‘We weten nog niet of de Indiase variant ziekmakender is’

In het Leuvense Rega Instituut kraken viroloog Piet Maes en zijn collega's de genetische code van coronastalen. ©Kristof Vadino

‘Er zijn hints die erop wijzen dat de Indiase variant besmettelijker is, maar het is onduidelijk of hij ziekmakender is', oordeelt viroloog en mutantenspeurder Piet Maes van het Leuvense Rega Instituut.

Na de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten circuleert ook de Indiase variant van het coronavirus in ons land. Hij werd donderdag aangetroffen bij 20 van 43 Indiase verpleegkundigen die in Aalst en Leuven een opleiding volgen. Wat weten we er al over?

Is de Indiase variant besmettelijker en ziekmakender?

‘Zeker is het nog niet, maar hints wijzen erop dat de Indiase variant besmettelijker is dan het Chinese ‘oervirus’’, oordeelt viroloog Piet Maes, die als mutantenspeurder aan het Leuvense Rega Instituut een helikopterzicht heeft.

‘De Indiase variant heeft twee belangrijke mutaties in het domein waar het virus zich vasthecht aan onze cellen en zou zich zo, net als de Britse variant, makkelijker kunnen binden. Maar meer onderzoek rond de besmettelijkheid is nodig.’

Indiase data over de aanwezigheid en verspreiding van de variant ten opzichte van andere virusstammen zijn schaars. In het land, dat overspoeld wordt door een tweede coronagolf, worden bijzonder weinig DNA-stalen uitgelezen. Er zijn wereldwijd minder dan 1.000 stalen van de Indiase variant bekend, waar er van de Britse variant inmiddels bijna 400.000 stalen zijn geturfd.

‘Het valt op dat in het Verenigd Koninkrijk, waar de Britse variant net als bij ons dominant is, al 132 gevallen van de Indiase variant zijn vastgesteld en je een exponentiële stijging ziet’, zegt Maes.

‘Dat kan erop wijzen dat de Indiase variant een voordeel heeft tegenover andere virusstammen. Maar dat beeld is misschien vertekend omdat ze er nu nadrukkelijk naar op zoek gaan. Of de Indiase variant ziekmakender is, kunnen we nog niet zeggen. Daarvoor zijn er te weinig data.’

Moeten we ons zorgen maken?

‘Dit is sowieso een zorgwekkende variant die we, net als de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse, nauwlettend in de gaten moeten houden’, oordeelt Maes. De besmette Indiase studenten, die zich niet onder de bevolking mengden, zitten in Leuven en Aalst in quarantaine in kleine leefgroepen en worden strikt gemonitord.

‘De kans is groot dat die besmetting daar stopt’, aldus Maes. ‘Naast die cluster registreerden we tot dusver geïsoleerde gevallen, twee in Brussel en vier in het Antwerpse. Daar was niet altijd een directe link met India of het Verenigd Koninkrijk, wat erop wijst dat de variant zich al in ons land verspreidt. Als er elders in België clusters opduiken, moeten we ons zorgen maken.’

Volstaan de coronamaatregelen?

‘Extra maatregelen zijn niet nodig’, aldus Maes. ‘We moeten er ons gewoon van bewust blijven dat elke variant besmettelijk is en dat we ons aan de regels moeten houden. Er duiken geregeld varianten op die na een paar clusters opnieuw verdwijnen, omdat ze geen voordeel hebben tegenover de aanwezige virusstammen.’

Zijn de coronavaccins even effectief tegen deze Indiase variant?

Dat een deel van de Indiase verpleegkundigen die naar België reisden gevaccineerd waren en toch besmet blijken, doet de wenkbrauwen fronsen.

Maes: ‘Het is bemoedigend dat nog niemand zwaar ziek is en dat ze enkel milde symptomen vertonen. Maar we moeten dat verder monitoren, omdat ze nog maar aan het begin staan van het ziekteproces.’  

Zelfs als de vaccins iets minder tegen een infectie met exotische varianten zouden beschermen, lijken ze effectief in het beschermen tegen ernstige symptomen.

Wetenschappers stellen dat de Indiase versie een mutatie deelt met de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten, waartegen de vaccins minder effectief lijken. Maar zelfs als de vaccins iets minder tegen een infectie met exotische varianten zouden beschermen, lijken ze effectief in het beschermen tegen ernstige symptomen.

Zelfs als de Indiase variant behendiger is in het ontwijken van immuniteit, hoeft dat dus niet meteen een ramp te betekenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie