Zuid-Afrika worstelt met tweede coronagolf door besmettelijkere variant

©AFP

Zuid-Afrika zet alle zeilen bij om de tweede coronagolf in het land te bedwingen. Een nieuwe, besmettelijkere variant, bemoeilijkt de strijd.

Terwijl veel Europese overheden hun uiterste best doen om te voorkomen dat de tweede coronaopstoot vrijwel naadloos overgaat in een derde golf, lijkt het longvirus zijn tweede offensief in Zuid-Afrika nu pas goed en wel in te zetten. Na een eerste piek in juli en augustus was het aantal besmettingen er na de zomer drastisch teruggevallen. Dan die gunstige trend kwam begin december een einde.

Gemiddeld krijgen nu elke dag 10.000 Zuid-Afrikanen te horen dat ze besmet zijn. Meer dan 8.500 mensen liggen in het ziekenhuis, een record. Vooral in de West-Kaap gaan de alarmbellen af. Meer dan een op de drie mensen testen er positief. De ziekenhuizen stromen er snel vol.

Wetenschappers zochten de afgelopen dagen een verklaring voor de snelle opmars. 'Voorlopige gegevens wijzen erop dat we te maken hebben met een nieuwe variant, 501.V2, die zich veel sneller verspreidt dan tijdens de eerste golf. Zeker onder jongeren', zei professor Salim Abdool Karim, de voorzitter van het comité dat de overheid adviseert, aan de Britse krant The Guardian.

Onderzoek

De berichten over de coronamutant in Zuid-Afrika komen enkele dagen nadat bekend geraakt is dat ook in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe, besmettelijkere coronavariant de ronde doet. Volgens experts gaat het om verschillende mutanten.

Voorlopige gegevens wijzen erop dat we te maken hebben met een nieuwe variant, 501.V2, die zich veel sneller verspreidt dan tijdens de eerste golf. Zeker onder jongeren.
Salim Abdool Karim
Zuid-Afrikaanse hoogleraar

Veel weten experts nog niet over de Zuid-Afrikaanse variant. Lopen mensen die tijdens de eerste golf besmet raakten het risico opnieuw geïnfecteerd te raken? En hoe effectief zijn de bestaande coronavaccins tegen de nieuwe variant? Dat moet onderzoek uitwijzen.

Om te voorkomen dat de Zuid-Afrikaanse variant voet aan de grond krijgt in Europa, laten onder meer Zwitserland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk geen vluchten uit Zuid-Afrika meer toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie