analyse

Economische hoogmis begint met kopzorgen

Ook dit jaar zijn de veiligheidsvoorzieningen rond het Wereld Economisch Forum draconisch. ©REUTERS

Het Wereld Economisch Forum, de jaarlijkse topbijeenkomst van de politieke, economische en financiële wereldelite in het Zwitserse Davos, is onder een somber gesternte gestart. Het Internationaal Monetair Fonds verlaagt de groeiverwachtingen voor de hele wereld. De politieke gevechten in de VS en Europa wegen almaar zwaarder op de economische groei.

Gele hesjes, de brexit, de Italiaanse begroting, de handelsoorlog en de Amerikaanse government shutdown: ze sijpelen beetje bij beetje de echte economie binnen. Dat was gisteren de rode draad doorheen de eerste dag van het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos.

In het Zwitserse bergdorp gaf het Internationaal Monetair Fonds de aftrap van het Forum met zijn vooruitzichten voor de wereldeconomie. Die zijn iets somberder geworden, net omdat de politieke risico’s toenemen.

Deze week vindt het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse skidorp Davos plaats. De Tijd brengt de hele week verslag uit.

Wat opvalt, is dat die politieke storm vooral in onze contreien schade veroorzaakt. Gita Gopinath, de nieuwe hoofdeconome van het IMF, verlaagde voor dit jaar de groeivooruitzichten van de wereldeconomie met 0,2 procentpunt tot 3,5 procent. Voor de eurozone dalen de prognoses met 0,3 procentpunt. En voor Duitsland, de belangrijkste motor van de Belgische economie, verlaagt Gopinath haar vooruitzichten voor 2019 van 1,9 procent naar 1,3 procent.

Davos 2019

De Tijd is in Davos en brengt de hele week verslag uit. Volg het op tijd.be/davos

De redenen? Volgens de econome spelen de problemen van de Duitse autobouwers een rol. Die worstelen onder meer met strengere uitstootnormen. Maar evenzeer is er de vrees voor de handelsoorlogen van de Amerikaanse president Donald Trump.

Die risico’s doen ertoe. Volgens Gopinath is de verlaging van de prognoses voor de wereldeconomie bescheiden, maar is het gevaar groot dat het nog erger wordt. Een ‘no deal’-brexit is een van de belangrijkste van die gevaren. Het IMF gaat er nog altijd vanuit dat er een ordelijke brexit - met een deal - komt en houdt daarom zijn groeiprognoses voor het Verenigd Koninkrijk op 1,5 procent.

Gopinath wees ook op de risico’s die de Italiaanse regering met haar begroting neemt. Ze verlaagde ook de prognoses voor Frankrijk heel licht - met 0,1 procentpunt - wegens het protest van de gele hesjes.

Dezelfde boodschap was gisteravond te horen in het Steigenberger-hotel in Davos, waar de consultants van PriceWaterhouseCoopers (PwC) hun jaarlijkse CEO-enquête naar de plannen van ’s werelds grootste multinationals voorstelden. Ook bij hen is - zeker in West-Europa - de politieke instabiliteit plots een topzorg geworden, naast klassiekers als te veel regulering en de zoektocht naar bekwame medewerkers. De Amerikaanse CEO’s maken zich nu vooral zorgen over cyberaanvallen, de handelsoorlog en het protectionisme.

De Tijd praat met Peter Vanham, een van de drie Belgen in de organisatie van het Forum in Davos.

De toegenomen politieke risico’s leiden tot meer economisch pessimisme. Op de vraag of de wereldeconomie het komende jaar even snel zal groeien als vorig jaar, antwoordde een op de drie van niet. Vorig jaar was die groep amper 5 procent groot. Volgens PwC zijn de top-CEO’s over de hele wereld sinds het begin van de enquête in 1997 nog nooit zo snel pessimistischer geworden.

PwC rekende ook uit hoe sterk de correlatie is tussen zijn jaarlijkse enquête en de realiteit die erop gevolgd is. Vooral voor de voorspellingen van CEO’s over hun eigen omzetgroei blijkt het rapport een hoge voorspellende waarde te hebben, besluiten ze. Maar ook die cijfers zijn dit jaar slechter geworden. Vorig jaar verwachtte 57 procent van de CEO’s omzetgroei. Dit jaar is dat gedaald naar 42 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie