Grafiek van de dag

Weinig positieve coronatests in België

Is de pandemie onder controle of niet? Dat kan je onder meer zien aan de positiviteitsratio, het percentage positieve coronatests.

Bij de minste opstoot - zoals nu - is dat de vraag die iedereen bezighoudt. Maar de groei van het aantal geregistreerde besmettingen is maar een van de toetsstenen in het beleid van virologen en overheid.

Een essentieel instrument om maatregelen al dan niet te kunnen versoepelen is de positiviteitsratio, het percentage van positieve testresultaten. Het is een parameter die toont of we voldoende testen. En testen, samen met contactopsporing, is onontbeerlijk om het coronavirus bij het nekvel te houden.

Een statisticus vergelijkt het percentage in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal met netvissen. 'Zo lang je vissen binnenhaalt, is er vis te vangen. Als je veel vis binnenhaalt, is er veel vis te vangen. Als je er maar een paar ophaalt, kan je er zeker van zijn dat er niet meer veel overblijven.'

Een hoge positiviteitsratio suggereert veel onontdekte gevallen en een te snelle verspreiding van het virus. Dat zagen we bij de piek van de eerste golf in april. Bij een hoge ratio, zoals de 9,4 procent op dit moment in Spanje, zijn strengere maatregelen aangewezen. Een lage ratio, zoals de 2 procent in België, duidt op voldoende tests en een tragere verspreiding. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) raadt aan de maatregelen pas te versoepelen als het percentage twee weken onder 5 procent blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie