1. Dossiers
 2. Coronavirus
live

'We moeten snel handelen om een pandemie te vermijden'

Na zeven doden door het coronavirus is het in Italië alle hens aan dek. Ook de rest van Europa zet zich schrap. 118 Belgische reizigers mogen hun hotel op het Canarische eiland Tenerife niet verlaten.
 • Coronavirus bemoeilijkt verkoop autotak Recticel

  De Degroof Petercam-analiste Nathalie Debruyne denkt dat het coronavirus de verkoop van de autotak van Recticel bemoeilijkt.

  Debruyne zette dinsdag het 'kopen'-advies van Recticel REC-3,11% om in een ‘houden’-advies. Verder zakt het koersdoel van 9,9 naar 8,2 euro. Debruyne denkt dat de schuimrubberfabrikant de verkoop van de autotak (interieurbekleding) opnieuw zal uitstellen. 

 • Al 10 doden in Italië

  Dinsdagavond zijn nog 3 mensen overleden aan het coronavirus, wat de totale Italiaanse teller op 10 doden brengt.

  De laatste drie overledenen zijn tachtigers uit de regio Lombardije, zegt Angelo Borelli, hoofd van de civiele beschermingsdienst.

  In totaal zijn 322 personen besmet.

 • TUI draait op voor kosten van reizigers

  'Reizigers die vandaag of morgen een verblijf hadden geboekt in het hotel dat in quarantaine geplaatst is door het coronavirus, moeten een ander hotel of andere bestemming kiezen. TUI compenseert de extra kosten', zegt woordvoerder Piet Demeyere.

  'Voor TUI-reizigers die richting Tenerife komen, maar niet zouden overnachten in het bewuste hotel, verandert er niets.'

  Demeyere voegt er nog aan toe dat er weinig betrouwbare informatie uit Tenerife komt. 'De groep TUI heeft het beheer over deze situatie overgenomen. Ze willen vermijden dat woordvoerders in verschillende landen verschillende verhalen vertellen en de communicatie centraliseren.'

 • Bel20 kleurt voor de tweede dag op rij volledig rood

  In Brussel eindigde de Bel20 2,28 procent lager. De gevolgen van het coronavirus laten zich duidelijk voelen op de twintig aandelen van de sterindex. Voor de tweede dag op rij kleurde de Bel20 volledig rood.

  2,28 procent
  Bel20 opnieuw in het rood
  De Bel20 eindigde dinsdag 2,28 procent lager.

  Maandag had de Bel20 3,94 procent verloren tot 3.828,40 punten, het grootste verlies sinds het brexitreferendum in 2016.

  De Europese beurzen zijn dinsdag opnieuw met forse verliezen geëindigd, meestal rond de 2 procent. Dinsdag leken de Europese beurzen zich te herstellen, maar al snel kwamen de minnetjes weer te voorschijn. Ook op Wall Street was er dinsdag eerst een licht herstel, maar in de loop van de dag bleek dat te voorbarig te zijn.

 • WGO: 'We moeten snel handelen om een pandemie te vermijden.'

  Bruce Aylward, een topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), drukte voor het oog van de aanwezige wereldpers zijn bezorgdheid uit.

  'Het virus is een razendsnel escalerende epidemie, dat we snel moeten aanpakken om een pandemie te vermijden', zegt Aylward.

  Volgens de assistent-generaal moeten alle landen, ook die waar nog geen besmettingen vastgesteld zijn, zich voorbereiden. 'Landen moeten hun mindset veranderen om zich op een corona-uitbraak te kunnen voorbereiden.'

  Volgens de WGO zijn 50.000 mensen in China aan het herstellen van het virus. 'China weet hoe mensen in leven te houden', zegt Aylward. 'De Chinese autoriteiten bereiden zich voor om het virus nog geruime tijd de baas te kunnen, misschien zelfs totdat een vaccin is gevonden.'

 • Ook Sunweb heeft Belgische klanten in hotel

  Behalve Corendon en TUI heeft ook Sunweb twee Belgische reizigers die verblijven in het hotel dat in lockdown is op Tenerife. Dat brengt het totaal op 118 Belgen, die in quarantaine moesten nadat bekend raakte dat een Italiaanse hotelgast besmet was met het coronavirus. 

  Er zijn een honderdtal Belgische Sunweb-klanten in Tenerife op dit moment. Twee ervan bevinden zich in het bewuste hotel.
  Tim Van Den Bergh
  Woordvoerder Sunweb

 • Wall Street opnieuw in het rood

  Na een uurtje handel gaan de Amerikaanse beurzen weer in verliesmodus. Een lichter dan verwachte stijging van het Amerikaanse consumentenvertrouwen gooit olie op het coronavuur. 

  De aandeelbeurzen in New York waren dinsdag met kleine winsten aan de handel begonnen. Daarmee toonden ze iets van herstel na de forse verliezen van maandag. De Dow Jones stond kort na de openingsbel 0,4 procent hoger op 28.044 punten. De S&P 500 won 0,3 procent tot 3.234 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,5 procent bij tot 9.271 punten.

  De drie belangrijkste graadmeters sloten maandag diep in het rood af door zorgen over het coronavirus. Na de uitbraak van het coronavirus in Italië houden beleggers berichten over nieuwe besmettingen angstvallig in de gaten.

  Volg de laatste ontwikkelingen op de beurzen op markten live.

 • Eerste besmetting in Zwitserland

  Het coronavirus COVID19 heeft nu ook Zwitserland bereikt.

  Het virus is geconstateerd bij een 70-jarige man uit het zuidelijke kanton Ticino, aan de Italiaanse grens. Hij zou het virus hebben opgelopen op een bijeenkomst in Milaan half februari.

  De minister van Gezondheid, Alain Berset, maakt zich sterk dat Zwitserland goed is voorbereid. Zwitserland plant voorlopig geen reisbeperkingen, maar volgt de toestand nauwgezet op.

 • Coronavirus bereikt Spaanse vasteland

  In de Spaanse regio Catalonië is een eerste besmetting opgedoken. Dat meldt de krant La Vanguardia. Met het nieuwe geval heeft het virus het Spaanse vasteland bereikt.

  In totaal gaat het om de vierde besmetting in Spanje. Eerder raakten drie toeristen uit Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk besmet op de Canarische Eilanden en Mallorca.

  In het 'H10 Costa Adeje Palace Hotel', waar 118 Belgen in quarantaine zitten, raakte bekend dat ook de vrouw van de Italiaanse arts drager is van het virus.

 • Iraanse viceminister van Volksgezondheid zelf besmet

  De Iraanse viceminister van Volksgezondheid Iraj Harirchi heeft zelf het coronavirus onder de leden. Dat maakte zijn departement dinsdag bekend.

  Harirchi bevestigde het nieuws in een video en probeerde het meteen te bagatelliseren. 'Ik ben sinds gisteren ook een coroner', zei hij. Naar eigen zeggen verkeert hij in goede gezondheid en zal Iran de epidemie in enkele weken de baas kunnen.

  Harirchi geldt als de coronaman van de Iraanse regering en is belast met alles wat met het virus te maken heeft. Hij testte maandag positief, slechts enkele uren nadat hij een persconferentie over de uitbraak in zijn land had gegeven. Op beelden die op sociale media circuleren, is te zien hoe hij hevig zweette en ongemakkelijk heen en weer schuifelde.

  Iran is de dodelijkste broeihaard van het nieuwe coronavirus buiten China. Officieel zijn er tot nu toe 95 besmettingen vastgesteld en vielen er 15 doden, maar het lijkt erop dat die cijfers een onderschatting zijn.

  Experts vrezen dat de situatie er uit de hand kan lopen. De grenzen tussen Iran en zijn buurlanden zijn erg poreus. In combinatie met de zwakke overheden en gezondheidssystemen in de regio kan dat de uitbraak doen ontsporen.

 • UPDATE: Coronavirus verspreidt zich verder

  China:

  • Wereldwijd zijn ruim 2.700 mensen aan het virus overleden, van wie 2.663 in China.
  • De afgelopen 24 uur zijn 71 doden gevallen, het laagste aantal in drie weken.
  • Het aantal nieuwe besmettingen ligt dinsdag met 508 gevallen opnieuw hoger dan maandag, toen 409 infecties zijn opgetekend. In totaal zijn meer dan 77.000 mensen besmet.
  2.663
  Doden
  Het coronavirus maakte in China al 2.663 dodelijke slachtoffers.

  Zuid-Korea:

  • Zuid-Korea is na China het land met de meeste besmettingen (977). Tien Zuid-Koreanen zijn overleden.

  Iran:

  • In Iran zijn nog eens drie doden gevallen, wat de totale Iraanse teller op 15 doden brengt.
  • Een van de besmette mensen is de viceminister van Volksgezondheid Iraj Hararchi. Maandag testte de man positief, enkele uren nadat de viceminister een persconferentie over COVID19 had gegeven.
  • De Verenigde Arabische Emeraten hebben alle vluchten naar het land voor minstens een week geannuleerd.

  Italië:

  • Italië is het Europese land dat het meest geraakt is door corona. Ook in Sicilië, Toscane en Ligurië zijn dinsdag nieuwe besmettingen opgedoken. 283 mensen raakten besmet, er vielen zeven doden.
  • Volgens premier Giuseppe Conte is 'Italië een veilig land om naartoe te reizen, waarschijnlijk veel veiliger dan andere landen'.

  Kroatië:

  • In de Balkan meldt de Kroatische premier Andrej Plenkovic dat het virus er voor het eerst is opgedoken. Het zou gaan om een man die tussen 19 en 21 februari in Milaan is geweest.

  Oostenrijk:

  • In de Oostenrijkse deelstaat Tirol zijn twee gevallen bevestigd. Het gaat om twee mannen van 24 jaar uit de Italiaanse regio Lombardije.

  Japan:

  • Aan boord van het cruiseschip Diamond Princess is een vierde passagier overleden. 691 toeristen testten positief en moeten aan boord blijven.
 • Corendon: 'Veelvuldig contact gehad met de acht gasten'

  'De Spaanse autoriteiten zijn in de lead en hun instructies moeten ook worden gevolgd. Onze reisleiding heeft veelvuldig telefonisch contact met de acht hotelgasten', zegt Audrey Denkelaar, woordvoerder van Corendon.

  Een man levert mondmaskers aan het hotel dat in lockdown is.

 • President Zuid-Korea: 'Toestand is zeer ernstig'

  In totaal zijn bijna 1.000 Zuid-Koreanen besmet. De voorbije 24 uur zijn 144 bijkomende gevallen geregistreerd, tien mensen overleefden het virus niet. 

  De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in noemde de toestand 'zeer ernstig'.

  'De komende week zal cruciaal zijn, maar we zullen het virus overwinnen', zei Moon bij een bezoek aan de zwaar getroffen provincie Daegu.

 • 8
  Corendon
  De Nederlandse touroperator Corendon heeft acht klanten in het bewuste hotel. Onder hen zijn er zes Belgen.

 • Buitenlandse Zaken past reisadviezen aan

  Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadviezen voor Spanje, Zuid-Korea en Iran aangepast door de uitbraak van het coronavirus. Ons land roept ook op een Europees overleg over de reisadviezen te organiseren.

  Voorlopig worden reizen naar Spanje en de Canarische Eilanden niet afgeraden, maar Belgen moeten er wel extra waakzaam zijn.

  Voor Zuid-Korea worden alle niet-essentiële reizen naar de getroffen regio's Daegu en Cheongdo afgeraden. Reizigers die naar andere delen van het land reizen, moeten volgens het advies extra waakzaam zijn.

  Niet-noodzakelijke reizen naar Iran worden hoe dan ook afgeraden. Belgen die zich in Iran bevinden, wordt geadviseerd de stad Qom niet te bezoeken en de nodige hygiënische beschermingsmaatregelen te nemen.

 • Federale overheid heeft noodplannen klaar

  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) volgt de jongste ontwikkelingen op de voet. 'We zijn voorbereid. Het valt niet uit te sluiten dat er opnieuw een besmetting zou opduiken in ons land. Er liggen plannen en scenario's klaar die we kunnen inzetten om de volksgezondheid op ons grondgebied te garanderen', bevestigt De Block aan De Tijd.

  Er zijn drie fases voorhanden. 'Deze fases zijn samengesteld op basis van een set van maatregelen boordevol wetenschappelijke informatie. Die informatie is onder meer gebaseerd op eerdere crisissen', zegt de FOD Volksgezondheid.

  Sinds de uitbraak van het coronavirus geldt fase 1, de laagste risicofase. In deze fase probeert de federale overheid het virus zo lang mogelijk buiten België te houden. Er staan twee ziekenhuizen en een referentielaboratorium klaar dat snel kan testen of iemand besmet is.

  Als een patiënt bij een huisarts met symptomen opduikt, schakelt de overheid over op fase 2. De besmette mensen worden afgezonderd in een gespecialiseerde afdeling. Alle mensen met wie ze nauw contact hadden, worden opgelijst en onder toezicht geplaatst.

  Bij een hoog aantal besmettingen gaat de derde fase in. Grote bijeenkomsten kunnen worden afgelast of bepaalde verplaatsingen tijdelijk verboden. Indien extra capaciteit nodig is, kunnen ziekenhuisbedden worden vrijgemaakt en niet-dringende operaties uitgesteld worden.

 • 219.729
  Belgen
  De Canarische Eilanden zijn een populaire vakantiebestemming bij Belgen. Vorig jaar trokken ze 219.729 Belgische toeristen aan.

 • 'De markt is door het virus blind aan het varen'

  De Europese beurzen kunnen hun openingswinsten niet vasthouden. Het verlies komt boven op de grootste beursklap sinds juni 2016 maandag. Beleggers vrezen voor de impact van het coronavirus op de wereldwijde economische groei.

  Intussen waarschuwen bedrijven bijna dagelijks over de impact van het coronavirus. 'De markt is door het virus momenteel blind aan het varen. We weten slechts twee zaken zeker. Dat het virus wereldwijd een belangrijke impact zal hebben op de wereldeconomie. En dat het virus uiteindelijk zal verdwijnen. Wat daartussen zal gebeuren, is onmogelijk te voorspellen', zegt strateeg Peter Boockvar van Bleakley Financial Group aan Bloomberg.

 • Duizendtal hotelgasten in quarantaine

  Naast de 116 Belgische reizigers zitten in het hotel H10 Costa Adeje Palace op het Canarische eiland Tenerife nog een duizendtal andere gasten vast. Een van de hotelgasten zou met het virus besmet zijn. Het gaat om een Italiaanse arts die met zijn echtgenote op vakantie was en afkomstig is uit de Noord-Italiaanse regio waar al meer dan 200 besmettingen zijn geteld. Hij testte positief op een eerste test en een tweede moet nu uitsluitsel brengen.

  El Diario de Avisos, een krant uit Tenerife, schrijft dat de arts en zijn vrouw al een week in het hotel verbleven. De arts zou in afzondering zitten in een ziekenhuis en zijn situatie zou gunstig evolueren. Hij bezocht maandag een dokter omdat hij koorts had en zich slecht voelde.

  Als officieel bevestigd wordt dat de Italiaanse arts besmet is, is hij het derde geval van het coronavirus in Spanje. Op 31 januari en 9 februari doken al besmettingen op, maar die patiënten zijn genezen. 

 • Voorlopig blijft vliegverkeer tussen Tenerife en België overeind

  De geplande vluchten tussen de Canarische Eilanden en België blijven voorlopig doorgaan. Ook de verbinding met Italië, waar dit weekend een grote uitbraak van corona was, blijft ongewijzigd. 

  'Wij staan in continu overleg met de FOD Volksgezondheid en volgen zijn richtlijnen. Op dit moment zijn er geen bijkomende maatregelen nodig', zegt Ihsane Chioua Lekhli, de woordvoerster van Brussels Airport. Wel wordt ingezet op preventie met informatiefolders voor passagiers en het personeel.

  Wij staan in continu overleg met FOD Volksgezondheid en volgen zijn richtlijnen. Op dit moment zijn er geen bijkomende maatregelen nodig.
  Ihsane Chioua Lekhli
  woordvoerster Brussels Airport

 • Beleggen in tijden van paniek: stel uw vragen

  De beurzen duiken lager nu het coronavirus in Italië tot paniek leidt. Het is een van de thema's die aan bod komen op onze wekelijkse marktenchat, nog tot 13 uur.

 • 116 Belgen in quarantaine op Tenerife

  110 Belgische reizigers van TUI mogen hun hotel op het Canarische eiland Tenerife niet verlaten. In het hotel verbleef een Italiaan die het coronavirus zou hebben opgelopen. Uit veiligheid is het hotel in lockdown gegaan. 

  'Momenteel heeft TUI contact met de lokale autoriteiten en het management van de hotelketen om meer informatie te verkrijgen', klinkt het bij TUI.

  'Voor vakantiegangers die de komende dagen in dit hotel moeten verblijven, zal TUI al het mogelijke doen om hen zo snel mogelijk van de situatie op de hoogte te stellen en hen een alternatieve oplossing te bieden', aldus TUI.

  Ook de Nederlandse reisorganisatie Corendon heeft zes Belgische klanten die aanwezig zijn in het hotel.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud