Zweedse corona-expert slaat mea culpa

Anders Tegnell, Zweeds epidemioloog. ©AFP

Anders Tegnell, de epidemioloog en architect achter de omstreden Zweedse corona-aanpak, geeft toe dat de strategie tot te veel doden heeft geleid.

Tegnell erkende in een radio-interview dat Zweden meer had moeten doen om het virus aan het begin van de uitbraak te beteugelen. 'Als we dezelfde ziekte zouden tegenkomen met dezelfde kennis die we vandaag hebben, dan denk ik dat onze reactie ergens zou liggen tussen wat Zweden deed en wat de rest van de wereld heeft gedaan', zei Tegnell in een interview met de Zweedse radio.

Tegnell is het brein achter de controversiële aanpak van Zweden om het virus te bestrijden. De regering van Stefan Löfven heeft zich in haar reactie op de pandemie op zijn adviezen gebaseerd. 

Tijdens de coronacrisis konden Zweden restaurants blijven bezoeken, boodschappen doen, naar sportscholen gaan en kinderen onder de 16 konden naar school blijven gaan. Zweden rekende op de burgerzin om de verspreiding van het virus in te tomen. De lakse aanpak heeft zowel lof als verontwaardiging gekregen.

De strategie heeft een negatief effect gehad op het aantal sterfgevallen in het land. Met 43 sterfgevallen per 100.000 inwoners behoort het sterftecijfer van Zweden wereldwijd tot de hoogste en ver boven dat van het aangrenzende Denemarken en Noorwegen, die aan het begin van de pandemie veel strengere coronamaatregelen oplegden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie