst te hebben in de strijd tegen het coronavirus.

Zowel de FDA als EMA - de Amerikaanse en Europese geneesmiddelenwaakhonden - heeft het medicijn al voorwaardelijk goedgekeurd voor gebruik bij een deel van de coronapatiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen.

Geen wondermiddel

Uit studies blijkt dat Remdesivir het aantal hospitalisatiedagen bij gehospitaliseerde patiënten met gemiddeld 5 doet dalen. Bij de heel zware gevallen - patiënten die op intensieve zorgen mechanisch beademd werden - bleek het medicijn niet nuttig.

Remdesivir is dus zeker geen wondermiddel, maar is tot op heden het enige medicijn dat specifiek is goedgekeurd voor coronapatiënten. Onlangs scoorde ook dexamethasone, een spotgoedkope ontstekingsremmer, zeer goed in een klinische studie. Dat middel is enkel bestemd voor patiënten waar de ziekte al ver gevorderd is.

Tot op heden kregen landen wereldwijd met mondjesmaat toegang tot Remdesivir. Gilead stelde het, in afwachting van de commerciële lancering, ter beschikking in het kader van programma’s voor 'compassionate use', als mogelijk laatste redmiddel voor doodzieke patiënten dus. De leveringen in dat kader lopen nog tot in juli.

2.340
Prijs
Gilead kondigde eerder deze week aan dat een standaardbehandeling van vijf dagen met Remdesivir 2.340 dollar zal kosten.

Maar daarna is het bittere ernst en big business. Gilead kondigde deze week al aan dat het medicijn 390 dollar per flesje zal kosten, wat de kost van een standaardbehandeling van vijf dagen op 2.340 dollar brengt. Volgens het bedrijf zelf is dat 'een vriendenprijs'.

Het bedrijf verwacht tegen het einde van 2020 meer dan 2 miljoen behandelingen (zes flesjes) te produceren. In 2021 zouden er nog eens 'miljoenen' geproduceerd worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie