Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) volgt de jongste ontwikkelingen op de voet. 'We zijn voorbereid. Het valt niet uit te sluiten dat er opnieuw een besmetting zou opduiken in ons land. Er liggen plannen en scenario's klaar die we kunnen inzetten om de volksgezondheid op ons grondgebied te garanderen', bevestigt De Block aan De Tijd.
Er zijn drie fases voorhanden. 'Deze fases zijn samengesteld op basis van een set van maatregelen boordevol wetenschappelijke informatie. Die informatie is onder meer gebaseerd op eerdere crisissen', zegt de FOD Volksgezondheid.
Sinds de uitbraak van het coronavirus geldt fase 1, de laagste risicofase. In deze fase probeert de federale overheid het virus zo lang mogelijk buiten België te houden. Er staan twee ziekenhuizen en een referentielaboratorium klaar dat snel kan testen of iemand besmet is.
Als een patiënt bij een huisarts met symptomen opduikt, schakelt de overheid over op fase 2. De besmette mensen worden afgezonderd in een gespecialiseerde afdeling. Alle mensen met wie ze nauw contact hadden, worden opgelijst en onder toezicht geplaatst.
Bij een hoog aantal besmettingen gaat de derde fase in. Grote bijeenkomsten kunnen worden afgelast of bepaalde verplaatsingen tijdelijk verboden. Indien extra capaciteit nodig is, kunnen ziekenhuisbedden worden vrijgemaakt en niet-dringende operaties uitgesteld worden.