Week vroeger paasvakantie op school, winkelen op afspraak en kappers dicht

Premier Alexander De Croo. ©BELGA

Vanaf zaterdag mag winkelen enkel op afspraak, sluiten de kappers en schoonheidssalons, beginnen de scholen een week vroeger aan de paasvakantie en verkleint de buitenbubbel. Dat heeft het Overlegcomité beslist om de stijging van het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen tegen te gaan.

De federale en regionale topministers zijn het eens geraakt over een reeks maatregelen. Dat moet de stijging van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames tegengaan. De maatregelen gaan zaterdag in en gelden vier weken. Een paaspauze, noemde premier Alexander De Croo (Open VLD) op een persconferentie het pakket.

Omdat almaar meer mensen met covid in het ziekenhuis belanden, had De Croo het Overlegcomité woensdag vervroegd bijeengeroepen. Op tafel lag een rapport van coronacommissaris Pedro Facon, opgesteld in samenspraak met experten. Ze stelden voor zowat alle niet-essentiële activiteiten stop te zetten. De politiek volgt dat advies, maar legt enkele accenten.

Scholen sluiten

Volgende week vinden geen lessen plaats in het lager en middelbaar. De lessen worden opgeschort, wat betekent dat er normaal ook geen afstandsonderwijs komt. De examens in het middelbaar gaan wel door en kleuters kunnen naar school. Ook komt er opvang voor ouders die geen oplossing vinden.

De bedoeling is de lessen weer volledig fysiek te laten doorgaan vanaf maandag 19 april. De pauze is nodig, zegt De Croo, omdat er de jongste weken veel besmettingen bij jongeren worden vastgesteld. Die worden zelden ziek door het virus, maar dreigen wel hun ouders en grootouders te besmetten.

Winkelen op afspraak en strikte buitenbubbel

Niet-essentiële winkels blijven open, maar mogen alleen een beperkt aantal klanten ontvangen op afspraak. Koppels mogen samen shoppen. In grote winkels mogen nooit meer dan 50 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn. De niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons, moeten sluiten. De maatregelen gelden tot 26 april.

Welke winkels essentieel of dat niet zijn, wordt volgens onze info bepaald door de lijst die op 1 november vorig jaar al in een ministerieel besluit is opgenomen. Het gaat dan onder meer alle soorten voedingswinkels en nachtwinkels, apotheken, kranten- en boekenwinkels, tuincentra en doe-het-zelfzaken, bloemenwinkels, tankstations, stoffenwinkels, papierwinkels en groothandels voor professionelen.

Het Overlegcomité grijpt ook in op onze contacten. Binnen blijft de regel van één knuffelcontact overeind. Buiten mogen vier mensen tegelijkertijd samenkomen, zoals enkele weken geleden al het geval was. De versoepeling van tien buitencontacten wordt daarmee teruggedraaid.

Avondklok

De avondklok verandert niet. Vlamingen en Walen mogen niet buiten komen van middernacht tot 5 uur. In Brussel is dat van 22 tot 6 uur. Een verbod op niet-essentiële verplaatsingen, zoals in het voorjaar, komt er niet.

Niet-essentiële reizen blijven verboden tot het einde van de paasvakantie. De Croo kondigde extra controles aan de grenzen aan. Ook het naleven van de regels voor telewerk wordt strikter gecontroleerd. Telewerk is verplicht waar het kan. De musea blijven open.

'We beseffen dat deze maatregelen voor veel mensen een opdoffer zijn, vooral voor mensen om wier beroep het gaat. We gaan daarom de solidariteit aanspreken', zei De Croo. Wie zijn inkomen verliest, zal een beroep kunnen doen op de compensatiemechanismes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie