VS mee op zoek naar consensus rond opschorting van vaccinpatenten

De Amerikaanse president Joe Biden. ©Photo News

Nu de Verenigde Staten ook pleiten voor een tijdelijke opheffing op de patenten op coronavaccins moet er ook nog een akkoord gevonden worden in de Wereldhandelsorganisatie. 'En dat zal tijd vragen.'

De vaccin-aandelen kregen woensdagavond een tik nadat de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai in een verklaring onomwonden de kaart heeft getrokken van een tijdelijke opschorting van de patenten op coronavaccins, om de productie te versnellen. Moderna verloor ruim 6 procent, BioNTech zakte 3,5 procent en Pfizer ging 0,2 procent lager nadat het eerder op winst had gestaan.

Patentenban

Biomedisch experte Els Torreele hoopt op een momentum voor een patentenban: 'Europa is er ook nog, we moet niet wachten op de VS.’

'Derde booster-prik zal werken tegen varianten', zegt Dan Staner, topman in Europa voor vaccinmaker Moderna, in een exclusief gesprek met De Tijd.

‘Wij zijn voor de vrijstelling in de Wereldhandelsorganisatie en we staan achter de doelen die de voorstanders willen bereiken, namelijk betere toegang, meer productiecapaciteit en meer prikken in de arm’, zei Tai. Ze hintte eerder al op steun voor het tijdelijk opheffen van de patenten op coronavaccins. Nu bevestigt ze onomwonden 'de steun van de regering voor het opheffen van de intellectuele eigendomsrechten op de covid-vaccins'.

De afgelopen dagen steeg de druk in de Democratische Partij om die opheffing te steunen en zo de wereldwijde productie van de vaccins in een stroomversnelling te brengen. ‘Dit is een wereldwijde gezondheidscrisis, en de buitengewone omstandigheden van de pandemie vragen om buitengewone maatregelen’, klinkt het voorts in de mededeling.

Dit is een wereldwijde gezondheidscrisis, en de buitengewone omstandigheden van de pandemie vragen om buitengewone maatregelen.
Katherine Tai
VS-handelsgezant

Vooral India en Zuid-Afrika, twee landen die met zware corona-uitbraken kampen, stuurden al sinds oktober aan op de opheffing van de patenten en wisten al bijna 60 landen achter zich te scharen.

Vooral in India verergert de humanitaire situatie dag na dag. Beide regeringen argumenteren dat dat de efficiëntste manier is om het tekort aan vaccins in arme landen aan te pakken en grote delen van de bevolking in te enten.

'Discussie zal tijd vergen'

Amerikaans handelsgezant Katherine Tai zei dat de VS ‘actief zullen deelnemen’ aan onderhandelingen over de tijdelijke opheffing van patenten op coronavaccins in de Wereldhandelsorganisatie, maar voegde er wel meteen aan toe dat die discussies tijd zouden vergen, gezien de complexiteit. ‘Nu de vaccinvoorraad voor de VS verzekerd is, zullen we blijven inzetten op een uitbreiding van de productie- en distributie-inspanningen’, aldus Tai.

De steun van het Witte Huis is ook geen garantie dat de tijdelijke patentopheffing er daadwerkelijk komt in de schoot van de Wereldhandelsorganisatie. Ook de Europese Unie moeten bijvoorbeeld nog overstag gaan en veranderingen in internationale spelregels rond intellectuele eigendom vereisen een unaniem akkoord.

‘Deze onderhandelingen vergen tijd gezien de cultuur van de Wereldhandelsorganisatie die gebaseerd is op het zoeken naar een consensus en de complexiteit van de kwestie’, klonk het bij Tai.   

'Wie zal het volgende vaccin maken?'

De farmaceutische industrie opperde tot dusver dat een tijdelijke patentopheffing er niet voor zal zorgen dat er op korte termijn fors meer vaccins kunnen geproduceerd worden. Volgens hen is de productie-capaciteit de grote flessenhals.

De sector houdt ook vol dat een tijdelijke opheffing van de patenten het nemen van risico’s en innovatie zal ondermijnen. ‘Wie zal het vaccin de volgende keer maken?’, klonk het op Twitter bij Brent Saunders, de voormalige topman van Allergan, dat nu deel is van AbbVie.

Gezondheidsactivisten benadrukken verder nog dat er naast een tijdelijke opheffing van de patenten ook nog eens nood is aan een tech-transfer, waarbij de patenthouders ook cruciale knowhow vrijgeven over het productieproces.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie