Advertentie

'We slagen er stilaan in zorgsector te vrijwaren van worstcasescenario'

Steven Van Gucht, viroloog van Sciensano. ©Photo News

Nadat het aantal vastgestelde coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames voor Covid-19 al een tijd aan het dalen was, stagneert nu ook het aantal coronapatiënten op intensieve zorg.

De afgelopen zeven dagen hebben dagelijks gemiddeld 7.834 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 46 procent minder dan in de week daarvoor. Het aantal besmettingen halveert nu om de acht dagen. Als het huidige tempo kan worden aangehouden, zitten we over een maand op minder dan 1.000 besmettingen per dag.

Met gemiddeld 534 opnames per dag lag ook het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen zeven dagen een pak lager (-23%) dan de week voordien. Het aantal patiënten dat wordt opgenomen op intensieve zorg bleef wel stijgen, maar de nieuwste cijfers tonen dat ook dat aantal stagneert. Er liggen 1.470 patiënten met corona op intensieve zorg, ongeveer evenveel als de voorbije dagen.

'We hebben mogelijk de top bereikt, waardoor het aantal patiënten op intensieve zorg niet zal stijgen', zei nationaal coronabestrijder Steven Van Gucht, verbonden aan het wetenschappelijk instituut Sciensano, woensdag op een persconferentie.

Veilige zone

Van Gucht is voorzichtig positief. 'We slagen er stilaan in de zorgsector te vrijwaren van een worstcasescenario.' Dat rampenscenario is dat het aantal patiënten dat intensieve zorg nodig heeft boven de maximumcapaciteit van 2.000 personen stijgt, waardoor niet iedereen kan worden verzorgd.

De dalende cijfers zijn een gevolg van de coronamaatregelen die de overheid de voorbije weken heeft afgekondigd. De cafés en restaurants zijn dicht, net als de meeste winkels. Ook zijn er strikte regels over hoeveel mensen we mogen zien. 'We zijn de weg naar de veilige zone ingeslagen', zei Van Gucht. 'Maar de weg is nog lang. Hou dus vol.'

Meer sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen blijft wel stijgen, al neemt het groeitempo af. De voorbije zeven dagen stierven dagelijks gemiddeld 190 mensen aan covid. Dat is een stijging van 35 procent tegenover de voorgaande week.

Het hoge aantal sterfgevallen vertaalt zich in een hogere oversterfte. Daarbij wordt gemeten hoeveel mensen meer sterven dan in dezelfde periode in de voorgaande jaren. In de laatste week van oktober bedroeg de oversterfte in Vlaanderen 31 procent. In Brussel stierven 70 procent meer mensen dan normaal. In Wallonië, dat het zwaarst is getroffen in de tweede golf, is de oversterfte 94 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie