1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Britten moeten nu ook drie weken binnenblijven

De Britse premier Boris Johnson heeft maandagavond strengere maatregelen aangekondigd voor het VK: niet-essentiële winkels gaan dicht en mensen wordt gevraagd drie weken thuis te blijven. Voor de tweede dag op rij zijn in Italië minder nieuwe coronadoden geteld.
  • Wall Street sluit lager ondanks ongekend stimulusplan

    De beurzen in New York doken maandag in het rood, ondanks een ongekend pakket aan maatregelen van de Amerikaans centrale bank (Fed). De Fed gaat voor een onbeperkt bedrag aan staatsobligaties opkopen om zo de economische schade door het coronavirus te beperken. Daarnaast zijn er een aantal andere programma's opgezet om de kredietstroom naar bedrijven te verzekeren. 

  • Voormalig Ecolo-voorzitter Javaux test positief voor corona

    Burgemeester van Amay en voormalig co-voorzitter van de Franstalige groene partij Ecolo, Jean-Michel Javaux, heeft positief getest op Covid-19. Javaux ligt nog in observatie in het ziekenhuis. Zijn echtgenote zit thuis in isolatie met de kinderen.

    De burgermeester was zondag voor observatie in het ziekenhuis opgenomen. Hij had zelf op zijn Facebookpagina gemeld dat hij lijdt aan een virale longontsteking. Het nieuws werd maandagavond gemeld op Facebook door zijn echtgenote, die ook met het coronavirus is besmet.

  • Boris Johnson verstrengt maatregelen in VK: winkels sluiten, mensen moeten thuisblijven

    De Britse premier Boris Johnson verstrengt de maatregelen in zijn land: mensen moeten de komende drie weken thuisblijven en mogen het huis enkel verlaten voor een paar essentiële verplaatsingen. Winkels die niet-essentiële zaken verkopen, sluiten.

    ©AFP

    Johnson hield de boot lang af om strenge maatregelen aan te kondigen. Cafés en restaurants gingen pas afgelopen weekend dicht, wat hem veel kritiek opleverde.

  • Tijdelijk werkloze voetballers krijgen uitkering van 800 euro netto

    De coronacrisis hakt er hard in bij voetbalclubs. Nu het voetbal stilligt, blijven de kosten lopen terwijl er amper inkomsten zijn. Daarom overwegen steeds meer clubs tijdelijke werkloosheid in te voeren. In dat systeem betaalt de overheid mensen een uitkering tot ze weer aan de slag kunnen. Door hun sociale gunstregime krijgen voetballers in het stelsel van tijdelijke werkloosheid een lagere uitkering dan gewone werknemers, het gaat om zo'n 800 euro netto.
  • Vernietigde mondmaskers werden niet vervangen door besparingen

    België heeft vorig jaar een voorraad van zes miljoen beschermende mondmaskers van het type FFP2 vernietigd. De mondmaskers, die gestockeerd waren bij Defensie, hadden hun vervaldatum bereikt. Door besparingen werden ze niet vervangen. Dat meldt het Franstalige blad Le Vif.

    Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) reageert dat FOD Volksgezondheid een plan voorbereidt om een nieuwe strategische voorraad aan te leggen. ‘Om fouten van het verleden te vermijden, werkt de FOD aan een roterende voorraad, waarvan een deel regelmatig opnieuw op de markt wordt gebracht. Dat is uiteraard meer complex, en het vraagt meer tijd, maar het aankopen van maskers zonder plan komt neer op verspilling van belastinggeld’, klinkt het op het kabinet.

  • Bloemen- en plantenwinkels gaan dan toch niet opnieuw open

    Bloemen- en plantenwinkels mogen dan toch niet opengaan. Het Laatste Nieuws schreef eerder dat minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) vanmiddag had beslist dat ook die handelszaken konden openblijven, net zoals supermarkten, apotheken en krantenwinkels.

    Maar dat klopt niet: de verduidelijking die in het Staatsblad werd opgenomen geeft enkel aan dat winkels die voeding of dierenvoeding verkopen ook bloemen en planten mogen verkopen. 'Maar winkels die alleen bloemen of planten verkopen, openen niet opnieuw', klinkt het op het kabinet van de premier. De beroepsvereniging van Belgische floristen was geen vragende partij om de winkels weer te openen.

  • EU-landen schuiven begrotingsdiscipline opzij

    In de strijd tegen corona gooien de Europese lidstaten alle remmen op de uitgaven los: de begrotingsregels worden losgelaten. Dat is het belangrijkste eensgezinde Europese antwoord op de crisis tot nu toe. Over andere zaken blijft nog veel verdeeldheid bestaan. 

  • Uitstel om woonkrediet terug te betalen tot 30 september

    Belgen die financieel getroffen zijn door de crisis kunnen de mogelijkheid krijgen de maandelijkse aflossing van een woonkrediet uit te stellen, voor maximaal zes maand. De looptijd wordt dan verlengd. Zowel hypothecaire leningen voor de eigen woning als voor een tweede verblijf zouden in aanmerking komen.

    Dat heeft de regering beslist. De banken werken nu volop aan de praktische gevolgen van de maatregel.

  • Amerikaans stimulusplan raakt weer niet door Senaat

    Terwijl de Federal Reserve de ene bazooka na de andere bovenhaalt om de economische impact van de coronacrisis te counteren, blijft het Amerikaans parlement vastzitten in partijpolitiek gesteggel. Net als zondagnacht is de honderdkoppige Senaat er maandagavond niet in geslaagd de benodigde 60 leden achter een enorm stimulusplan te scharen.

    Hoewel de onderhandelingen met de regering van Republikeins president Donald Trump nog volop lopen, blijft de Democratische minderheid in de Senaat voorlopig vinden dat het plan te veel bedrijven begunstigt en te weinig de noden van getroffen werknemers aanpakt. De steun van de Democraten is noodzakelijk omdat ze het Huis van Afgevaardigden controleren, waar het plan ook moet passeren. 

    De enige reden waarom er geen deal gevonden wordt, is pure politiek.

    Donald Trump
    Amerikaans president

    Het grootste stimuluspakket in de Amerikaanse geschiedenis zou zo'n 1.800 miljard dollar bedragen. Het heikelste punt is een provisie om voor 425 miljard dollar leningen te verschaffen aan grote bedrijven in moeilijkheden. Dat geld zou uitgedeeld worden via minister van Financiën Steven Mnuchin en de Federal Reserve. Het zou die bedrijven expliciet verboden worden de noodhulp te gebruiken om eigen aandelen in te kopen, of bedrijfsleiders te betalen. Maar dat verbod zou maar tijdelijk zijn, en Mnuchin kan het terugschroeven.

    De Democraten vrezen zo een herhaling van de enorme 'bail-out' van Wall Street tijdens de kredietcrisis, waar 'Joe Sixpack' te weinig van profiteerde. Ze willen dat meer geld gaat naar ziekenhuizen en lokale besturen die worstelen met de coronacrisis. En ze willen dat de werkloosheidsuitkeringen nog meer opgetrokken worden. Over de opzienbarende optie elke Amerikaanse rechtstreeks 1.200 dollar cash te geven, wordt minder geruzied. Noch over de zowat 350 miljard dollar aan leningen die toegekend zouden worden aan kleine bedrijven, die ondanks de toenemende sluitingen hun personeel in dienst houden.

    Terwijl het politieke spel in Washington voortduurt, zijn in de Verenigde Staten al 41.511 gevallen van corona vastgesteld - enkel China en Italië scoren nog hoger - met al 499 doden tot gevolg.

  • Nederland scherpt maatregelen aan

    Op een persconferentie heeft de Nederlandse premier Mark Rutte striktere richtlijnen bekendgemaakt om de verspreiding van het coronavirus in zijn land tegen te gaan.

    Alle evenementen zijn verboden tot 1 juni, in plaats van 6 april. De politie mag ingrijpen bij samenkomsten van drie of meer personen, en boetes geven. Burgemeesters mogen strenger optreden als ze dat nodig vinden. Als één gezinslid koorts heeft, moet het hele gezin thuisblijven. 

    Een volgende stap in de strijd tegen corona is een volledige lockdown, maar vooralsnog is dat niet aan de orde.

    Mark Rutte
    Nederlandse premier

  • Technisch werkloze voetballer kan rekenen op 800 euro uitkering per maand

    De coronacrisis hakt er bijzonder hard in bij onze voetbalclubs. Nu het voetbal stil ligt, blijven de kosten lopen terwijl er amper inkomsten zijn. Daarom overwegen steeds meer clubs om zoals de meeste Belgische bedrijven tijdelijke werkloosheid in te voeren. Dat is een systeem waarbij de overheid een deel van het loon overneemt van bedrijven en mensen een uitkering betaalt tot ze weer aan de slag kunnen.

    De nieuwsberichten daarover lokken verontwaardiging uit, omdat de voetballers toplonen verdienen, daar amper sociale en fiscale bijdragen op betalen en nu de economie massief klappen krijgt gebruik willen maken van de sociale zekerheid waar ze amper toe bijdragen. Het geeft nieuwe munitie aan de al langer lopende discussie over het gunstregime voor topvoetballers, waardoor de sociale zekerheid en de fiscus jaarlijks tientallen miljoenen euro inkomsten misloopt.

    De voetballers met toplonen kunnen hooguit rekenen op netto 800 euro, leert navraag door De Tijd.

  • WGO: coronapandemie versnelt nog altijd

    Het voorzichtige optimisme in België en Italië ten spijt waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) dat de coronapandemie nog altijd 'versnelt'. WGO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus roept maandagavond nogmaals alle landen op 'in de aanval' te gaan door zoveel mogelijk verdachte gevallen te testen en hun nauwe contacten in quarantaine te plaatsen. 

    Wereldwijd zijn nu meer dan 360.000 gevallen van het coronavirus geregistreerd. De WGO wijst erop dat het 67 dagen duurde voor er 100.000 gevallen waren, elf dagen voor de tweede 100.000 en nauwelijks vier dagen voor de derde golf van 100.000 gevallen.

    Tedros herhaalde dat de mensen vragen thuis te blijven en andere maatregelen van 'social distancing' in acht te nemen belangrijk is om de verspreiding van het virus te vertragen en tijd te winnen. 'Maar dat zijn defensieve maatregelen', aldus Tedros, die stelt dat 'we het virus moeten aanvallen met agressieve en gerichte tactieken. We moeten elk verdacht geval testen en isoleren, en elk bevestigd geval verzorgen. Bovendien moeten we alle nauwe contacten in quarantaine plaatsen.' 

    Tedros gaf toe dat bepaalde landen moeite hebben om 'offensieve maatregelen' te lanceren door een tekort aan middelen. Hij noemde het aantal infecties onder dokters en verplegend personeel ook alarmerend.

  • Roularta schrapt dividend

    De druk van het coronavirus op de advertentiemarkt laat zich voelen bij de magazinemaker Roularta. Hoewel een brutodividend van 0,5 euro per aandeel was gepland, keert het bedrijf dit jaar geen dividend uit, en de lokale bladen zoals De Streekkrant en De Zondag gaan vijf weken op pauze.

    De ingreep heeft drastische gevolgen. Zo'n 200 medewerkers van Roularta worden tijdelijk werkloos. Het gaat om teams die advertenties verkopen voor de lokale bladen, of die mee instaan voor de productie van de bladen.

    200
    werkloos
    Zo'n 200 medewerkers van Roularta worden tijdelijk werkloos.

  • Toename aantal coronagevallen vertraagt in Italië

    Er zijn nu 63.927 coronabesmettingen vastgesteld in Italië. Dat is een stijging van 8 procent, maar het is wel de kleinste stijging sinds de uitbraak van het virus in het Noord-Italiaanse Lombardije. Dat blijft nog altijd de zwaarst getroffen regio. 28.761 mensen zijn er besmet en er vielen 3.776 dodelijke slachtoffers. Ook daar blijft het aantal besmettingen nog toenemen, maar in een trager tempo.

    De afgelopen 24 uur zijn 651 personen overleden aan het virus. Dat brengt de teller op 6.077 voor Italië, het grootste aantal doden in één land. 

    Het is nog te vroeg om de overwinning uit te roepen, integendeel. Het is nu tijd om meer dan ooit te focussen, al zien we toch licht aan het einde van de tunnel.

    Giulio Gallera
    Regionale commissaris voor Volksgezondheid

  • Colruyt en Delhaize werken samen voor boodschappen ziekenhuispersoneel

    De supermarktketens Delhaize en Colruyt werken samen om de boodschappen van ziekenhuispersoneel op hun werkplek te leveren. Nadat Colruyt vorige week al begon met een proefproject in het UZ Leuven en het Brusselse UVC Brugmann, start Delhaize nu een test met het UZ Antwerpen. Dat delen beide ketens maandag mee.

    De Colruyt Group startte het project vorige week, met de bedoeling het personeel van de ziekenhuizen te ontlasten. Het is voor het bedrijf echter niet mogelijk om alle ziekenhuizen voor haar rekening te nemen met haar groothandel Solucious. Daarom beslist het nu samen te werken met concurrent Delhaize, die naar eigen zeggen al met hetzelfde idee speelde.

    Colruyt en Delhaize zullen elk hun eigen assortiment aanbieden via hun kanalen. Beide supermarktketens hopen zo snel mogelijk ook andere geïnteresseerde ziekenhuizen te kunnen bedienen.

  • Lage olieprijs en thuiswerk zorgen voor overrompeling stookolieleveranciers

    De stookolieleveranciers worden overspoeld door bestellingen en daarom lopen de levertijden op tot twee à drie weken. De prijzenoorlog in ruwe aardolie die Saudi-Arabië begin deze maand ontketende deed ook de stookolieprijs fors zakken. Mensen willen nu hun stookolietank aan voordeligere voorwaarden bijvullen.

    Daarnaast zorgen de corona-maatregelen voor een hogere vraag: meer mensen blijven meer thuis en werken van thuis, waardoor de gezinswoningen meer verwarmd worden. Daarnaast  vrezen mensen tekorten door de lockdown.

    Tekorten zijn er zeker niet, klnk het in de sector, want de raffinaderijen draaien volop en er zijn genoeg voorraden. Maar de levering aan huis duurt wel langer dan gewoonlijk en daarom vragen stookolieleveranciers wat geduld. 'We geen voorrang aan ziekenhuizen, de hulpdiensten, woonzorgcentra en mensen die zonder brandstof zijn gevallen', zegt Olivier Neirynck van sectorfederatie Brafco.

    De sector vraagt mensen wel om fysiek contact met de leverancier te vermijden, met de mobile betaalterminal te betalen en de chauffeur de mogelijkheid geven de handen te wassen, indien hij dat vraagt. 

     

  • Belgische ondernemers gaan corona te lijf met data

    Behalve medische en economische taskforces is er nu ook een datateam dat het coronavirus moet bestrijden. De drie grote telecomoperatoren Proximus, Telenet en Orange Belgium leveren data over het verplaatsingsgedrag van hun klanten op gemeenteniveau, die het team analyseert om een 'mobiliteitsindex' te maken. 

    ‘Het geeft ons informatie in hoeverre de maatregelen de verplaatsingen hebben doen teruglopen en kan lokale overheden helpen in te grijpen als te veel verplaatsingen plaatsvinden’, zegt Sébastien Deletaille, een van de ondernemers achter het project.

    'In combinatie met medische data zou je kunnen voorspellen hoe het virus zich zal verspreiden en welke ziekenhuizen in welke regio’s een stijging van het aantal gevallen mogen verwachten. Zelfs als de piek van de huidige uitbraak al snel achter de rug is, blijft dat nuttige kennis.'

  • Beleggen in tijden van corona

    De coronacrisis zorgt voor heel wat onzekerheid in onze samenleving, en op de beurs is dat niet anders. De Tijd bracht twee vooraanstaande economen samen om een licht te werpen op hoe je als belegger om moet gaan met deze onzekere tijden. 

    Het grote beleggersdebat in coronatijden

  • Corendon annuleert alle reizen tot 1 juni

    Touroperator Corendon heeft beslist om al zijn vakanties tot 1 juni 2020 te annuleren. Dat meldt de touroperator maandag in een persbericht. Het besluit is het gevolg van het actuele reisadvies van de Belgische en Nederlandse overheid, klinkt het.

    Met de beslissing trekt Corendon een streep door nog eens 80.000 vakanties, bovenop de 40.000 vakanties die eerder geannuleerd werden. De touroperator wil naar eigen zeggen duidelijk zijn en nutteloze restbetalingen voorkomen, omdat de coronacrisis nog lang dreigt aan te slepen.

    Reizen zullen opnieuw met een waardebon terugbetaald worden, zodat klanten later dit jaar toch op reis kunnen vertrekken. Wanneer de reissom van de nieuwe reis hoger uitvalt zal Corendon de meerkosten in rekening nemen en als de nieuwe vakantie goedkoper is, zal Corendon het verschil terugbetalen.

  • OESO: economische coronacrisis zwaarder dan 9/11 en financiële crisis

    De wereldeconomie zal nog 'jarenlang' lijden onder de coronacrisis, en het is 'onrealistisch te denken' dat er een snelle heropleving komt. Dat zegt Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO.

    Begin maart voorspelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling nog dat de groei van de wereldeconomie bij een lange en ernstige uitbraak van het coronavirus beperkt zou blijven tot 1,4 procent dit jaar. Dat scenario is volgens Gurria nu al veel te optimistisch.

     Gurria meent dat de onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt ertoe leiden dat de economische schok vandaag zwaarder is dan die na 9/11 of de financiële crisis van 2008. 'Het gaat om de derde en grootste economische, financiële en sociale shock van de 21ste eeuw', zegt Gurria. 'Er is een wereldwijde inspanning nodig, vergelijkbaar met een combinatie van het Marshallplan en de New Deal, om een verlengde recessie te vermijden.'

  • Politie waarschuwt voor valse medicijnen

    Criminelen proberen goedgelovige burgers op te lichten met valse geneesmiddelen, medische hulpstukken en voedingssupplementen die zogezegd de symptomen van het coronavirus verhelpen of verlichten. Dat meldt de federale politie. 'De werking van deze producten is vaak niet of nog niet bewezen en mogelijk hebben zij zelfs schadelijke neveneffecten.'

    Malafide websites verkopen onder meer mondmaskers, niet-toegelaten vaccins, luchtreinigers, voedingssupplementen en essentiële oliën. 'We roepen iedereen op medische producten enkel te kopen via een internetapotheek die erkend is door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG)', zegt de federale politie.

    Een recente studie toont aan dat geneesmiddelen op de tiende plaats staan in de lijst van meest populaire nagemaakte producten, met een totale waarde van 4,4 miljard dollar.

  • 'Shop in je kot': Belgische merken in de bres voor verenigingsleven

    De modemerken JBC, ZEB, Torfs, Ici Paris XL en Brantano slaan de handen in elkaar met Trooper om de Vlaamse verenigingen financieel te steunen tijdens de coronacrisis. Met Trooper kan je er als consument voor kiezen om een jeugdbeweging, sportclub of theatergroep digitaal te sponsoren door online te shoppen.

    Omdat de coronacrisis veel verenigingen financieel in de problemen brengt, doneren de Vlaamse ketens nu 2 tot 5 procent van het aangekochte bedrag extra, per online aankoop die via Trooper gebeurt.

    75 procent
    overleven
    Volgens een studie van de Koning Boudewijnstichting overleeft 75 procent van de Vlaamse verenigingen geen zes maanden zonder inkomsten.

  • Douane moet politie helpen bij grenscontroles

    De federale politie roept de hulp in van de douane om de controles aan de grenzen uit te voeren. Dat maakte minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) bekend op Twitter. 'De douane heeft een formele vraag tot bijstand ontvangen van de Federale Politie. Tot 100 douaniers zullen de federale wegpolitie ondersteunen bij grenscontroles.'

    Vanaf woensdag zullen tot honderd douaniers ondersteuning bieden bij de controles van de grenzen, die gesloten zijn voor niet-essentiële verplaatsingen. Minister De Croo benadrukt dat de andere activiteiten van de douane in lucht- en zeehavens blijven doorgaan. 'Ook de strijd tegen de illegale drughandel gaat onverminderd verder', luidt het. 

    Grenscontrole door de politie van Zone Knokke. ©BELGA


  • Vlaams minister Bart Somers niet langer in thuisisolatie

    Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en viceminister-president Bart Somers (Open VLD) mag zijn woning opnieuw verlaten voor noodzakelijke verplaatsingen. Somers moest op doktersadvies een week in afzondering blijven nadat er enkele symptomen van het coronavirus bij hem waren vastgesteld. Die week afzondering is voorbij en de minister 'voelt zich beter', zegt zijn woordvoerder.

    Ook Vlaams minister van Economie en viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) zit een week in thuisisolatie nadat er in haar gezin corona was vastgesteld. Zij blijft thuiswerken.

  • Europese Commissie roept op tot vrij goederenverkeer

    Om het vrije goederenverkeer in de Schengenzone te vrijwaren heeft de Europese Commissie maandag richtlijnen gepubliceerd. Ze wil op de belangrijkste verkeersassen 'green lanes' invoeren, waar vrachtwagens binnen een kwartier de grens kunnen oversteken.

    Coördinatie vanuit Brussel drong zich op, nadat veertien Europese landen waaronder België grenscontroles hebben ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat leidde tot kilometers file aan grensovergangen. 'Dat vertraagt de levering van goederen en kan tekorten veroorzaken. We moeten de belangrijkste verkeersassen in de Europese Unie deblokkeren', verklaarde commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

    De green lanes moeten volgens Von der Leyen geopend zijn voor vrachtwagens met alle soorten goederen. Ze roept regeringen op eventuele beperkingen op transportvervoer in het weekend en 's nachts op te schorten en het papierwerk voor chauffeurs te verminderen, zodat ze sneller grenzen kunnen oversteken. 

    De strijd tegen het virus zal lang duren, maar de kracht en middelen om dit gevecht te winnen zal van onze grote eenheidsmarkt komen

    Ursula von der Leyen
    Voorzitter Europese Commissie

    Medische screenings aan de grenzen kunnen volgens Von der Leyen nuttig zijn, maar ze mogen het goederenverkeer niet tot stilstand brengen. 'De strijd tegen het virus zal lang duren, maar de kracht en middelen om dit gevecht te winnen zal van onze grote eenheidsmarkt komen', betoogde Von der Leyen. 

  • Geen grote stormloop meer op paracetamol

    De grote stormloop op paracetamol is gaan liggen, waardoor de normale bevoorrading van het pijnstillend en koortsverlagend medicijn weer op peil is. Er is dus geen tekort aan koortswerende middelen, meldt Lieven Zwaenepoel van apothekersbond APB maandag. De door de overheid opgelegde beperking van één verpakking paracetamol per gezin blijft wel van kracht.

    Wie naar de apotheek trekt om alcoholgel in te slaan komt in de meeste gevallen van een kale reis terug. Die alcohol is volgens Zwaenepoel niet bedoeld voor particulieren. 'We kunnen opnieuw ontsmettingsmiddelen produceren, maar we mogen die uitsluitend aan zorgverstrekkers leveren.' Industrieel gefabriceerde handgels zijn mogelijk wel verkrijgbaar in de apotheek, al benadrukt Zwaenepoel dat de handen wassen met water een zeep een efficiëntere methode is.

    Alle herhalingen ten spijt blijkt die boodschap er bij de bevolking moeilijk in te gaan. 'Mensen zijn heel bezorgd en kunnen blijkbaar moeilijk aanvaarden dat eenvoudige, bijna banale maatregelen zoals 1,5 meter afstand houden en handen wassen voldoende zijn', zegt Zwaenepoel. 'Ze willen nog altijd maskers en handgels, terwijl die niet nodig zijn en alleen een vals gevoel van veiligheid geven.' 

  • Meer dan dertig nieuwe overlijdens in Nederland

    Het coronavirus heeft in Nederland in een dag aan 34 mensen het leven gekost, waardoor het totaal op 213 komt. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag gemeld.

    De gemiddelde leeftijd is 82 jaar. Sinds zondag hebben 545 personen positief getest op Covid-19. Daarmee komt het aantal positieve gevallen op 4.749, zegt het RVIM. 1.230 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen. 

    Van de vastgestelde besmettingen komen er 1.558 uit de aan België grenzende provincie Noord-Brabant. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (647) en Noord-Holland (600).

  • Regeling rond jaarvergaderingen in de maak

    Veel bedrijven bekijken de jongste dagen en weken met hun advocaten welke alternatieven juridisch mogelijk zijn voor de klassieke aandeelhoudersvergaderingen. Veel van die vergaderingen moeten volgens de statuten doorgaan in april en mei. Door de coronacrisis wordt dat voor veel bedrijven moeilijk haalbaar.

    Slechts een kleine minderheid van de vennootschappen heeft de statutaire mogelijkheid voor deelname op afstand en stemmen op voorhand.

    Daarom werkt de federale regering met het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) aan een Koninklijk Besluit om die regels te versoepelen. Dat zeggen meerdere bronnen. De tekst - waarvan de details nog uitgewerkt worden - bepaalt allicht dat aandeelhoudersvergaderingen uitgesteld kunnen worden, op papier (via volmachten) of elektronisch kunnen doorgaan, ook al is in de statuten van de betrokken vennootschappen niet voorzien.

  • UZ Gent test voortaan alle patiënten

    Het UZ Gent test alle patiënten die zich melden, ook wie dat met andere medische problemen doet. Het ziekenhuis doet dat om de patiënten en de zorgverleners te beschermen.

    Het UZ zegt over voldoende testcapaciteit te beschikken, al wijst het erop dat het aantal patiënten met andere klachten nog altijd opmerkelijk laag is. Dat baart het medisch personeel zorgen, omdat het erop kan wijzen dat mensen met aandoeningen weigerachtig staan tegenover een opname. Dat is niet nodig, beklemtoont het ziekenhuis.

    In het UZ Gent liggen 25 patiënten die besmet zijn met het coronavirus, waarvan zes op intensieve zorg. Het ziekenhuis kan de capaciteit op intensieve zorg in een eerste fase snel optrekken naar 36 en ziet ook daarna nog uitbreidingsmogelijkheden.

  • COVID-19 erkend als beroepsziekte voor gezondheidszorg

    De besmetting met het coronavirus wordt erkend als beroepsziekte voor het personeel uit de gezondheidszorg. Dat maakt het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's maandag bekend. Zorgpersoneel loopt volgens het Agentschap een verhoogd risico. Als ze door het virus getroffen worden, hebben ze recht op een vergoeding voor beroepsziekte. Een labotest moet eerst bevestigen dat ze besmet zijn met het longvirus Covid-19.

    Het gaat onder meer om ambulanciers die betrokken zijn bij het vervoer van COVID-19-patiënten en personeel in de ziekenhuizen. Ook het personeel in andere diensten of verzorgingsinstellingen waar zich een uitbraak (twee of meer geclusterde gevallen) van het virus heeft voorgedaan, komt in aanmerking. De regeling geldt ook voor leerlingen en studenten die stage lopen.

  • Openbaar leven hervat in Wuhan

    De inwoners van de Chinese stad Wuhan, waar in december het coronavirus voor het eerst in alle hevigheid uitbrak, hernemen stilaan het gewone leven. Ze mogen opnieuw aan het werk. En het openbaar vervoer is weer toegankelijk na twee maanden sluiting.

    Het Chinese ministerie van Gezondheid stelde voor de vijfde dag op rij geen nieuwe besmettingen meer vast in de metropool van 11 miljoen inwoners. In de rest van China werden een 40-tal nieuwe besmettingen geregistreerd bij mensen die het land zijn binnengekomen.

     Wie in Wuhan het openbaar vervoer wil gebruiken, moet zijn identiteitskaart tonen. Wie over een werkvergunning beschikt en geen koorts vertoont, mag opnieuw naar de werkvloer. Inwoners mogen Wuhan ook verlaten en naar andere plaatsen in de provincie Hubei reizen, als ze met een medisch attest bewijzen dat ze niet besmet zijn met het coronavirus.

    De Chinese overheid plaatste Wuhan op 23 januari in lockdown. Al snel werd de maatregel uitgebreid naar andere steden in de provincie Hubei. 3.153 van de 3.274 Chinese coronadoden vielen in Hubei.

  • Fors meer tests moeten coronavirus helpen in te dijken

    België test dagelijks zo'n 2.000 mensen op het coronavirus, maar op korte termijn moet dat een veelvoud worden. Dat moet ertoe leiden dat verspreiding van het virus beter wordt tegengaan.

  • Uitstel Olympische Spelen kost Japan zeker 5 miljard euro

    Als de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio deze zomer uitgesteld worden, zal dat Japan tussen 640 en 670 miljard yen (5,4 tot 5,66 miljard euro) kosten. Dat hebben financiële experten van de universiteit van Kansai becijferd. Als de Spelen helemaal afgelast worden, kost dat Japan 38 miljard euro.

    Steeds meer nationale en internationale sportbonden eisen dat de Spelen uitgesteld worden wegens het coronavirus. Canada en Australië lieten maandag weten de Spelen te boycotten als die dit jaar plaatsvinden. Ook de Japanse premier Shinzo Abe erkende dat onder de huidige omstandigheden de Spelen niet kunnen doorgaan. Het Internationaal Olympisch Comité liet zondag weten 'binnen vier weken' de knoop door te hakken.

  • Duitse regering trekt 750 miljard euro uit voor stimuli

    De regering-Merkel is een pakket maatregelen voor ondersteuning van de Duitse economie overeengekomen met een waarde van 750 miljard euro. Om dat te bekostigen, steekt Berlijn zich voor het eerst sinds 2013 weer in de schulden. In tijden van corona is de budgettaire 'schwarze Null' niet langer heilig in Duitsland.

    De Duitse begroting wordt met 156 miljard euro vergroot. Dat bedrag wordt volledig geleend. Eerder op de dag stuurde het Duitse kabinet een wet naar de Bondsdag voor een economisch stabiliteitsfonds ter waarde van 100 miljard euro, dat belangen in bedrijven kan nemen om overnames door buitenlandse kapers te voorkomen.

    Daarnaast heeft Duitsland nog eens 100 miljard euro over voor leningen aan noodlijdende bedrijven door ontwikkelingsbank KfW. Die bank krijgt de mogelijkheid om voor beide programma's nog eens 100 miljard euro bij te lenen wat de totale nieuwe schuldenlast op 356 miljard euro zou brengen. Dat komt neer op ongeveer 10 procent van het bruto binnenlands product van de grootste economie van Europa.

    Tenslotte kan het economisch stabiliteitsfonds zich nog eens voor 400 miljard euro garant stellen voor leningen voor bedrijven die anders mogelijk omvallen. Volgens minister van Financiën Olaf Scholz kan de Duitse economie dit jaar 5 procent krimpen als gevolg van de coronacrisis.

    Olaf Scholz, Duits minister van Financiën ©Michael Kappeler/dpa

  • Beurzen boeken dankzij Fed fors herstel

    In een alweer uitzonderlijke maandagochtendmededeling laat de Federal Reserve weten dat het zonder beperking overheidsschulden en herverpakte hypotheken zal inkopen. Eerder kondigde de Fed een plafond van 700 miljard dollar aan. 

    De aankondiging behoort tot een indrukwekkend pakket maatregelen die de centraal bankiers aankondigen. Ze staat in contrast met de politiek in Washington. Het Congres raakte het zondagavond niet eens over een stimuluspakket voor de kapseizende Amerikaanse economie. 

    De aankondiging miste haar effect niet. De beurzen veerden meteen op. De Bel20   halveert het eerder verlies van 4 procent tot minus 1,6 procent, de Euro Stoxx50   ruilt 3 procent verlies voor 0,9 procent winst.

  • Italiaanse arbeiders staken tegen openblijven fabrieken

    Arbeiders in de metaal- en de chemiesector in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije staken omdat te veel fabrieken en bedrijven openblijven. Daardoor lopen ze een te groot risico om het coronavirus op te lopen, zeggen de vakbonden.

    De Italiaanse overheid besloot dit weekend alle niet-essentiële bedrijven tot 3 april te sluiten. Maar volgens de vakbonden is de lijst met uitzonderingen te lang en blijven ook bedrijven die 'van twijfelachtig belang' zijn open. Daarnaast krijgt het bedrijfsleven te veel ruimte om te beslissen welke bedrijven openblijven en welke dichtgaan.

    De chemiesector staakt vanaf woensdag, de metaalsector komt de komende dagen met meer details. 

  • Eerste coronabesmetting in Syrië, vrees voor catastrofe

    In Syrië is zondag de eerste persoon met het coronavirus vastgesteld. Volgens minister van Gezondheid Nizar al-Yaziji gaat het om een 20-jarige vrouw. Ze gaat 14 dagen in quarantaine. Het land heeft zondag het openbaar vervoer stilgelegd. Eerder sloot het parken, restaurants en scholen.

    Medewerkers van de Verenigde Naties en humanitaire hulpverleners vrezen dat een virusuitbraak in het land, dat al jaren het strijdtoneel van een bloedige burgeroorlog is, catastrofale gevolgen kan hebben. Na negen jaar oorlog is de gezondheidszorg slecht en zijn veel huizen en infrastructuur beschadigd.

    In het noordwesten van het land zitten honderdduizenden Syriërs in erbarmelijke omstandigheden vast in vluchtelingenkampen. Nog voor de corona-uitbraak noemden de VN dat 'de grootste humanitaire ramp sinds de Tweede Wereldoorlog'.

    Experts denken dat het virus het land is binnen geraakt via Iraanse militairen, die de Syrische president Bashar al-Assad steunen in zijn verovering van het land. Iran is een van de landen die het zwaarst door de epidemie getroffen zijn. 

  • 5.000 vrijwilligers bieden hulp aan zorgpersoneel

    Op de website hulpvoorhelden.be kunnen vrijwilligers hun diensten aanbieden aan zorginstellingen in de strijd tegen het coronavirus. Meer dan 5.000 Vlamingen schreven zich al in.

    Boodschappen doen (84%) en boodschappen brengen (77%) naar zorgverleners zijn het populairst. Maar wie zich registreerde wil ook graag een praatje maken met ouderen die zich alleen voelen (44%) of soep en andere maaltijden maken (42%) en brengen (39%) naar gezinnen van zorgverleners.

    Naast de zorgkoepels Zorgnet-Icuro Vlaanderen en Emmaüs vzw hebben de ziekenhuizen UZ Brussel en OLV Aalst en meerdere woon-zorgcentra zich aangesloten bij het initiatief.

  • 2.500
    medische reserve
    Al meer dan 2.500 artsen, verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers hebben zich aangemeld voor de medische reserve die Vlaanderen heeft aangelegd in de strijd tegen het coronavirus. Woonzorgcentra, ziekenhuizen en huisartsenkringen kunnen de lijst gebruiken als ze versterking nodig hebben.

  • Groenten- en fruittelers vragen open grenzen voor seizoensarbeiders

    Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) heeft de Europese Commissie een brief geschreven waarin gevraagd wordt vrij verkeer van goederen en van seizoensarbeiders altijd te garanderen. Doordat heel wat grensovergangen worden afgesloten, dreigen de oogsten de komende weken in de problemen te komen. 'We moeten er alles aan doen opdat de voedselketen blijft draaien', klinkt het.

    De komende weken en maanden zijn traditiegetrouw een drukke periode voor tuinbouwtelers die hun oogst kunnen binnenhalen. Maar doordat grensovergangen worden gesloten, dreigen ze dat dit jaar zonder seizoensarbeiders te moeten doen. 'De situatie is nog niet dramatisch, we staan aan het begin van het seizoen maar er is wel veel ongerustheid', zegt het VBT.

  • Werken Oosterweelverbinding liggen stil

    Ook de meeste werven van de werken aan de Oosterweelverbinding zijn stilgelegd door de coronamaatregelen. Dat bevestigt bouwheer Lantis. Het gaat onder meer om de werken op Linkeroever en de bouw van een parkeergebouw aan de wijk de Luchtbal. De afbraak van de SAMGA-gebouwen gaat wel voort en aan de park-and-ride van Merksem is een onderaannemer bezig met kleinere werkzaamheden.

    'De voldoende afstand tussen het personeel kon niet altijd worden gegarandeerd', zegt woordvoerster Annik Dirx. De werken liggen stil tot 5 april, maar mogelijk moet dat nog worden verlengd. 'De impact op de timing van de werken is nog niet duidelijk', zegt Dirx.

  • Meer dan 2.000 sterfgevallen in Spanje

    In Spanje zijn in 24 uur 462 mensen aan het coronavirus bezweken, hebben de autoriteiten maandag meegedeeld. 

    Sinds de uitbraak van het virus zijn in Spanje 2.182 mensen overleden. In drie dagen is het aantal sterfgevallen meer dan verdubbeld in Spanje, na Italië het meest getroffen Europese land. Terwijl zondag 28.572 besmettingen waren geregistreerd, klom dat aantal maandag naar 33.089. Het meest getroffen in Spanje is de hoofdstad Madrid met 10.575 besmettingen en 1.263 sterfgevallen.

  • Politie stelt honderden corona-pv's op

    De lokale politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene heeft zondag 288 processen-verbaal opgesteld tegen mensen en handelszaken die de quarantainemaatregelen niet respecteerden. Dat meldt de politiezone maandag op Twitter. De inbreuken werden vastgesteld bij mensen die het verbod om samen te komen niet respecteren en handelszaken die open zijn terwijl ze dat niet mogen.

    De Gentse politie heeft het voorbije weekend 108 pv's uitgeschreven. In Antwerpen staat de teller na afgelopen weekend op 325.

    Ook aan de kust werd het verbod op niet-essentiële verplaatsingen door veel mensen niet opgevolgd. De politie heeft er honderden dagjestoeristen beboet, en heeft mensen die er in een tweede verblijf verbleven beboet.

  • Politie Knokke-Heist zet blokkades op tegen sluipverkeer

    De politiezone Knokke-Heist/Damme zet blokkades op aan de grens met Nederland om sluipverkeer tegen te gaan. Dat meldt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. Naast de blokkades zijn er mobiele controles en één vaste controle. De politie zal meteen verbaliseren bij overtredingen, geeft ze aan.

    De politie controleert ook de invalswegen naar de kust. Daarnaast worden patrouilles ingezet in het Ryckeveldebos. 'Het afgelopen weekend kregen we veel meldingen van volle parkings en mensen die daar samenkwamen.' De afgelopen dagen stelde de politie  42 processen-verbaal op voor mensen die samenkwamen en voor niet-essentiële verplaatsingen. 

    ©BELGA

  • Overzicht van het pandemienieuws

    • Op maandagochtend kwamen nog eens ruim 6 miljoen mondmaskers aan op de luchthaven van Luik-Bierset. De maskers zijn een aanvulling op de 5 miljoen maskers die in de nacht van donderdag op vrijdag gearriveerd zijn. Het gros, zo'n 5 miljoen, is voor Vlaanderen bestemd.
    • In New York blijft de coronapandemie zich verder verspreiden'We staan op de grens van 10.000 gevallen', zei burgemeester Bill de Blasio zondag. Ongeveer een derde van alle coronagevallen in de VS is vastgesteld in New York City, de grootste stad van het land met iets minder dan negen miljoen inwoners.
    • Er waren de voorbije 24 uur 342 nieuwe coronabesmettingen in ons land. Dat heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid op haar dagelijkse persconferentie gezegd. Voor het eerst sinds het begin van de uitbraak is er voorzichtig positief nieuws, zegt Volksgezondheid. Er is een lichte daling in het aantal besmettingen en opnames in het ziekenhuis.
  • Galapagos pauzeert testen rond goudhaantje

    Ook biotechparel Galapagos ontsnapt niet aan Covid-19.

    Topman Onno van de Stolpe laat in een korte mededeling weten dat de klinische testen van het goudhaantje filgotinib worden opgeschort, om de gezondheid van de patiënten te beschermen. De medicatie kan hen kwetsbaarder maken voor het coronavirus. 

  • 'Derde van bedden op intensieve zorgen ingenomen'

    Van de 943 bedden die op intensieve zorgen voor coronapatiënten werden vrijgemaakt, zijn er 322 ingenomen, zei de federale overheidsdienst Volksgezondheid maandag op de dagelijkse persconferentie. Zo'n 621 bedden - inclusief beademingsapparatuur - zijn beschikbaar om nieuwe patiënten op te vangen. 

    Die capaciteit kan verhoogd worden, klinkt het. Ons land heeft een geschatte capaciteit van meer dan 2.800 bedden. 

    Volksgezondheid beklemtoont dat er geen tekort is aan beademingsapparatuur. De grootste tekorten situeren zich bij het beschermingsmateriaal van de artsen en bij de wegwerpproducten die nodig zijn voor de behandeling van de patiënten.

  • Grensarbeiders met cruciaal beroep kunnen met vignet grens over

    Grensarbeiders die in essentiële diensten werken, kunnen voortaan met een vignet sneller de grens oversteken. Dat meldt het Nationaal Crisiscentrum. Ze moeten dat vignet afdrukken van de site van het crisiscentrum, door hun werkgever laten invullen en afstempelen en achter de voorruit van hun wagen plaatsen. 

    België verbiedt sinds woensdag niet-essentiële reizen naar het buitenland. Voor mensen die in België wonen en in Nederland werken of andersom geldt een uitzondering. Wie het systeem misbruikt, is strafbaar, klinkt het. 'Het gebruiken van een vignet op basis van onjuiste informatie is valsheid in geschrifte en een strafbaar feit.

  • 342 nieuwe besmettingen, 290 nieuwe patiënten in het ziekenhuis, 13 doden

    Er waren de voorbije 24 uur 342 nieuwe coronabesmettingen in ons land. Dat heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid op haar dagelijkse persconferentie gezegd. Daarvan kwamen er 173 uit Vlaanderen, 118 uit Wallonië, 45 uit Brussel en zijn er 6 van onbekende origine. 

    Het totaal aantal bevestigde gevallen ligt op 3.743, maar Volksgezondheid beklemtoont dat dat een onderschatting is omdat alleen mensen die zwaar ziek zijn en gezondheidswerkers worden getest.

    Voorts liggen er 290 nieuwe patiënten in het ziekenhuis. 61 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten, waardoor nu 1.643 mensen in het ziekenhuis liggen. 322 mensen liggen op intensieve zorgen (+32 in 24 uur). 239 mensen worden beademd (+39 in 24 uur).

    Er zijn ook 13 mensen overleden, wat het totale aantal sterfgevallen op 88 brengt.

    Voor het eerst sinds het begin van de uitbraak is er voorzichtig positief nieuws, zegt Volksgezondheid. Er is een lichte daling in het aantal besmettingen en opnames in het ziekenhuis. 'Dat is bemoedigend, maar we moeten daar voorzichtig in zijn, want we weten niet of die trend de volgende dagen aanhoudt.'

    ©Photo News

  • Voeren blokkeert sluiproutes naar Nederland

    In de Limburgse gemeente Voeren blijven twee grensovergangen naar Nederland onder politiecontrole open. Alle andere overgangen en sluiproutes naar onze noorderburen worden geblokkeerd, laat de gemeente maandag weten.

    Het voorbije weekend bleven mensen de grens naar Nederland oversteken, maar daar wil Voeren nu een einde aan maken. 'De technische dienst is maandagochtend alle sluipwegen beginnen te barricaderen met betonblokken, zodat doorgang niet meer mogelijk is', zegt burgemeester Joris Gaens. Het gaat volgens hem om een tiental plaatsen. Bovendien heeft de politie van Voeren naast een interventieploeg ook een coronaploeg op de baan die toeziet op de naleving van de maatregelen. Een derde ploeg, agenten van de federale politie, controleert permanent de grensovergang.

    De autosnelweg E25, die van Nederland tot Italië loopt, blijft open. 'We bekijken wat mogelijk is, maar dat behoort niet tot onze bevoegdheid', zegt Gaens. 'Wat de overgangen tussen België en Nederland betreft hebben we ons werk gedaan.'

  • Mondmaskers besteld voor cipiers

    Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft ook voor de cipiers mondmaskers besteld bij het crisiscentrum. Dat heeft hij maandag gezegd in De Ochtend op Radio 1. 'De gevangenen betekenen geen gevaar, omdat zij niet buiten kunnen komen. Maar de cipiers moeten voorzichtig zijn. We hebben mondmaskers voorradig voor interventies, maar we hebben er ook een heleboel besteld bij het crisiscentrum, zodat we ze ook zonder interventies kunnen gebruiken.'

    Er zijn eerder al coronamaatregelen genomen in gevangenissen. Bewegingen in en uit de gevangenissen worden beperkt. Zo mogen gevangenen geen bezoek meer ontvangen. Als compensatie krijgen de gedetineerden 20 euro extra belkrediet om contact te houden met familie en vrienden.

  • Aantal besmettingen en doden in Duitsland neemt fors toe

    In Duitsland zijn in een dag 4.062 mensen met het coronavirus geregistreerd, wat het vastgestelde besmettingsaantal op 22.672 brengt. Dat heeft de Duitse gezondheidsorganisatie Robert Koch-Institut (RKI) gemeld. Zondag lag dat aantal op 18.610.

    De forse toename komt volgens het RKI doordat niet alle lokale gezondheidsautoriteiten hun cijfers in het weekend hadden ingediend. In Duitsland zijn 94 mensen aan Covid-19 gestorven. Op een dag tijd zijn er 39 bijgekomen. De aan België grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen blijft met 5.615 de meest getroffen deelstaat, gevolgd door Beieren (4.892 gevallen) en Baden-Württemberg (3.811 gevallen).

    De groei van het aantal coronabesmettingen is volgens het RKI wel licht aan het afnemen. Of de trend doorzet, is nog niet zeker. De regering kondigde zondag verdere stappen aan, zoals een contactverbod. Buiten mogen hooguit twee mensen bij elkaar zijn, gezinnen en andere huishoudens uitgezonderd.

  • Hongkong bant alle niet-inwoners

    Hongkong weert vanaf woensdag twee weken alle niet-inwoners van zijn grondgebied. Dat heeft regeringsleider Carrie Lam maandag gezegd. 'Vanaf 25 maart middernacht krijgen alle personen die niet in Hongkong wonen en met het vliegtuig vanuit het buitenland aankomen geen toelating meer de stad te betreden', zei Lam. 

    Hongkong leek goed op weg de coronapandemie te overwinnen, maar het ziet de jongste dagen een nieuwe stijging van het aantal besmettingen, vooral onder mensen die uit het buitenland naar Hongkong reizen.

    Het semi-autonome Chinese gebied legt ook het openbaar vervoer van en naar de luchthaven stil en zal wie zich niet aan de regels houdt strenger bestraffen. Voorts mogen bars en restaurants geen alcohol schenken. Volgens Lam is de reden eenvoudig: 'Mensen hebben de neiging intiem te worden als ze gedronken hebben.'

  • 'You are not Will Smith in I Am Legend. Go home.'

    Italiaanse burgemeesters van onder meer Bari, Messina en Lucera halen alles uit de kast om overtreders van de lockdown te overtuigen dat ze thuis moeten blijven. 'We sturen de politie. Met vlammenwerpers.'

  • Canada en Australië gaan niet naar Olympische Spelen

    Het Internationaal Olympisch Comité is niet van plan de Olympische Spelen te annuleren. Toch heeft Canada als eerste land besloten in augustus geen atleten te sturen naar Tokio als de Spelen doorgaan. 

    'Het Canadese Olympische (COC) en Paralympische Comité (CPC) vragen aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) om de Spelen een jaar uit te stellen', klinkt het in de mededeling. De beslissing wordt gesteund door de atletencommissies, nationale sportinstanties en de Canadese overheid.

    De internationale druk om de Spelen met een jaar uit te stellen neemt dag na dag toe. IOC-voorzitter Thomas Bach wilde zondag de knoop nog niet doorhakken, maar beloofde wel een beslissing binnen de vier weken. De Japanse premier Shinzo Abe gaf maandag aan dat hij uitstel mogelijk acht. 

    Het Australische Olympische Comité riep zijn atleten op zich voor te bereiden op de Spelen in 2021. 'Voor ons is het duidelijk dat ze niet in juli 2020 kunnen plaatsvinden', verklaarde delegatieleider Ian Chesterman.

  • Goffin: 'Niet alle Belgen in het buitenland kunnen terugkeren'

    Het zal in sommige gevallen moeilijk zijn mensen die in het buitenland vastzitten naar ons land terug te halen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) maandag gezegd in 'De ochtend' op Radio 1. 'We moeten daar eerlijk in zijn', zei hij.

    Momenteel bevinden zich zo'n 30.000 Belgen in het buitenland. Uit sommige landen, zoals Marokko, Tunesië en Senegal, zijn al Belgen gerepatrieerd. Deze week staan vluchten gepland uit de Canarische Eilanden en Dakar. 

    Voor andere Belgen wordt het moeilijk een oplossing te vinden, zei Goffin. Hij raadt hen aan zich in te schrijven op de site van Buitenlandse Zaken en contact op te nemen met de lokale Belgische ambassade. 

  • Verenigde Arabische Emiraten houden alle vluchten aan de grond

    De coronacrisis laat zich nu ook voelen op een van 's werelds meest gebruikte overstapluchthavens. In Dubai vliegen geen vliegtuigen meer, nadat de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten heeft beslist alle passagiersvluchten van en naar het land te verbieden voor een periode van twee weken.

    Het verbod gaat in vanaf woensdagochtend en treft de luchtvaartmaatschappijen Emirates in de luchthaven van Dubai en Etihad in die van Abu Dhabi, naast twee kleinere lagekostenmaatschappijen. Samen houden ze een vloot van zowat 460 toestellen aan de grond. Emirates, veruit de grootste van de vier maatschappijen, vliegt in normale omstandigheden naar 159 bestemmingen wereldwijd en maakt zo van Dubai de op twee na drukste luchthaven ter wereld met jaarlijks bijna 90 miljoen passagiers.

  • Aantal besmettingen en doden per dag daalt licht

    Sinds het coronavirus in China opdook, zijn wereldwijd al meer dan 340.000 mensen besmet. Dat blijkt uit de meest recente cijfers maandag. 

    Opmerkelijk: voor het eerst in bijna twee weken valt het aantal besmettingen en doden per dag licht terug. 

  • 'Banken moeten extra kredieten geven, in hun eigen belang'

    De regering, de Nationale Bank en de banken zijn het zondag eens geraakt over een tijdelijk betalingsuitstel voor gezinnen en bedrijven die door de coronacrisis hun schuldverplichtingen niet kunnen nakomen.

    Er komt ook een waarborgregeling van 50 miljard euro voor nieuwe kredieten - overbruggingskredieten om bedrijven en zelfstandigen door de crisis te helpen - waarbij de banken de eerste schok opvangen en de overheid in tweede lijn garant staat.

    De banken moeten dit ook doen in hun eigen belang. Als de Belgische economie kapseist, gaan ze mee kopje onder.

    De Tijd-commentator Stefaan Michielsen stelt dat het opendraaien van de kredietkraan absoluut nodig is om deze crisis te lijf te gaan. De banken moeten dit ook doen in hun eigen belang. 'Als de coronacrisis de Belgische economie helemaal op de klippen doet lopen, dreigen de banken mee ten onder gegaan.'

    De kans dat de banken hier zonder een schrammetje uitkomen, is nihil. Al hebben ze voldoende ruime kapitaalbuffers om de schok op te vangen. KBC-topman Johan Thijs, ook voorzitter van de bankenfederatie Febelfin, meent dat de banksector dit kan dragen.

  • Picanol legt productie stil

    Weefgetouwenproducent Picanol meldt dat het zijn fabriek in Ieper grotendeels en voor 'enige tijd' stillegt. 

    Enkel de onderdelen en leveringen die nodig zijn voor klantenservice en cruciale productieketens. 

    Het bedrijf kan nog geen indicatie geven van de financiële impact van de productieonderbreking. 

    Picanol is niet het eerste bedrijf dat zijn productie staakt. Eind vorige week stuurden Melexis, Balta en Aperam hetzelfde bericht uit. 

  • Tiense Suiker gaat ontsmettende gel produceren

    De suikerraffinaderij Tiense Suiker schakelt over op de productie van desinfecterende gel. Dat zei directeur Jan Ingels in 'De ochtend' op Radio 1. 'We produceren ethanol, wat ook een soort alcohol is. Die is zeer zuiver, tot 96 procent, waardoor we er desinfecterende gel van kunnen maken.'

    Vanaf vandaag wil het bedrijf 2.000 liter desinfecterende gel bottelen. Die capaciteit kan nog worden opgedreven. Het bedrijf wil de gel gratis leveren aan ziekenhuizen en rusthuizen in de regio Tienen en overlegt daarover met de overheid. 

    De suikerfabriek draait intussen op volle toeren. Volgens Ingels werken de 500 medewerkers van het bedrijf dag en nacht om aan de hoge vraag naar suiker te voldoen. 'De vraag is verdubbeld. Wij proberen daarop in te spelen, zodat er geen lege rekken in de winkels zijn.'

    Het farmabedrijf Janssen Pharmaceutica en de jeneverstoker Filliers kondigden dit weekend ook al aan dat ze ontsmettende handgel gaan produceren, om het tekort in de Belgische ziekenhuizen op te vangen.

  • China test vaccin op honderdtal vrijwilligers

    China is begonnen met een eerste klinische proef om een vaccin tegen het coronavirus te testen. Meerdere landen zoeken in sneltempo naar een middel tegen Covid-19.

    De 108 vrijwilligers, die verdeeld zijn in drie groepen, hebben vrijdag een eerste injectie gekregen, meldt de Engelstalige Chinese krant Global Times. Het gaat om vrijwilligers tussen de 18 en 60 jaar, allemaal uit de stad Wuhan, waar het virus uitbrak. Ze worden zes maanden lang gevolgd.

    In de VS wordt een vaccin getest op 45 volwassenen in Seattle.

    Het is naar schatting nog 12 tot 18 maanden wachten tot een vaccin te koop is bij de apotheker.

  • Airbus herneemt productie en hamstert cash

    De Europese vliegtuigbouwer Airbus start zijn productie in Frankrijk en Spanje gedeeltelijk terug op. De fabrieken lagen sinds dinsdag volledig stil.

    Tijdens de opschorting van de activiteiten heeft het bedrijf maatregelen genomen om de gezondheid en veiligheid van de werknemers te garanderen. Ten einde de continuïteit van de activiteiten te verzekeren. 

    Dividend geschrapt

    Airbus grijpt ook financieel in. Het dividend, goed voor een uitkering van 1,4 miljard euro, wordt op zak gehouden. Ook de stortingen aan het pensioenfonds worden opgeschort. Daarnaast spreekt de vliegtuigbouwer een kredietlijn van 15 miljard euro aan, wat de totale kaspositie op zowat 30 miljard euro brengt.

    Airbus, dat in België heel wat toeleveranciers telt, kampt met een ongeziene crisis. Hoe ongezien, illustreerde maandag Singapore Airlines. Die belangrijke Airbus-klant schrapt tot eind april 96 procent (!) van de capaciteit. De luchtvaartmaatschappij onderzoekt kostenreducties door geplande bestellingen uit te stellen en salarissen van het management te verlagen. De directie zegt zoveel mogelijk van de 26.000 arbeidsplaatsen te willen behouden.

    Het aandeel van Airbus kelderde bij de opening van de Parijse beurs 12 procent. 

  • Beterschap in Zuid-Korea en China

    In China en Zuid-Korea lijkt de piek van de corona-uitbraak voorbij. In China zijn voor de vierde dag op rij geen lokale besmettingen vastgesteld. Er waren wel 39 nieuwe gevallen bij mensen die uit het buitenland kwamen. Sinds de uitbraak van het virus in december vorig jaar zijn in China 81.093 mensen besmet en kwamen er 3.270 mensen om. 

    64
    Besmettingen
    De voorbije 24 uur kwamen er in Zuid-Korea 64 besmettingen bij, het laagste aantal in een maand.

    Zuid-Korea meldt maandag het laagste aantal besmettingen in een maand tijd. De voorbije 24 uur kwamen er 64 nieuwe besmettingen bij, wat het totaal op 8.961 brengt. Het land telt 111 sterfgevallen door het coronavirus.

  • Vanaf vandaag veel minder treinen

    Vandaag gaat de 'treindienst van nationaal belang' van start. Dat impliceert vooral 's avonds veel minder treinen. 

    Het aangepaste aanbod is vooral gericht op essentiële verplaatsingen, dus op mensen die de trein moeten nemen. Er rijden een, twee IC-treinen per uur, en twee, drie L- en S-treinen per uur tijdens de spitsuren. De meeste P-treinen (piekuurtreinen) rijden niet meer.

    's Avonds rijden er weinig treinen. De meeste L- en S-treinen vanaf 20 uur en IC-treinen vanaf 21 uur zijn geschrapt.

    NMBS en Infrabel beloven dat er met de nieuwe dienstregeling genoeg plaats is op de treinen voor 'social distancing'. De voorbije dagen was gemiddeld maar 8 tot 10 procent van de zitjes bezet.

  • PVDA wil coronataks voor multimiljonairs

    De PVDA stelt voor om een uitzonderlijke coronataks te heffen op vermogens van meer dan 3 miljoen euro.

    Daarmee wil de partij de uitkeringen voor economische werkloosheid verhogen en het inkomen garanderen van alle werknemers die door de crisis getroffen worden.

    Een eenmalige belasting van 5 procent op de vermogens van de allerrijksten in ons land kan 15 miljard euro vrijmaken.

    Peter Mertens
    Voorzitter van de PVDA

    'In tijden van crisis stellen de kwesties van verdeling en herverdeling zich des te scherper. Aan de ene kant komt het inkomen van honderdduizenden gezinnen in gedrang. Aan de andere kant is massa's geld geparkeerd bij een handvol multimiljonairs. Een eenmalige belasting van 5 procent op de vermogens van de allerrijksten in ons land kan 15 miljard euro vrijmaken. Daarmee kunnen we de uitkeringen voor economische werkloosheid verhogen en het inkomen garanderen van alle werknemers die door de crisis getroffen worden', zegt partijvoorzitter Peter Mertens.

    'Een kleine laag van de bevolking is de voorbije jaren veel rijker geworden door het werk van miljoenen werknemers. 2 procent van de bevolking heeft een totaal vermogen van 663 miljard euro. Het is niet meer dan normaal dat we hen in tijden van crisis om een kleine solidariteitsbijdrage vragen', vindt Mertens. 

  • Vrees voor 10.000 besmettingen in New York City

    In New York City blijft het aantal coronavirusinfecties sterk stijgen. 'We staan op de grens van 10.000 gevallen', zei burgemeester Bill de Blasio zondag.

    Ongeveer een derde van alle coronagevallen in de VS is vastgesteld in New York City, de grootste stad van het land met iets minder dan negen miljoen inwoners.

    Volgens de Johns Hopkins University steeg het aantal besmette mensen in de zwaar getroffen staat New York (19 miljoen inwoners) zondagavond tot iets minder dan 15.800. Daar kwamen al 117 mensen om het leven. Het aantal gevallen steeg de voorbije dagen opvallend omdat meer tests worden uitgevoerd. 

    Sinds vrijdag geldt in de staat New York een uitgaansverbod. De meeste bedrijven moeten hun werknemers laten thuiswerken en scholen, musea, bioscopen en vele winkels zijn al dagen gesloten. 

    ©REUTERS

  • 6 miljoen mondmaskers geland in Luik

    Een vliegtuig met 6 miljoen chirurgische mondmaskers uit China is maandagochtend om 6.22 uur op de luchthaven van Luik-Bierset geland. Dat heeft de woordvoerder van de luchthaven, Christian Delcourt, bevestigd.

    De lading bestaat uit 6 miljoen chirurgische mondmaskers en 147.000 maskers van het type FFP2, zodat België een grotere voorraad heeft om de pandemie van Covid-19 het hoofd te bieden.

    De maskers zijn een aanvulling op de 5 miljoen mondmaskers die in de nacht van donderdag op vrijdag gearriveerd zijn. Het gros (zo'n 5 miljoen) is voor Vlaanderen bestemd. Ze worden verdeeld over het verzorgend personeel.

    Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is tevreden over de levering. 'Ze laat ons toe te leveren aan de professionelen van de gezondheidszorg, zodat we aan de mensen die in de eerste lijn staan de nodige bescherming bieden.' 

  • Nieuw pakket steunmaatregelen

    De federale regering kondigde gisteren nieuwe steunmaatregelen aan. Een overzicht:

    • Niet-financiële bedrijven, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en zelfstandigen krijgen zonder kosten betalingsuitstel tot 30 september als ze op 1 februari geen betalingsachterstand hadden of op 29 februari een betalingsachterstand hadden van minder dan 30 dagen. Een bedrijf op de vier kan de coronaschok niet aan als er twee maanden geen inkomsten zijn, blijkt uit een studie van de bedrijfsdata-expert Graydon.

    • Ook particulieren met een hypothecaire lening krijgen zonder kosten betalingsuitstel tot 30 september. Dat uitstel geldt zowel voor kapitaalaflossingen als rentebetalingen. Het betalingsuitstel voor bedrijven en gezinnen wordt niet automatisch toegekend. Kredietnemers moeten aantonen dat ze in nood zijn door het coronavirus en betalingsuitstel vragen aan hun bank.

    • De regering staat voor 50 miljard euro garant bij nieuwe kredieten die de banken verstrekken aan levensvatbare niet-financiële ondernemingen, kmo's en zelfstandigen. Alleen ontleners die geen betalingsachterstand hadden op 1 februari of op 29 februari een betalingsachterstand hadden van minder dan 30 dagen komen in aanmerking.

    Lees ook de interviews met Febelfin-voorzitter Johan Thijs en minister van Financiën Alexander De Croo

    Een lege Nieuwstraat in Brussel. ©Photo News

  • Belangrijkste nieuws van zondag

    • In ons land hebben de overheid en de banken een akkoord bereikt om betalingsuitstel toe te kennen op sommige bedrijfskredieten en woonkredieten. De regering stelt ook 50 miljard ter beschikking voor de garantie van nieuwe bankkredieten.

    • Er zijn 1.380 mensen opgenomen in onze ziekenhuizen, van wie er 290 op intensieve zorg liggen. 75 mensen zijn overleden door het coronavirus.

    • Het aantal bedden op de afdeling intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen stijgt van 1.891 naar 2.650. 'Omdat we twee weken geleden de noodplannen in gang hebben gezet, zijn al onze ziekenhuizen er tot nu in geslaagd 759 bedden bij te maken en er blijven er bijkomen', zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

    • De Duitse bondskanselier Angela Merkel is in quarantaine gegaan, melden Duitse media. Ze had contact met een arts die besmet blijkt met het coronavirus. Ze koos vrijwillig voor de afzondering. 

    • In Italië zijn 5.476 mensen overleden door het coronavirus. Zondag stierven 651 mensen.
  • Washington bikkelt over stimulusplan

    Een verhoopt stimulusplan van 1.800 miljard dollar - het grootste ooit in de geschiedenis van de Verenigde Staten - verzandde zondagavond in de Senaat. Er waren 60 senatoren nodig om het plan snel door te wuiven, maar een eerste stemming resulteerde in een patstelling: 47 stemmen voor, 47 tegen.

    Een zware tegenslag na drie dagen intensief - en vaak noodzakelijk afstandelijk - onderhandelen tussen senatoren en de regering-Trump. De Republikeinen zijn de facto door het coronavirus hun meerderheid - 53 zitjes op 100 - kwijt: Rand Paul liet op Twitter weten dat hij besmet is met het virus en twee andere senatoren hebben zichzelf uit voorzorg thuis in quarantaine gezet. 

  • Honderden dagjestoeristen en tweedeverblijvers beboet

    Ondanks het verbod op niet-essentiële verplaatsingen zakten afgelopen weekend mensen zonder geldige reden af naar de kust.

    In Oostende, Blankenberge en de regio Westkust werden telkens een honderdtal pv's opgesteld. 'We geven geen waarschuwingen meer. Iedereen die hier niet moet zijn, krijgt een boete', vertelt persverantwoordelijke Ine Deburchgraeve van politiezone Westkust.  

    Opvallend is dat zondag een op de drie gecontroleerde treinreizigers geen geldige reden had om naar de kust af te zakken. 'Sommigen snappen het echt niet. Zo vertelde iemand dat hij een bromfiets kwam oppikken die hij via tweedehands.be had gekocht.' 

    Door een aangespoeld zeehondje was er even een grote volkstoeloop op het strand. 'Maar gelukkig konden we een beroep doen op de brandweer om de mensen weg te houden, zodat onze 'coronaploegen' de controles konden verderzetten.'

    De komende dagen zal de politie blijven controleren en patrouilleren, in sommige zones komt er versterking. 

    De politie kijkt streng na op de naleving van de genomen coronamaatregelen. ©Photo News

  • Herlees het nieuws van zondag

    Voor een overzicht van al het coronanieuws van zondag 22 maart kunt u hier terecht

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.