Weg ligt open voor 30-tal testevents in mei en juni

Nederland experimenteerde al met testevenementen om te onderzoeken hoe die coronaproof kunnen verlopen. ©EPA

De ministers van Volksgezondheid hebben een kader gecreëerd voor een aantal testevents in mei en juni. Die moeten de eventsector perspectief bieden.

In mei en juni kunnen in België een dertigtal testevenementen georganiseerd worden. Dat kan gaan van kleinschalige evenementen met weinig volk, mondmaskers en afstandsregels tot grootschalige evenementen met grotere groepen zonder mondmaskers en zonder 1,5 meter afstand.

Er is één voorwaarde: de cijfers op de intensieve zorg moeten dalen en de vaccinaties moeten volgens planning verlopen. Die vaccinatiemijlpalen maakte het Overlegcomité al duidelijk toen het vorige week de beloofde versoepelingen aankondigde. Als tegen 8 mei zeven op de tien 65-plussers een eerste prik hebben gekregen, gaat het buitenplan van kracht. Op dit moment staat de teller daarvoor bijna op 50 procent.

70%
vaccinatie
Als tegen 8 mei zeven op de tien 65-plussers een eerste prik hebben gekregen, gaat het buitenplan van kracht. Op dit moment staat de teller bijna op 50 procent.

Nederland

Andere landen, zoals Nederland, experimenteren al langer met testevenementen om te onderzoeken wat in de zomer op grotere schaal mogelijk is, en om de sector perspectief te bieden. In ons land wordt er al een tijd over nagedacht en gesproken. De ministers van Volksgezondheid bogen zich woensdag over een kader voor de organisatie van pilootprojecten in de sectoren cultuur, sport en jeugd.

Dat kader - dat vrijdag nog groen licht moet krijgen van het Overlegcomité - voorziet in de organisatie van een dertigtal testevenementen in mei en juni. Er is niet in een quotum voorzien per entiteit, maar het is wel de bedoeling onderling met elkaar af te stemmen om de organisatie van identieke evenementen te vermijden.

Er moeten ook heel wat stappen doorlopen worden om een testevenement te organiseren. Zo moet de organisator onder andere groen licht krijgen van de burgemeester, gaat het voorstel naar de bevoegde minister, waarna de taskforce testing een advies geeft en finaal een beslissing wordt genomen op het niveau van de drie ministers (de vakminister, Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken).

Epidemiologische voetafdruk

Afhankelijk van een aantal criteria (aantal aanwezigen, mondmaskers, afstandsregels, binnen/buiten...) krijgt elk evenement een lage of hoge tot erg hoge epidemiologische voetafdruk. In mei zijn er nog geen testevenementen met een erg hoge epidemiologische voetafdruk voorzien, in juni zou dat wel kunnen.

In mei zou een testevent kunnen plaatsvinden waarin een situatie zoals bij het EK 2021, met een plein met grote schermen, wordt nagebootst. Dat zou volgens de kadernota 'relevant (zijn) vanuit organisatie- en handhavingsstandpunt'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie