Wat doen onze buurlanden tegen het coronavirus?

In Nederland is onder meer het Rijksmuseum in Amsterdam gesloten. ©REUTERS

In de nacht van vrijdag op zaterdag valt het leven in België stil in een poging het coronavirus een stap voor te blijven. Hoe pakken onze buurlanden het aan?

Nederland

Nederland heeft donderdag nieuwe maatregelen ingevoerd omdat 'het niet exact meer grip heeft op wat zich afspeelt', dixit premier Mark Rutte. Tien mensen zijn aan het virus gestorven en het aantal besmettingen is in één dag tijd met 190 gevallen gestegen tot 804. De regering schakelde een versnelling hoger omdat ze niet langer kan achterhalen wat de bron van de nieuwe besmettingen is en omdat de ziekenhuizen onder druk komen.

Alle Nederlanders met een verkoudheid, hoest, keelpijn of koorts moeten thuisblijven en sociaal contact vermijden. Tot het einde van de maand worden alle evenementen met meer dan 100 deelnemers afgelast. Het gaat niet alleen om sportwedstrijden, voorstellingen of tentoonstellingen, maar ook om alle bijeenkomsten voor het werk. Werknemers moeten zoveel mogelijk thuiswerken of hun werktijden spreiden. Alleen wie in de zorg werkt, wordt op het werk verwacht.

Vanaf vrijdagavond 18 uur weert Nederland voorts alle passagiersvluchten uit China, Iran, Zuid-Korea en Italië. De maatregel geldt voor twee weken en kan worden uitgebreid tot andere landen. 

Scholen en crèches blijven voorlopig open. Volgens Rutte vinden daar tot nu toe weinig besmettingen plaats. Bovendien vreest hij dat een sluiting grote maatschappelijke gevolgen heeft omdat ouders die in de zorg werken dan niet meer naar hun werk kunnen. Universiteiten en hogescholen wordt gevraagd hun hoorcolleges online te geven.

Frankrijk

In Frankrijk zijn volgens de officiële cijfers 2.876 mensen met het coronavirus besmet en zijn er 61 mensen aan gestorven. De jongste 24 uur kwamen er bijna 600 nieuwe gevallen bij. Vanaf maandag gaan crèches, scholen en universiteiten dicht. ‘Kinderen lijken het virus het snelst te verspreiden, ook al vertonen ze zelf geen symptomen’, zei president Emmanuel Macron donderdagavond.

Grote evenementen en het voetbal zijn geannuleerd en werknemers moeten zoveel mogelijk thuiswerken. Het openbaar vervoer blijft wel rijden. Ook de lokale verkiezingen van zondag gaan gewoon door, al worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. 

De regering erkent dat de epidemie grote economische gevolgen kan hebben. 'Ik ben me er goed van bewust dat de horeca, het toerisme en de cultuursector lijden. We gaan er alles aan doen om hen te beschermen', zei Macron. Hij voert daarom tijdelijke werkloosheid in. De overheid betaalt de uitkeringen van wie thuis moet blijven en wil ook zelfstandigen beschermen. Bedrijven krijgen voorts uitstel van betaling voor sociale bijdragen en belastingen.

Van het medisch en verplegend personeel wordt een extra inspanning verwacht. Ze worden massaal gemobiliseerd en ook studenten en jonggepensioneerden worden opgeroepen om te helpen. Niet-essentiële operaties worden uitgesteld.

Duitsland

De cijfers over het aantal Duitse besmettingen lopen uiteen van 2.400 tot bijna 2.800. Volgens het Robert Koch-Institut, dat de statistieken bijhoudt, vielen er drie doden, maar de media melden vijf of zes sterfgevallen. 

'Dit is voor ons een volkomen nieuwe uitdaging', zei bondskanselier Angela Merkel donderdag. Eerder waarschuwde ze al dat 60 tot 70 procent van de bevolking besmet kan raken.

Door de Duitse staatsstructuur ligt de verantwoordelijkheid om maatregelen door te voeren vooral bij de deelstaten. De federale overheid kan enkel adviezen geven. Merkel raadde donderdag aan alle onnodige bijeenkomsten te mijden, vooral die met meer dan 1.000 deelnemers. Ze liet ook verstaan dat het sluiten van de scholen een optie was, maar dat de deelstaten dat moeten beslissen.

Steeds meer deelstaten besloten daarop de scholen en kinderdagverblijven effectief te sluiten. Zeker tien van de zestien deelstaten doen vanaf maandag de schooldeuren toe. Sommige deelstaten nemen ook andere maatregelen. Zo legde Beieren het bezoek aan bejaardentehuizen en in de ziekenhuizen aan banden.

Om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken haalt de Duitse regering de bazooka boven. Ze belooft de Duitse bedrijven 'ongelimiteerde steun'. Om te beginnen ligt er 550 miljard euro klaar om bedrijven die door de coronacrisis worden geraakt te helpen.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk telde 590 bevestigde besmettingen en tien doden, maar in tegenstelling tot de andere Europese landen wil het voorlopig geen verregaande maatregelen nemen. De wetenschappelijke experts die de regering adviseren, geloven dat een te vroege isolatie van de bevolking een tegenovergesteld effect heeft. Volgens premier Boris Johnson komt de piek van de uitbraak er pas over 10 tot 14 weken.

In een toespraak donderdag noemde Johnson de epidemie wel 'de ergste openbare gezondheidscrisis van deze generatie'. Hij vroeg mensen die zich ziek voelen een week thuis in quarantaine te gaan, raadde schoolreizen naar het buitenland af en vroeg mensen boven 70 niet op cruise te gaan.

Andere maatregelen, zoals een verbod op evenementen of het sluiten van de scholen, zijn voorlopig niet aan de orde. De Premier League legt de voetbalcompetitie wel stil tot 3 april. Ook de lokale verkiezingen van mei zijn uitgesteld tot de herfst.

Bij de voorstelling van haar begroting woensdag had de regering al aangekondigd 30 miljard pond (zo'n 34 miljard euro) vrij te maken in de strijd tegen het coronavirus. Dat geld moet de gezondheidszorg, de Britse werknemers en de bedrijven helpen het hoofd boven water te houden.

Luxemburg

Luxemburg telt voorlopig 26 coronabesmettingen. Vanaf maandag tot eind maart sluit het land de scholen, kinderdagverblijven en andere kinderopvang. De universiteit schakelt over op e-learning.

Voorts zijn evenementen in de buitenlucht van meer dan 500 deelnemers verboden. Ook bezoeken aan bejaardentehuizen, verzorgingscentra en ziekenhuizen zijn in principe niet meer toegelaten, al zijn er uitzonderingen mogelijk. Werknemers moeten zoveel mogelijk van thuis werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie