Wat doen andere Europese landen?

Lege straten in Turijn. Italië is nog altijd volledig in quarantaine. ©REUTERS

In de nacht van vrijdag op zaterdag valt het leven in België stil in een poging het coronavirus een stap voor te blijven. Ook andere Europese landen proberen het virus in te dijken. Een overzicht.

Scholen en crèches

In heel Europa moeten scholen en crèches de deuren sluiten om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Onder meer Italië, Spanje, Portugal, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, Noorwegen en Ierland voerden de maatregel in. In andere landen, waaronder Duitsland, gaan scholen in bepaalde regio's dicht.

Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk houden hun scholen voorlopig open. De Nederlandse premier Mark Rutte noemt een sluiting contraproductief omdat ouders die in de zorg werken dan thuis moeten blijven om voor hun kinderen te zorgen. De Britse premier Boris Johnson vindt het dan weer te vroeg om de scholen te sluiten omdat de piek van de uitbraak volgens hem nog veraf is.

Grenzen

Sommige Europese landen weigeren nog langer buitenlanders op hun grondgebied toe te laten. Onder meer Tsjechië en Slovakije doen hun grondgebied op slot. Andere landen, zoals Nederland en Oostenrijk, zetten alle vluchten van of naar risicovolle regio's stop.

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen noemde die verboden vrijdag 'ondoeltreffend'. 'Ze verstoren het leven van de mensen en de grensoverschrijdende handel', klonk het. Medische controles aan de grenzen moeten volgens haar wel kunnen. Onder meer Duitsland, Estland en Oostenrijk voerden die al in.

Verkiezingen

Frankrijk is vast van plan om de gemeenteraadsverkiezingen van zondag en 22 maart te laten doorgaan. Het land voert wel extra veiligheidsmaatregelen in. Kiezers moeten afstand houden van elkaar en de gordijntjes blijven open, zodat de kiezers ze niet moeten vastnemen.

Het Verenigd Koninkrijk gooit het over een andere boeg en stelt de lokale verkiezingen van mei uit tot de herfst. Volgens de regering vallen ze anders samen met de piek van de corona-epidemie. 

Noodtoestand

Meerdere landen riepen de noodtoestand uit om het virus de baas te kunnen. Daardoor krijgt de overheid extra bevoegdheden om meer geld uit te geven of sneller in te grijpen in bepaalde situaties. Spanje, Portugal, Hongarije, Bulgarije en de Baltische staten beriepen zich al op de maatregel.

Quarantaine

Naast Italië, dat momenteel volledig in quarantaine is, besloten sommige landen delen van hun grondgebied van de buitenwereld af te sluiten. Oostenrijk heeft een vijftal gemeenten in de regio Tirol geïsoleerd. Spanje plaatste een reeks gemeenten in Catalonië in quarantaine.

Economische steunmaatregelen

Steeds meer landen nemen ook maatregelen om de economische gevolgen van de corona-uitbraak te beperken. Onder meer de Duitse regering haalt de bazooka boven en belooft de Duitse bedrijven 'ongelimiteerde steun'. Om te beginnen ligt er 550 miljard euro klaar om bedrijven die door de coronacrisis worden geraakt te helpen.

De Britse regering heeft een oorlogskas van 30 miljard pond (zo'n 34 miljard euro) paraat. Dat geld moet de gezondheidszorg, de Britse werknemers en de bedrijven helpen het hoofd boven water te houden.

De Franse regering voerde een tijdelijke werkloosheid in. De overheid betaalt de uitkeringen van wie thuis moet blijven en wil ook zelfstandigen beschermen. Bedrijven krijgen voorts uitstel van betaling voor sociale bijdragen en belastingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie