Advertentie

Wereldgezondheidsorganisatie vraagt te wachten met booster coronaprik

Tedros Adhanom Ghebreyesus is de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. ©REUTERS

De Wereldgezondheidsorganisatie roept landen op minstens tot eind september te wachten met de extra boosterprik van de coronavaccins. Dat moet armere landen helpen sneller meer mensen in te enten.

Terwijl in Vlaanderen de campagne om iedereen volledig te vaccineren nog volop loopt, is Israël begonnen met het geven van een boostervaccin voor 60-plussers. Zo'n booster - een derde inenting bij Pfizer-BioNTech of Moderna, een tweede bij Johnson & Johnson - wordt gezet in de hoop dat mensen met een verzwakt immuunsysteem langdurig beschermd blijven tegen het coronavirus.

Het Israëlische voorbeeld krijgt binnenkort navolging. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland willen vanaf september boostervaccins prikken, ons land neemt daarover binnenkort een beslissing. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vraagt voorlopig te wachten met de booster. De vaccins die zo worden uitgespaard kunnen dan naar armere landen gaan.

De essentie

  • De Wereldgezondheidsorganisatie roept rijke landen op voorlopig te wachten met een boostervaccin.
  • Om de pandemie sneller te beëindigen is het belangrijk dat overal ter wereld zo veel mogelijk mensen volledig gevaccineerd worden.
  • De oproep botst op een politieke logica, waarbij elke regering haar eigen bevolking zo goed mogelijk probeert te beschermen.
  • Israël zet al boostervaccins, Duitsland en het VK beginnen er in september mee. In ons land valt de beslissing binnenkort.

'We moeten de zaken hoogdringend omkeren: de meerderheid van de vaccins gaat nu naar de rijke landen, ze moeten naar de arme landen gaan', zegt directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij vraagt het moratorium op de derde prik minstens tot eind september te handhaven.

80 procent naar rijke landen

Van de 4 miljard vaccins die al werden gezet, is 80 procent naar rijke landen gegaan, hoewel daar minder dan de helft van de wereldbevolking woont. Volgens de WGO heeft in rijke landen iedereen die wil een vaccin gekregen, terwijl dat in arme landen gemiddeld amper 1,5 op 100 personen is.

Tal van experts riepen al op armere landen voorrang te geven op een eventuele derde prik. Het wetenschappelijke bewijs over de noodzaak daarvan is nog dun, terwijl een eerste en een tweede prik bij niet-gevaccineerden wel de wereldwijde circulatie van het virus kunnen helpen te stuiten.

Zolang wereldwijd niet voldoende mensen zijn geprikt leeft de vrees dat het virus vlot kan blijven rondwaren en dat gevaarlijke mutaties opduiken die beter bestand blijken tegen de vaccins. Ook rijkere landen kunnen dan weer in de problemen komen.

Daartegenover staat een politieke logica, waarbij politici vooral oog hebben voor de gevoeligheden van hun kiezers en daarom hun bevolking een optimale bescherming willen geven. Boostervaccins naar de derde wereld verschepen kan dan op kritiek botsen, zeker als achteraf blijkt dat een snelle derde prik toch nodig is om ouderen en risicopatiënten optimaal te beschermen.

Covax

Toch houden westerse landen niet alle vaccins bij zich. Ons land schenkt tegen eind dit jaar 4 miljoen dosissen aan Covax, het programma om armere landen van spuitjes te voorzien. Een eerste schijf wordt al eerstdaags richting Oekraïne, Kosovo, Armenië en Georgië gestuurd. De Europese Unie wil tegen eind dit jaar minstens 100 miljoen dosissen doneren.

We moeten de zaken hoogdringend omkeren: de meerderheid van de vaccins gaat nu naar de rijke landen, ze moeten naar de arme landen gaan.
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Directeur-generaal WGO

Voorlopig wordt vooral het vaccin van AstraZeneca naar armere landen gestuurd. In ons land werd dat alleen aan 40-plussers gegeven, omdat er een uiterst klein risico bestaat op een zeldzame trombose. Omdat jongeren minder kwetsbaar zijn voor het coronavirus werd uit veiligheidsoverwegingen beslist hen niet met AstraZeneca in te spuiten. Pfizer-BioNTech en Moderna houden de meeste landen voorlopig bij zich.

Iets meer dan 70 procent van de Belgen heeft minstens zijn eerste prik gekregen. Bijna 61 procent is volledig gevaccineerd. Daarmee is België een van de landen met de hoogste vaccinatiegraad ter wereld. Alleen in Canada ligt het percentage gevaccineerden nog net iets hoger. 29 procent van de wereldbevolking heeft minstens één prik gekregen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie