WGO raadt AstraZeneca-vaccin aan voor 65-plussers

©EPA

De vaccinexperts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vegen de kritiek van tafel dat het AstraZeneca-vaccin minder zou werken bij 65-plussers en bij varianten van het coronavirus.

Ook 65-plussers kunnen gerust het AstraZeneca-vaccin krijgen. Dat heeft de groep vaccindeskundigen van de WGO woensdag gezegd. 'We verwachten dat een inenting bij oudere mensen hetzelfde effect heeft als bij jongeren', zei voorzitter Alejandro Cravioto. 'Er is geen bovengrens qua leeftijd voor dit vaccin.'

Sommige Europese landen, waaronder België, raden het AstraZeneca-vaccin voorlopig af voor mensen die ouder zijn dan 55 jaar. Ze vinden dat er onvoldoende data beschikbaar zijn over de werkzaamheid bij die leeftijdsgroep. AstraZeneca probeert aan die kritiek tegemoet te komen door nieuwe studies op te zetten, waaraan meer ouderen deelnemen.

Mutaties

Andere landen stellen zich vragen over de werkzaamheid van het vaccin tegen de nieuwe varianten van het coronavirus. Zuid-Afrika besloot voorlopig zijn vaccinatiecampagne met het AstraZeneca-vaccin te pauzeren nadat uit een beperkte klinische studie was gebleken dat het onvoldoende bescherming bood tegen een milde infectie met de Zuid-Afrikaanse variant.

Er is geen bovengrens qua leeftijd voor dit vaccin.
Alejandro Cravioto
Voorzitter vaccindeskundigen WGO

Dat is niet nodig, zeggen de WGO-experts. 'We raden aan het vaccin te gebruiken, ook in landen waar varianten circuleren', zei Cravioto. 'Het kan dat het iets minder effectief is, maar daarom raden we het nog niet af.'

Het groene licht van de WGO is goed nieuws voor ontwikkelingslanden. AstraZeneca, dat zijn vaccin samen met de universiteit van Oxford ontwikkelde, heeft beloofd vaccins te leveren aan het Covax-programma, dat vaccins eerlijk over de wereld wil verdelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie