Zwakste rusthuisbewoners met corona gaan niet naar ziekenhuis

Zeer zwakke besmette rusthuisbewoners nog naar het ziekenhuis transporteren om er te sterven zou mensonwaardig zijn, vindt professor Nele Van Den Noortgate van het UZ Gent. ©Photo News

Een nieuwe richtlijn moet ‘mensonwaardig lijden’ verhinderen en ziekenhuizen beschermen.

Bewoners van woonzorgcentra die ernstig verzwakt zijn en met corona besmet geraken, worden niet naar het ziekenhuis gebracht voor een behandeling. Dat is de richtlijn die de Belgische Vereniging Gerontologie en Geriatrie en de diensten geriatrie van het UZ Leuven en het UZ Gent aan de coördinerende artsen van de woonzorgcentra en de geriatrische diensten in de ziekenhuizen hebben bezorgd.

Het gaat om de zwakste rusthuisbewoners van wie duidelijk is dat ze aan het coronavirus zullen sterven. ‘In het ziekenhuis kunnen we voor hen niet meer doen dan de goede palliatieve zorg te bieden die een woonzorgcentrum hen ook kan bieden. Hen naar het ziekenhuis transporteren om er te sterven zou mensonwaardig zijn’, vindt professor Nele Van Den Noortgate van het UZ Gent. 

In het ziekenhuis kunnen we voor die ouderen niet meer doen dan de goede palliatieve zorg te bieden die een woonzorgcentrum hen ook kan bieden.
Nele Van Den Noortgate
Professor geriatrie

Voor rusthuisbewoners die door dementie of lichamelijke problemen zodanig verzwakt zijn dat de kans groot is dat ze binnen het jaar sterven, wordt gevraagd om met de familie na te denken over een oplossing. ‘Het gaat om patiënten waar een behandeling levensverlengend kan werken, maar de kans op genezing zeer klein is’, zegt Van Den Noortgate.

Van Den Noortgate benadrukt dat de richtlijnen in het verlengde liggen van wat gangbaar is bij andere aandoeningen. ‘Goede zorg is soms durven te beseffen dat mensen sterven en dat proces niet onnodig rekken.’ Door oudere bewoners zonder overlevingskansen in de rusthuizen te houden, verdwijnt bovendien het besmettingsgevaar voor bijvoorbeeld het ambulance- of ziekenhuispersoneel. En wordt vermeden dat ziekenhuizen worden belast.

Voldoende bescherming

Margot Cloet, de topvrouw van de zorgkoepel Zorgnet-Icuro, zegt begrip te hebben voor de richtlijnen. ‘Maar dan moet er wel voldoende beschermend materiaal voorhanden zijn om het personeel in de ouderenzorg te beschermen’, zegt ze. Als er al te weinig mondmaskers voor de ziekenhuizen zijn, dan is de toestand in de woonzorgcentra nog veel nijpender.

Fittere rusthuisbewoners worden wel nog naar het ziekenhuis gebracht als ze met het coronavirus besmet geraken. In Italië of Spanje worden ouderen uit woonzorgcentra dikwijls niet meer opgenomen omdat de ziekenhuizen met plaatsgebrek kampen. De hoop is dat het in ons land door de quarantainemaatregelen die de regering heeft genomen niet zover hoeft te komen. 

Door het contact tussen mensen zo veel mogelijk te beperken probeert de regering de piek van het aantal besmette patiënten af te toppen, waardoor de ziekenhuizen de toestroom moeten aankunnen.

In België waren er maandag 3.743 bevestigde coronagevallen. Het werkelijke aantal ligt veel hoger omdat enkel ernstig zieken en zorgpersoneel worden getest. De toename van het aantal besmettingen leek wel iets terug te vallen, al waarschuwen virologen voor overhaaste conclusies.

1.643 besmette patiënten liggen in het ziekenhuis, van wie 322 op intensieve zorgen. 239 mensen moeten worden beademd. Op de intensieve afdeling zijn er nog 621 bedden vrij voor coronapatiënten. Die capaciteit kan nog worden uitgebreid. 88 Belgen zijn aan het virus overleden. Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie