Japan in de bres voor internationale handel

©EPA

Op het Wereld Economisch Forum in Davos zette de Japanse premier Shinzo Abe zich woensdag neer als de voorvechter van vrijhandel en internationale samenwerking die de wereld nodig heeft.

Een open land, dat de wetten naleeft en bijdraagt tot de vrede van de wereld. Dat is de ambitie die de Japanse premier Shinzo Abe woensdag voor zijn land uitsprak op het Wereld Economisch Forum in Davos.

Dinsdag gaf de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo nog de boodschap dat de Amerikaanse manier van nationaal eigenbelang en sterke grenzen een voorbeeld voor de wereld is. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro sprak over handel, maar fietste met een grote boog rond verdere internationale samenwerking.

Vertrouwen

Abe, die dit jaar de G20 van de belangrijkste landen ter wereld voorzit, sloeg een andere toon aan. Hij riep de internationale zakenwereld op hun vertrouwen in vrije, op internationale regels gebaseerde wereldhandel te hernieuwen.

Japan is goed geplaatst om dat vertrouwen te vragen, aangezien het sinds het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump een belangrijk vrijhandelsakkoord met de EU sloot. Het sloot ook het vrijhandelsakkoord TPP met elf landen rond de Stille Oceaan, nadat de VS zich daaruit had teruggetrokken.

'Regels herbekijken'

Abe erkende wel dat de regels van de Wereldhandelsorganisatie niet meer van deze tijd zijn. Hij riep op ze aan te passen aan een wereld waarin data almaar belangrijker worden, en dus ook de bescherming van privacy en intellectuele eigendom. Die passage leest als een stille kritiek op China.

De Japanse premier liet ook nog weten dat hij dit jaar met de G20 twee ambities wil waarmaken. De eerste is een nauwere samenwerking voor data over de nationale grenzen heen, met afspraken over privacy, copyrights, het delen van anonieme data voor medisch onderzoek en het bewaken van nationale veiligheid.

De tweede ambitie is een nauwere samenwerking voor innovatie die de klimaatopwarming moet tegengaan. Hij uitte ook de ambitie om de strijd tegen plastic in de oceanen op te voeren.

Abe legde uit hoe decennialang op Japan werd neergekeken omdat het land nauwelijks groeide en kampt met een sterk vergrijsde bevolking. ‘Die tijd van defaitisme is officieel voorbij’, sprak hij. ‘We hebben getoond dat zelfs een land met een oude bevolking kan groeien, als die groei is gebaseerd op hoop.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie