Advertentie

Zwangere vrouwen vanaf 4 mei op prioritaire lijst voor coronaprik

©REUTERS

Vanaf dinsdag 4 mei kunnen zwangere vrouwen zich aan de prioritaire lijst voor een coronaprik laten toevoegen. Zoals de Hoge Gezondheidsraad aanbeval, krijgen ze alleen een vaccin van Pfizer of Moderna toegediend.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) veranderde vorige week het geweer van schouder met een aangepast advies waarin voorgesteld werd zwangere vrouwen toch prioritair te vaccineren. De verschillende ministers van Volksgezondheid beslisten zaterdag hen toe te voegen als prioritaire groep, net als de cipiers, en olympische en paralympische atleten.

Geen invloed op campagne

Tijdens de persconferentie over de coronacijfers werden meer details bekendgemaakt over de manier waarop die vaccinatie zal verlopen. Vanaf dinsdag kunnen de vrouwen hun huisarts vragen hen op de lijst te zetten. Per vaccinatiecentrum rekent de taskforce Vaccinatie op 300 vrouwen. 'Dit zal dus geen enkele invloed hebben op de andere groepen die nu ingeënt worden', stelt woordvoerster Gudrun Biat.

Het inenten van zwangere vrouwen zal geen enkele invloed hebben op de andere groepen die nu ingeënt worden.
Gudrun Biat
Woordvoerster Hoge Gezondheidsraad

In lijn met het advies van de HGR zullen zwangere vrouwen een prik met een Pfizer- of Moderna-vaccin krijgen, omdat dat mRNA-vaccins zijn. Idealiter krijgen de aanstaande moeders het vaccin voor de zesde maand van de zwangerschap. Bij de geboorte zal het kind dan over antilichamen tegen Covid-19 beschikken.

87.000
In de Verenigde Staten werden al 87.000 zwangere vrouwen gevaccineerd.

Wat de vaccinatie van zwangere vrouwen betreft, was Europa lange tijd terughoudend. In de VS, waar al 87.000 zwangere vrouwen ingeënt werden, zijn tot nu toe geen problemen met de veiligheid of andere complicaties gemeld. Op de vruchtbaarheid van mannen of vrouwen heeft het vaccin eveneens geen impact, blijkt uit Amerikaanse gegevens. In de dosissen zit geen levend virus, en de bestanddelen worden heel snel afgebroken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie