Zuid-Afrika hervat inentingen met Johnson & Johnson-vaccin

De gezondheidswerkers worden in Zuid-Afrika eerst ingeënt. ©AFP

Hoewel het nog niet goedgekeurd is, gaat Zuid-Afrika het coronavaccin van Johnson & Johnson vanaf volgende week toedienen aan eerstelijnswerkers uit de zorg.

Over de werkzaamheid van de coronavaccins tegen 501Y.V2 - de wetenschappelijke term voor de meer besmettelijke variant van het virus die van Zuid-Afrika het zwaarst getroffen land op het Afrikaanse continent maakt - is nog maar weinig bekend.

Vorige week stopte Zuid-Afrika tijdelijk met de toediening van het Oxford/AstraZeneca-vaccin. Uit een - kleinschalig - onderzoek blijkt dat het middel slechts beperkt bescherming biedt tegen milde ziekteverschijnselen die de Zuid-Afrikaanse coronavariant veroorzaakt. Zuid-Afrika heeft al zo'n anderhalf miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin besteld. Het overweegt die te verkopen aan andere landen en sluit zelfs een ruiloperatie niet uit.

Minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize meldde woensdag dat vanaf volgende week het vaccin van Johnson & Johnson wordt toegediend aan 1,25 miljoen Zuid-Afrikaanse zorgmedewerkers. Het middel kreeg nog in geen enkel land de goedkeuring van de gezondheidsautoriteiten, maar is volgens Mkhize - die verwijst naar klinische testen bij 44.000 proefpersonen in Zuid-Afrika, de VS en Latijns-Amerika - veilig en werkzaam.

Onrealistisch

De J&J-shots, waarvan één dosis volstaat, zijn het startschot van een grootschalige vaccinatiecampagne. 'Tegen het einde van het jaar willen we 40 miljoen landgenoten vaccineren', zegt Mkhize. Naast J&J, Pfizer en Moderna zou Zuid-Afrika in een later stadium ook een beroep doen op het Russische vaccin Spoetnik V en het Chinese Sinopharm-vaccin.

Het is evenwel de vraag hoe realistisch de timing is. Afrika had voor de brede vaccinatie gerekend op het AstraZeneca-vaccin, dat bij haalbare temperaturen te bewaren en te transporteren is. De vaccins van Pfizer en Moderna moeten op extreem lage temperaturen bewaard worden, wat een brede verdeling over het immense continent schier onmogelijk maakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie