Advertentie

Wie mag in onze buurlanden aanschuiven aan de feestdis?

©AFP

Ook in onze buurlanden zijn met kerst en nieuw grote festiviteiten verboden. Wie is er waar welkom aan de feestdis?

In ons land zal 2020 niet herinnerd worden voor zijn grote festiviteiten. Tijdens de feestdagen mag elk gezin maar één knuffelcontact uitnodigen, singles mogen er twee. Bovendien blijft de avondklok gewoon gelden. De Belgisch regels zijn bij de strengste van Europa, maar ook in onze buurlanden is ongedwongen kerst en oud en nieuw vieren uit den boze.

Nederland

De Nederlandse premier Mark Rutte wond er maandag geen doekjes om: door de exploderende coronacijfers moet Nederland op slot. Van maandagnacht tot zeker 19 januari geldt in het land een harde lockdown, waardoor niet-essentiële winkels, contactberoepen en scholen de deuren moeten sluiten.

Nederlanders mogen nog maximaal twee volwassen personen buiten het gezin zien, zowel binnenshuis als in de buitenlucht. Op kerstavond, Kerstmis en Tweede Kerstdag geldt een uitzondering: dan mogen ze drie personen die ouder zijn dan 13 jaar thuis ontvangen. Kinderen tot 12 jaar worden niet meegerekend.

Voor oudejaar en Nieuwjaar worden geen uitzonderingen gemaakt. Vreugdevuren en vuurwerk zijn ten striktste verboden.

Verenigd Koninkrijk

De druk op de regering van premier Boris Johnson stijgt om de regels voor kerst strenger te maken, maar voorlopig blijft alles zoals het eind november werd afgesproken. De vier landsdelen - Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland - hebben de violen gestemd en kiezen voor een gemeenschappelijke aanpak. Tijdens de kerstvakantie worden de regels vijf dagen versoepeld, van 23 tot 27 december.

De Britten mogen in die dagen een 'kerstmisbubbel' vormen met drie andere huishoudens en ze mogen zich daarvoor vrij door het land verplaatsen.

De Britten mogen in die dagen een 'kerstmisbubbel' vormen met drie andere huishoudens en ze mogen zich daarvoor vrij door het land verplaatsen. Kerstmisbubbels kunnen elkaar thuis ontmoeten en in gebedsplaatsen of in de buitenlucht. Ze mogen ook bij elkaar blijven slapen. De regering vraagt de Britten in de twee weken voor en na die feestdagen zo weinig mogelijk andere mensen te zien.

Voorts bepalen de lokale regels wat wel en wat niet mag. Engeland is onderverdeeld in zones, die afhankelijk van de ernst van de lokale toestand al dan niet strengere regels krijgen opgelegd. Inmiddels zit zo'n 60 procent van het land in de strengste zone, inclusief Londen, waar vanaf 16 december de strengste regels ingaan.

Duitsland

Bondskanselier Angela Merkel wees dit weekend het kerstshoppen als schuldige aan voor de uit de pan swingende coronacijfers. Vanaf woensdag gaat het blok erop en moeten niet-essentiële winkels en scholen de deuren sluiten. Ook de kerstmarkten en glühweinstalletjes zijn dicht. De harde lockdown geldt tot 10 januari.

Voorlopig mogen vijf mensen uit maximaal twee huishoudens elkaar thuis ontmoeten, kinderen niet meegerekend. Tussen kerstavond en Tweede Kerstdag komen er versoepelingen. Dan mag een Duits gezin vier andere familieleden uitnodigen uit een onbeperkt aantal huishoudens.

Voor de rest bepalen de deelstaten hoe ver ze gaan. In sommige staten geldt een avondklok en een verbod op niet-essentiële verplaatsingen. In het hele land is er ook een vuurwerkverbod.

Frankrijk

In Frankrijk geldt een avondklok tussen 20 en 6 uur.

De strenge lockdown die in Frankrijk sinds 28 november gold, is op 15 december opgeheven. De Fransen hebben niet langer een formulier nodig om buiten te komen, maar filmzalen, theaters, bars en restaurants blijven gesloten.

Er geldt ook een avondklok tussen 20 en 6 uur. Die vervalt op kerstavond, zodat de Fransen met vrienden en familie kerst kunnen vieren. De regering adviseert om met maximaal zes volwassenen samen te komen. Op Oudejaarsavond vervalt de avondklok niet.

Italië

Slecht nieuws voor de katholieke Italianen: de middernachtmis zit er dit jaar niet in. In het hele land geldt een avondklok van 22 uur tot 5 uur. Paus Franciscus vervroegt zijn mis op kerstavond speciaal met twee uur, zodat het beperkte aantal mensen die er aanwezig zullen zijn op tijd naar huis kunnen.

Tussen 21 december en 6 januari mogen de Italianen niet naar een andere regio reizen, tenzij in noodgevallen. Op 25 en 26 december en op 1 januari mogen ze ook niet naar een andere stad. De regering raadt daarnaast aan het aantal personen aan de kerstdis zoveel mogelijk te beperken. Kerstmarkten zijn verboden.

Spanje

De Spaanse regering heeft beslist dat de Spanjaarden tijdens de feestdagen tot tien personen mogen uitnodigen, kinderen inclusief. Nu mogen ze met zes mensen samenkomen, behalve in regio's waar strengere regels gelden.

Op Kerstavond en Ouderjaar wordt de avondklok verlengd van 23 uur tot 1.30. En tussen 23 december en 6 januari mogen Spanjaarden uitzonderlijk naar andere regio's reizen om vrienden en familie te bezoeken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie