Advertentie
Advertentie

Waalse ouders verzetten zich via rechter tegen prikken van hun kinderen

Een tiental Waalse koppels heeft bij de rechtbank van eerste aanleg in Namen een procedure aangespannen. ©BELGA

Een tiental Waalse koppels vecht voor de rechter de beslissing aan dat jongeren van 16 en 17 mogen kiezen of ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus.

De Waalse ouders spannen een rechtszaak aan voor de rechtbank van eerste aanleg in Namen. Dat vernam de Franstalige zakenkrant L'Echo. Ze verzetten zich tegen een recente beslissing van de negen Belgische gezondheidsministers. Die bepaalden dat 16- en 17-jarigen vanaf juli ingeënt mochten worden. Ze moeten daar bovendien geen toestemming van hun ouders voor vragen omdat 16- en 17-jarigen volgens de wet op de patiëntenrechten medisch meerderjarig zijn. Intussen ging het licht ook op groen voor de vaccinatie van 12- tot 15-jarigen, maar zij mogen dat niet zonder de toestemming van hun ouders.

Wet op patiëntenrechten

De Waalse ouders willen via de rechter bekomen dat ook hun 16- en 17-jarige kinderen zich niet mogen laten vaccineren zonder hun fiat. Ze verwijzen naar de wet van augustus 2002 op de patiëntenrechten, die garandeert dat patiënten het recht hebben om geïnformeerd, voorafgaandelijk en vrij toe te stemmen.

De jongeren zouden voorafgaand aan de inenting geïnformeerd moeten worden door een arts, en de ouders zouden hun toestemming moeten geven.
Betrokken families

Volgens de advocaat van de families, Arnaud Jansen, wordt dat recht bij vaccinatie van 16- en 17-jarigen geschonden. De jongeren zouden voorafgaand aan de inenting geïnformeerd moeten worden door een arts, en de ouders zouden hun toestemming moeten geven, vinden de betrokken families.

Ze benadrukken ook dat het risico op ernstige ziekte door het coronavirus bij kinderen en jongeren een pak kleiner is en de vaccinatie voor hen dus in verhouding minder voordelen biedt. De beslissing om zo snel mogelijk tieners te prikken, is ingegeven door het nieuwe schooljaar vanaf september.

Schoolgaande jeugd

De bedoeling is schoolgaande jeugd zo veel mogelijk te beschermen zodat de scholen fysiek op volle capaciteit open kunnen. Ook wil men het risico beperken dat kinderen die toch besmet raken het virus overdragen op oudere generaties.

In Franstalig België is veel meer weerstand tegen de prikcampagne, wat ook te zien in de vaccinatiecijfers. De juridische actie in Wallonië bewijst nog eens de grotere scepsis in het zuidelijke deel van het land. Dat vloeit deels voort uit de situatie in Frankrijk, waar bij een deel van de bevolking ook veel wrevel is over de vaccinatiecampagne.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie