Zes doden door coronavirus in Italië

Mensen besmet met het coronavirus worden in een ziekenhuis in Milaan in quarantaine gehouden.

Het coronavirus grijpt om zich heen in Italië, maar ook in Iran en Zuid-Korea. Dat doet de vrees voor een wereldwijde pandemie toenemen.

De vrees leeft dat een tweede golf aanbreekt in de verspreiding van het coronavirus, nu dat ook in Italië, Zuid-Korea en Iran almaar meer slachtoffers eist. Wereldwijd loopt het aantal besmettingen op tot bijna 80.000. 2.624 mensen stierven aan het virus, het gros van hen in China.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), zei tijdens een persconferentie ongerust te zijn. 'Het aantal gevallen in Italië, Zuid-Korea en Iran is de voorbije twee à drie dagen significant toegenomen.'

Italië

In Italië zijn al zes mensen aan het virus gestorven en meer dan 200 mensen besmet. Alle gestorven slachtoffers zijn oudere mensen, van wie de meesten al gezondheidsklachten hadden.

Premier Giuseppe Conte kondigde zaterdag drastische maatregelen aan om verdere verspreiding te voorkomen. De regering grendelde enkele zwaar getroffen steden van de buitenwereld af.

'In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen er mogen komen of gaan', zei Conte op een persconferentie. De noodmaatregelen blijven volgens de premier enkele weken van kracht.

200
besmettingen
In Italië werden al meer dan 200 infecties met het coronavirus vastgesteld.

Elf steden in de regio Lombardije en één nabij Padua in de noordwestelijke regio Veneto zijn onder quarantaine geplaatst. Bedrijven en sportclubs houden er de deuren toe, voetbalmatchen en evenementen zijn afgelast. Tienduizenden mensen die in die gebieden wonen, kunnen geen kant meer op.

Oostenrijk liet een trein vanuit Italië zondagavond aan de grens stoppen, omdat passagiers griepsymptomen vertoonden. Nadien bleek het niet om corona te gaan.

Carnaval

Codogno, een gemeente op een 60-tal kilometer van de Lombardische hoofdstad Milaan, geldt als het centrum van de besmetting met het COVID19-virus, zoals de WGO het virus noemt. Codogno telt 15.000 inwoners, van wie er veel in Milaan werken.

Ook het carnaval van Venetië werd zondag stopgezet. 'We moeten drastische maatregelen nemen', zei Luca Zaia, gouverneur van de regio Veneto. Het carnaval van Venetië is een van de grootste en bekendste carnavalsfeesten ter wereld. Het feest begon op 8 februari en had normaal tot dinsdag moeten duren.

Reisadvies

De situatie in Italië leidt tot twee nieuwe zorgen. De eerste is dat de mortaliteitsgraad hoger ligt dan in China. De tweede is dat gezien het vrij verkeer van personen in de EU het virus zich snel zou verspreiden.

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Italië verstrengd. Er wordt nu aangeraden de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Iran

Behalve in Italië is het virus ook in Iran uitgebroken. Daar zijn de besmettingen lager, maar het aantal doden hoger. Officieel stierven al twaalf mensen aan het coronavirus, het hoogste dodentol in een land buiten China, maar er circuleren berichten dat die cijfers een onderschatting zijn. Volgens het parlementslid Ahmad Amirabadi Farahani zouden alleen al in de stad Qom 50 mensen gestorven zijn.

De uitbraak in Iran heeft gevolgen voor de rest van de regio. In Koeweit, Bahrein en Libanon doken de eerste coronagevallen op. Het ging telkens om mensen die onlangs in Iran waren. De Verenigde Arabische Emiraten isoleerden een besmette Iraanse toerist en zijn vrouw. Meerdere buurlanden sloten hun grenzen met Iran.

Zuid-Korea

Ook in Zuid-Korea slaat het virus om zich heen. De voorbije 24 uur raakten 231 mensen besmet, wat het aantal besmettingen op 833 brengt, het hoogste aantal buiten China. Zeven mensen stierven aan de ziekte.

In Noord-Korea, waar nog geen besmettingen werden geregistreerd, worden buitenlanders ondertussen in quarantaine geplaatst om een uitbraak van het virus tegen te gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie