Welke versoepelingen gaan vandaag in?

Vanaf 9 juni kunnen horeca-uitbaters weer binnen volk ontvangen. ©Photo News

Het aantal covidpatiënten dat op intensieve zorg ligt, is onder controle en ook de vaccinaties zitten op schema. Een overzicht van de versoepelingen die ingaan.

De teugels worden vooral gevierd op vlak van de sociale contacten. Nu is dat gelimiteerd tot twee binnen (één knuffelcontact en een extra contact) en tien buiten. Met uitzondering van het knuffelcontact is afstand houden nog steeds de norm. Voortaan verandert dat, blijkt uit het ontwerp van ministerieel besluit dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft opgesteld.

Bubbels

'De regeling rond knuffelcontacten zal vervangen worden door de regel van vier', klonk het zaterdag op het kabinet van minister Verlinden. Nu mag ieder huishouden vier personen (exclusief kinderen t.e.m. 12 jaar) tegelijk binnen in huis ontvangen. Dat hoeven niet altijd dezelfde vier mensen te zijn. 'De maatregel houdende een beperking van het aantal duurzaam onderhouden nauwe contacten geldt niet langer', luidt het ontwerp van Verlinden. 

Heropening

Een horecaondernemer, een fitnessuitbater en een sauna-eigenaar praten over hun grote heropening. ‘We investeerden minstens 10.000 euro om veilig te openen.’

Op de openbare weg mag je overdag met tien personen tegelijk samenzijn. Alles wat daarboven zit, wordt gezien als een samenscholing en is verboden. Tussen middernacht en 5 uur 's ochtends wordt dat maximumaantal teruggeschroefd tot vier personen. Wie samen een huishouden vormt, mag zich, ongeacht het aantal, altijd samen verplaatsen.

Op privéterrein gelden andere regels. Daar zijn tot 50 personen tegelijk toegelaten (inclusief kinderen t.e.m. 12 jaar). Op zo'n samenkomst moeten wel kleinere groepjes van vier gevormd worden. Onderling hoeven die vier personen geen afstand te houden van elkaar. Tussen de verschillende groepjes is wel afstand houden vereist.

Horeca

Voortaan kunnen horeca-uitbaters weer binnen volk ontvangen. Indoor horeca wordt dan toegelaten tot 22 uur. De terrassen, die tot nu om 22 uur moeten sluiten, mogen openblijven tot 23.30 uur. Per tafeltje mogen vier personen zitten (exclusief kinderen t.e.m. 12 jaar). Bij een recepties is een maximum van 50 klanten toegestaan en de regels van de horeca moeten worden nageleefd.

Het algemeen verbod op de verkoop van alcoholische dranken tussen 22 uur en 5 uur, bijvoorbeeld in nachtwinkels, wordt opgeheven.

Evenementen en cultuur

Indoor voorstellingen kunnen plaatsvinden volgens de covidprotocollen van de evenementensector, en met toestemming van de lokale overheid. Publiek moet zitten en de capaciteit wordt beperkt tot 75 procent van de ruimte, met een toplimiet van 200 personen (inclusief kinderen t.e.m. 12 jaar).

Plexiglas

De federale regering komt voorlopig niet terug op het verbod op plexiglas in horecazaken. Tafeltjes op anderhalve meter van elkaar blijven de norm.

Buiten mag het publiek zitten of staan en ligt het maximaal aantal personen op 400. Het ontwerp vermeldt expliciet dat ook bijeenkomsten om de voetbalmatchen van het Europees Kampioenschap op groot scherm te bekijken daaronder vallen en dus toegelaten zijn.

Ook bij evenementen moet het publiek in bubbels van vier blijven (exclusief kinderen t.e.m. 12 jaar), behalve als het om een huishouden gaat. Tussen elke bubbel moet een afstand van anderhalve meter gegarandeerd kunnen worden. Ook mondmaskers blijven verplicht.

Feestzalen, fitnessruimtes, casino's, binnenspeeltuinen, wedkantoren, tropische zwembaden, bowlings, sauna's, cinema's en theaters mogen vanaf 9 juni onder voorwaarden de deuren weer openen. In feestzalen mogen maximaal 50 mensen aanwezig zijn en gelden dezelfde regels als voor de horeca. Ook kermissen, braderijen, brocantes en rommelmarkten kunnen weer plaatsvinden. Sekswerkers kunnen ook opnieuw aan de slag.

Sport

Groepsactiviteiten die georganiseerd worden door clubs of verenigingen kunnen plaatsvinden met maximaal 50 personen. Vanaf 25 juni wordt dat opgetrokken tot 100 personen en ook vanaf dan pas zijn overnachtingen toegelaten.

Voortaan kunnen professionele sportieve wedstrijden en professionele sporttrainingen plaatsvinden zonder beperking van het aantal deelnemers. Bij niet-professionele wedstrijden of trainingen is er wel een begrenzing: maximaal 50 personen binnen of 100 personen buiten.

Erediensten en ceremonies

Bij begrafenissen, crematies, huwelijken en religieuze bijeenkomsten mogen 100 gasten aanwezig zijn. Als het gaat om een ceremonie die buiten plaatsvindt, mogen 200 personen aanwezig zijn.

Telewerken

Thuiswerk blijft verplicht, maar er komen terugkeermomenten. Werknemers mogen één dag per week terugkeren naar de werkvloer. Wel mag maximaal 20 procent van het personeel tegelijk aanwezig zijn om te vermijden dat het te druk wordt.

Alle maatregelen gelden tot en met 30 juni 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie